SiolNET. Novice Slovenija
1,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj bo ustavljen še nekaj časa. Znano je, do kdaj.

1,15

termometer

Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik | Šesti blok so ustavili v času remonta Nuklearne elektrarne Krško. | Foto: Ana Kovač
Šesti blok so ustavili v času remonta Nuklearne elektrarne Krško. Foto: Ana Kovač

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bo predvidoma ustavljen vse do konca meseca, so povedali v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Teš 6 so s ciljem privarčevati premog za zimske mesece, ko bodo potrebe po energiji večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj, iz omrežja začasno izklopili 14. oktobra.

S premogom je treba varčevati zaradi ponavljajočih se geomehanskih težav Premogovnika Velenje in posledic prvih ukrepov za opuščanje rabe premoga. Po navedbah rudnika izkop premoga trenutno poteka na odkopni plošči D k.-110, ki je po načrtovanem končanem odkopavanju na odkopni plošči B k.-110 edina aktivna.

Zaradi energetske krize je padla odločitev za uvoz premoga, dokler Premogovniku Velenje izkopa ne bo uspelo povečati na zadovoljivo raven. Premogovnik Velenje je medtem na podlagi analize okoljske in tehnološke sprejemljivosti premogov za potrebe Teša podpisal pogodbi za uvoz indonezijskega premoga. Obenem potekajo pogovori za dodatne dobave energenta z dobavitelji z območja Balkana in vzhodne Evrope.

Nuklearna elektrarna Krško znova v pogonu 

Ob oktobrski ustavitvi šestega bloka je bilo sicer predvideno, da bo ta v mirovanju do 2. novembra, že takrat pa so omenjali možnost podaljšanja ustavitve do 30. novembra. Prejšnji teden so sicer v Tešu napovedovali, da bodo blok predvidoma zagnali že sredi meseca, zdaj pa so se očitno odločili mirovanje šestega bloka še podaljšati.

Šesti blok so ustavili v času remonta Nuklearne elektrarne Krško. Ta je medtem od ponedeljka zvečer spet priključena na elektroenergetski sistem in obratuje.

Premogovnik Velenje Posel danes Premogovnik Velenje podpisal pogodbi za uvoz indonezijskega premoga Teš 6 Novice Ustavitev Teš 6 podaljšana, krška nuklearka v omrežju prihodnji teden

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin