SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podjetnik leta postal "zaščitnik pred udari strel" Otmar Zorn

3

termometer

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in revija Podjetnik sta podelili priznanje podjetnik leta. Tega je prejel Otmar Zorn, lastnik podjetja Varsi.

Otmar Zorn je komisijo prepričal s svojo zmagovalno formulo uspeha.

Edino podjetje v Evropi, ki izdeluje varistorje Varsi je edino podjetje v Evropi, ki izdeluje varistorje, ti pred udari strel zaščitijo vse od manjših naprav (TV, računalniki) do velikih transformatorjev, vetrnih elektrarn in drugega.

Zorn je poleg Varsija tudi lastnik in direktor družbe Iskra Zaščite, ki varistorje vgrajuje. Iskra Zaščite so med tremi vodilnimi svetovnimi proizvajalci prenapetostnih zaščit.

"Tu ni prihodnosti, množična proizvodnja bo domena Kitajcev, preostali bomo morali staviti na znanje," je, kot so sporočili z OZS, dejal Zorn.

Načrtujejo tudi tovarne v Braziliji, Indiji in Srbiji Na Kitajskem so skupaj s partnerjem odprli nov proizvodni obrat Iskre Zaščite, v katerem delajo za kitajski in ameriški trg. Načrtujejo tudi tovarne v Braziliji, Indiji in Srbiji, letos naj bi končali proizvodnjo v Rusiji.

Da bi v prihodnje še izboljšali svoj položaj, usmerjajo moči v nove tržne niše, specialne rešitve, energetski menedžment, storitve in sisteme. Kot je pojasnil Zorn, ni pri tem nič revolucionarno novega, a ima višjo dodano vrednost.

Branko Meh spomnil, da je Slovenija na lestvici konkurenčnosti zdrsnila za osem mest Predsednik OZS Branko Meh je na slovesnosti spomnil, da je Slovenija na letošnji lestvici globalne konkurenčnosti zdrsnila za osem mest in pristala na 70. mestu.

"Vendar pa današnji nominiranci s svojimi uspešnimi zgodbami dokazujejo, da razmere v Sloveniji le niso tako črnoglede. Da zmoremo in da znamo kljub svoji majhnosti," je še dejal Meh in vlado pozval, da čim prej najde resornega ministra, podjetnikom in obrtnikom pa zagotovi boljše poslovno okolje.

Nominirana še Simona Petrič iz podjetja Elvez in Marko Pleško iz podjetja Cosylab Poleg Zorna sta bila za najstarejše slovensko priznanje podjetnikom, podjetnicam in podjetniškim skupinam – tokrat so ga namreč podelili že štiriindvajsetič – nominirana še Simona Petrič iz podjetja Elvez in Mark Pleško iz podjetja Cosylab.

Petričeva od leta 2009 vodi družinsko podjetje Elvez, ki ima dva proizvodna programa: program kabelske konfekcije in program plastike. V zadnjih sedmih letih so največ pozornosti namenili tehničnemu napredku, stabilizaciji proizvodnega procesa in krepitvi organizacije. Zdaj se bodo bolj strateško usmerili v krepitev sodelovanja z obstoječimi partnerji in iskanje novih ustreznih kupcev.

Pleško je s skupino študentov z Inštituta Jožef Stefan konec devetdesetih let začel sodelovati z nemškimi strankami pri razvoju kontrolnih sistemov za pospeševalnike, pozneje so ustanovili Cosylab. Razvijajo kontrolne sisteme za velike raziskovalne in znanstvene naprave. V tržni niši krmilnih sistemov pospeševalnikov in drugih velikih infrastrukturnih naprav so vodilno podjetje na svetu.

Lani je podjetnik leta postal direktor podjetja Duol Dušan Olaj, in sicer za svoje delo in inovativni poslovni model.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin