Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 6. 2020,
6.22

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

66

Natisni članek

Zdravko Počivalšek Koronavirus interpelacija

Četrtek, 11. 6. 2020, 6.22

3 leta, 10 mesecev

Maratonska seja

"Ne prepričate nas, da ste reševali življenja, morda denarnice." Počivalšek: Toliko laži že dolgo nisem slišal #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

66

Poslanci so skoraj 15 ur obravnavali interpelacijo zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Po predstavitvi stališč poslanskih skupin so prešli na razpravo, v kateri se iz opozicije vrstijo očitki o vojnem dobičkarstvu in neutemeljeni nabavi zaščitne opreme. Koalicijski poslanci pa so izpostavljali nujnost nabave opreme v času epidemije. Kljub maratonski razpravi sprememb v stališčih poslancev do Počivalškovega ravnanja ni bilo zaznati, tako da je ostal na položaju.

Poslanci od 9. ure razpravljali o odgovornosti gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pri nakupu medicinske opreme v epidemiji covid-19. Interpelacijo so vložile stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, ministru pa očitajo odgovornost za negospodarne nakupe, neetičnost, klientelizem in zavajanje. Počivalšek očitke zavrača, koalicija ga podpira.

V uvodu je predstavnik predlagateljev, poslanec Robert Pavšič iz LMŠ, dejal, da je minister Počivalšek brez dvoma objektivno odgovoren, če je še kako drugače, pa bodo pokazale preiskave. Pavšič je Počivalška označil za samooklicanega reševalca življenj.

interpelacija Zdravko Počivalšek
Novice Interpelacija: Počivalšek ostaja minister

"Minister je odgovoren za nepregledne, negospodarne in za izbrance dobičkonosne postopke naročanja in nakupe zaščitne ter medicinske opreme," je dejal. "Morda ste bili zgolj izvrševalec, pa vendar ste zaslužkarstvu trasirali pot, niste ga preprečili," je dodal Pavšič.

"Ne prepričate nas, da ste reševali življenja, morda denarnice," je dejal.

"Vsi za vse zaslužni, nihče za nič odgovoren"

"Ob vseh sumih, indicih in razkritem osebnem vpletanju v postopke nakupov opreme z javnimi sredstvi si je minister interpelacijo spisal sam. Brez dvoma je najmanj politično odgovoren," je še dejal. Vlada je za naročila in nakupe opreme pooblastila strokovno povsem nepodkovan zavod za blagovne rezerve.

"Ustanavljali ste razne skupine, selili pristojnosti, jih nato še bolj razpršili, pač po načelu 'vsi za vse zaslužni, nihče za nič odgovoren'," je dejal Pavšič in vprašal, zakaj jim je to ustrezalo.

"Vi že veste, zakaj. Mi lahko zgolj sklepamo, da ste v zavetju te nepreglednosti lahko nemoteno prikrivali," je še povedal. Počivalšku je očital, da se jim skoraj polovice prispelih ponudb ni zdelo vredno pregledati, omenil je nakup nekakovostnih mask, na primer, kot je dejal, iz serviet in gumic.

Glede valjenja krivde na predhodnike je poslanec ministra vprašal, ali ni bil tudi sam med temi predhodniki. "Mar niste bili seznanjeni z vsemi aktivnostmi, stanjem zalog in načrti za ukrepanje," ga je vprašal.

Fotogalerija
1 / 11

Ministru je očital klientelistično ravnanje in dobičkonosne posle za izbrance. Omenil je posel za 220 po njegovem mnenju neustreznih ventilatorjev s podjetjem Geneplanet, ki so ga označili za posel SDS. Dejal je, da je Evropska komisija objavila razpis za skupno javno naročilo, ki bi zagotovil ustrezne ventilatorje po trikrat nižji ceni.

Vladi je očital zavajanje glede števila ventilatorjev. "Teh je bilo, kot je razkril zdravstveni minister, že sredi marca 281. No, ni povsem tako, bolnišnice smo vprašali, koliko ventilatorjev so imele 13. marca. Številka je 404," pravi Pavšič. Kot je še dejal, si je vlada "s prirejanjem podatkov zagotovila alibi za nakup pretiranega števila ventilatorjev. Ventilatorjev, ki so bili za bolnike s koronavirusom manj ustrezni. In trikrat dražji od ustreznih."

