Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 4. 2011,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

podmornica muzej Pivka

Nedelja, 17. 4. 2011, 17.19

8 let

Podmornica Zeta dokončno v pivškem muzeju (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podmornica P-913 "Zeta", ki je bila nekoč del jugoslovanske vojne mornarice in ki jo je Črna gora podarila Sloveniji, je prispela v Park vojaške zgodovine v Pivki.

Na slovesnosti je ministrica za obrambo Ljubica Jelušič dejala, da si želi, da bi podmornica "pomenila ohranjanje znanja in tradicij iz zgodovine za prihodnost". Dejala je še, da je znanje o podmornicah treba ohranjati. Med nami so namreč ljudje, ki so desetletja dolgo "skrbeli za razvoj podmorništva". To so bili slovenski pomorci, ki "so znali ogromno", zaradi spoštovanja do tega znanja in prizadevanj pa je prav, da imamo "na svojem ozemlju tudi tak poseben muzejski eksponat, ki nas bo vse spominjal in opominjal, zakaj moramo poznati najtemnejše globine svojega morja". "Podmornica je prav čakala, da so jo rešili" Posebej se je zahvalila zdaj upokojenima častnikoma kontraadmiralu Marjanu Pogačniku in kapetanu bojne ladje Vojku Gorupu, ki sta si dolgo prizadevala za to, da bi podmornica končno prispela v Slovenijo, pri tem pa sta "bila neizmerno vztrajna in neizmerno odločna". Pogačnik je dejal, da je podmornico že "najedalo morje in je prav čakala", da so jo rešili. Kot je povedal, je denimo vdrtina na nosu posledica tega, da so jo skupaj s sestrsko podmornico P-916 odvezali in porinili v morje, kjer sta se "celo noč butali med seboj".

Prepričan je, da smo Slovenci lahko ponosni, da imamo pomorske tradicije, je pa omenjena podmornica pomemben "eksponat, ki priča o naši sposobnosti, da smo se vključili kot redka država v svetu v gradnjo podmornic". Tehnologija v podmornicah je bila namensko razvita in še danes ni zastarela, za velik del podmornice pa je zaslužno slovensko znanje, predvsem za jeklo, baterije, elektroniko, zaščitne barve in sredstva za komunikacijo, je pojasnil Pogačnik.

Podmornica je še popolnoma opremljena Gorup pa je povedal, da so bile tovrstne podmornice namenjene predvsem "polaganju minskih polj in prevozu diverzantov". Primerne so bila za relativno plitva in zaprta morja, kakršno je Jadransko. Njihova prednost je bil velik doseg brez polnjenja baterij. Poleg tega pa je Zeta podmornica, ki je zadnja od vseh še plula. Tako je podmornica še popolnoma opremljena, zato je bila tudi izbrana, je še dodal Gorup. Podmorničarji bodo po njegovih besedah sedaj poskušali podmornico tudi popolnoma prenoviti, tako da bi vsi sistemi delovali "kakor v morju".

Slovesnost so pripravili Vojaški muzej Slovenske vojske, Društvo podmorničarjev pri Zvezi slovenskih častnikov, Pomorski muzej Sergeja Mašere iz Pirana in Park vojaške zgodovine Pivka.

Ne spreglejte