Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 9. 2020,
13.00

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

7

Natisni članek

DeSUS interpelacija Aleksandra Pivec

Petek, 18. 9. 2020, 13.00

3 leta, 7 mesecev

Podporo interpelaciji Pivčeve napovedujejo tudi SD, Levica in SAB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

7

Aleksandra Pivec | Foto STA

Foto: STA

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je ob robu seje DZ, na kateri razpravljajo o interpelaciji ministra Aleša Hojsa, ponovil tudi razloge za interpelacijo kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, ki jo je LMŠ napovedala v četrtek. Opozicijske SD, Levica in SAB napovedujejo podporo interpelaciji, čeprav s tem, da bo LMŠ to zdaj storila, niso bile seznanjene.

LMŠ je v četrtek pozno popoldne napovedala, da bo v ponedeljek v parlamentarni postopek vložila interpelacijo zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. Očitki so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu.

Marjan Šarec je ob robu današnje seje DZ v izjavi novinarjem pojasnil, da se glavni očitki nanašajo na vse tisto, kar zadnje mesece spremljajo v javnosti.

Aleksandra Pivec
Novice LMŠ napoveduje interpelacijo zoper ministrico Aleksandro Pivec

Na Pivčevo namreč letijo očitki zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji, najbolj je bilo izpostavljeno gostovanje na Krasu oziroma v podjetju Vinakras ter v Izoli. Šarec je danes poleg tega navedel tudi po njegovih besedah nova dejstva v zvezi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT.

Pivčeva se je sicer z očitki o tem projektu spopadala že lani, v obdobju Šarčeve vlade. A Šarec je danes ponovil, da o tem ni imel tako podrobnih podatkov, sicer bi ukrepal že tedaj.

Šarec je sicer v začetku septembra dejal, da so za pripravo interpelacij zdaj na vrsti druge stranke. Danes je pojasnil, da so se z opozicijskimi kolegi pogovarjali o interpelaciji Pivčeve, a ker je bilo rečeno, da je ne bo vložil nihče drug, so to po njegovih navedbah storili v LMŠ ter besedilo poslali v podpis tudi drugim poslanskim skupinam.

Janša bi lahko Pivčevo umaknil še pred interpelacijo

A v SD, Levici in SAB pojasnjujejo, da so se o interpelaciji sicer pogovarjali, vendar s četrtkovo potezo LMŠ, da bo v ponedeljek vložila interpelacijo, niso bili seznanjeni.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi ob robu seje DZ dejal, da bodo prispevali podpise pod interpelacijo Pivčeve, čeprav ne ve, ali se bo pravzaprav zgodila. Po njegovem mnenju bi jo lahko namreč predsednik vlade Janez Janša še pred tem umaknil s položaja.

V Levici so pojasnili, da sta se koordinator stranke Luka Mesec in Šarec pogovarjala o tem, da bi interpelacijo vložili usklajeno. Tako so po besedah poslanke Nataše Sukič ob potezi LMŠ presenečeni.

Tudi v SAB bodo kot opozicijska stranka podprli interpelacijo Pivčeve in prispevali sopodpise pod njo, če bodo prejeli to ponudbo. Kot je dejala vodja poslanske skupine Maša Kociper, besedila interpelacije namreč še niso prejeli.

Tudi Kociprova je pojasnila, da so se predsedniki štirih opozicijskih strank še v začetku tedna pogovarjali o tem, ali bi šli v to akcijo skupaj in ali bi interpelacijo vložili. Dogovorili so se, da koalicijski DeSUS, iz katere je Pivčeva, pustijo čas, da zadeve uredi sama.

Rušiti nekoga, ki bo morda tako ali tako že zaradi notranje strankarske dinamike odšel s položaja, se SAB v tistem trenutku ni zdelo smiselno. "Kot kaže, pa se je LMŠ odločila, da začne to akcijo," je dodala Kociprova.

Poslanci DeSUS želijo odstop ministrice

Poslanci DeSUS namreč po nedavnem odstopu Pivčeve s položaja predsednice stranke želijo, da odide tudi z mesta ministrice. "Če poslanska skupina tako zahteva, je mogoče pričakovati, da bo predsednik vlade, ki verjetno ne želi težav z eno od koalicijskih strank, temu sledil. Povsem realno bi bilo, da bi se umik ministrice zgodil v drugačnih okoliščinah in preden bo interpelacija sploh obravnavana v DZ," je še ugotavljala poslanka.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v izjavi DZ navedel, da interpelacije še ni videl in še nima mnenja poslanske skupine o tem, ali bodo sopodpisniki besedila ali ne. O podpori interpelaciji pa po njegovih navedbah verjetno ni dileme.

V DeSUS sicer računajo na to oziroma upajo, da bi se Pivčeva poslovila s položaja ministrice še pred interpelacijo, da bi odstopila ali pa bi Janša predlagal njeno razrešitev, je povedal Jurša.

Poslanci iz koalicije Pivčevo podpirajo

V koalicijskih poslanskih skupinah uradnih stališč glede interpelacije ministrice večinoma še nimajo. So se pa odzvali nekateri poslanci. Poslanec SDS Franc Breznik ocenjuje, da imajo Slovenci eno boljših kmetijskih ministric. "Njena največja krivda je, da je izredno ambiciozna, delovna, oseba, ki želi nekaj več in ki želi predstaviti kmetijstvo 21. stoletja. Da je oseba, ki je prisluhnila kmetom in se zaveda, da ima slovensko kmetijstvo velike težave," je dejal v izjavi v DZ, piše STA.

Obtožbe na račun Pivčeve glede njenih gostovanj po Sloveniji so po Breznikovem mnenju absurdne, "čeprav praksa kaže, da vsi politiki navadno ne pademo na milijonskih zgodbah, ampak na drobižu". Tako v 20 letih skoraj ne bi našli ministra, ki ga po točno takem scenariju ne bi lahko interpelirali, je ocenil.

Poslanec NSi Andrej Černigoj interpelacijo Pivčeve vidi kot nadaljevanje boja za oblast. V NSi bodo počakali na besedilo interpelacije, ki ga bodo preučili. Sicer pa ocenjujejo, da bo Pivčeva zaradi razmer, ko je izgubila tudi podporo poslancev DeSUS, težko naprej opravljala svoje delo.

Tudi v SMC bodo interpelacijo še preučili.

Prvak opozicijske SNS Zmago Jelinčič pa meni, da je interpelacija nesmiselna in je zato ne bodo podprli. Kot je dejal v izjavi v DZ, gre le za rušenje vlade, in ne zato, da se karkoli popravi. "Da Pivčevo rušijo zaradi 400 evrov, je hecno. Potem bi morali rušiti že celo vrsto ministrov," je dodal, poroča STA.

Ne spreglejte