Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2016,
19.02

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

Policija sindikati javnega sektorja Sindikat policistov Slovenije

Četrtek, 30. 6. 2016, 19.02

7 let, 9 mesecev

Pod aneksom h kolektivni pogodbi za državno upravo za zdaj štirje podpisi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Policija stavka | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Aneks h kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti so podpisali štirje od 16 sindikatov.

Skupaj so k podpisu povabili 16 reprezentativnih sindikatov. Poleg obeh policijskih sta ga za zdaj podpisala še Sindikat delavcev pravosodja Slovenije in Sindikat javnih uslužbencev Slovenije.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je napovedal, da bodo dokončno ugotovitev, ali je aneks veljaven ali ne, sporočili v ponedeljek ali torek. Videli bodo, ali bo podpis prispeval še kdo, prav tako bodo preverili pravne podlage, saj za sklenitev aneksa h krovni kolektivni pogodbi veljajo drugačne kvote kot pri posamičnih kolektivnih pogodbah, je še pojasnil.

Zagotovo pa med podpisniki ne bo sindikata carinikov, sindikata ministrstva za obrambo ter sindikata državnih organov, katerih predstavniki so sicer prišli na današnje podpisovanje aneksa, izrazili podporo policistom, a k podpisu niso pristopili. Da aneksa ne bodo podpisali, so že napovedali tudi v sindikatu vojakov in konfederaciji slovenskih sindikatov.

Kaj se bo zgodilo, če ne bo dovolj podpisnikov?

Če podpisnikov ne bo dovolj, bo morala vlada v skladu s stavkovnim sporazumom v zakonodajni postopek vložiti predlog spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, tako da se bodo delovna mesta oziroma nazivi za policiste – podobno kot to že velja za vojake – uvrščali v plačne razrede z uredbo.

Vlada je po več mesecih policijske stavke stavkovni sporazum s policijskima sindikatoma podpisala 2. junija. Stavkovne aktivnosti so namreč policisti začeli 18. novembra lani, po podpisu sporazuma pa so bile prekinjene.

Po navedbah vlade uveljavitev omenjenega aneksa pomeni povečanje javnofinančnih odhodkov na letni ravni za približno 10,4 milijona evrov. Glede na dejstvo, da bodo policisti višje plače prejeli predvidoma šele v novembru letos, se bodo v letu 2016 javnofinančni odhodki povečali za približno 1,7 milijona evrov.

Ne spreglejte