Storite eno častno dejanje in odstopite sami, je sklenil svoj govor.

Robert Pavšič | Foto: STA , Foto: STA ,

Na Twitterju se je na njegov govor odzval premier Janez Janša.

Počivalšek: Že dolgo nisem slišal toliko laži

Nato je besedo dobil minister Počivalšek in zavrnil vse očitke. "Tisti, ki boste iskali moje prstne odtise pri poslih z državo ali iskali koruptivne in za državo škodljive dogovore, izgubljate čas," je dejal.

Dejal je, da smo tri mesece poslušali vztrajno maličenje resnice. "Slovenija je med najuspešnejšimi državami pri boju z epidemijo," je dodal. Toliko laži, kot sem jih slišal danes, jih nisem že dolgo," je dejal.

"Delali smo za ljudi, za nemočne, ne zase"

Kot je dejal, končna številka za nabave ne bo presegla 80 milijonov, do zdaj pa so za to namenili 62 milijonov evrov brez DDV. "Ne drži, da je Slovenija za nabave zapravila 200 milijonov evrov," je dejal. "Ne drži, da je šlo nekaj deset teh milijonov v moj žep, tudi ne v žep predsednika vlade in tudi ne v žepe vseh znanih imen, ki so se znašla na različnih dokumentih," je dejal. "Delali smo za ljudi, za nemočne, ne zase," je poudaril. Za nobeno sklenjeno pogodbo ni bilo nobenega drugega interesa, kot je interes javnosti, je dejal Počivalšek.

"Ni bilo več kot 168 ventilatorjev"

Počivalšek zavrača navedbe, da je bilo marca v slovenskih zdravstvenih zavodih na voljo več kot 168 ventilatorjev.

Počivalšek zavrača tudi očitke glede neukrepanja ter zavestnega prikrivanja dejstev, povezanih s postopki naročil in nakupov.

Kot je še dejal, pri razkrivanjih zgodb o domnevno spornih poslih v medijih ne gre za žvižgaštvo. "To je užaljeno tožarjenje človeka, ki je imel vse vzvode, da bi preprečil po njegovem mnenju škodljive posle, pa jih ni uporabil," je dodal Počivalšek.

Govoru predstavnika predlagateljev in ministra Počivalška so sledile predstavitve stališč poslanskih skupin, ki so Počivalšku stopili v bran. Po njihovem mnenju je interpelacija neupravičena in neutemeljena ter da gre izključno za politični boj proti ministru in vladi. Zdaj poteka razprava poslank in poslancev. Seja bo po pričakovanjih trajala pozno v noč.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB Počivalšku v interpelaciji očitajo (ne)ukrepanje pri nepreglednih, javnofinančno negospodarnih in za izbrance dobičkonosnih postopkih naročanja in nakupov zaščitne in druge opreme za potrebe obvladovanja epidemije covid-19. Ob tem mu očitajo zavestno prikrivanje dejstev, povezanih s postopki naročil in nakupov opreme, ter zavajanje javnosti pri utemeljevanju pravnih podlag za dobavo opreme, piše STA.

Počivalšek je očitke že zavrnil. V odgovoru na interpelacijo je nanizal dejstva, ki po njegovem mnenju dokazujejo, da so bile odločitve pri nabavah zaščitne opreme glede na krizne okoliščine optimalne. Se je pa med drugim vprašal, ali je interpelacija v teh težkih gospodarskih razmerah vse, kar je opozicija sposobna prispevati, piše STA.

Celotno besedilo interpelacije lahko preberete tukaj, odgovor ministra Zdravka Počivalška pa tukaj.

Različno o utemeljenosti nabav

V razpravi so poslanci LMŠ predstavnikom vlade do zdaj večkrat ponovili očitke o zavajanju glede podatkov o obstoječih ventilatorjih v državi, saj da so zatrjevali, da jih je 168, minister za zdravje Tomaž Gantar pa je pozneje navedel številko 281. V LMŠ pa so, kot je ponovil tudi njihov poslanec Edvard Paulič, od bolnišnic za zdaj pridobili podatke, da so imeli sredi marca skupno vsaj 404 ventilatorje. "Lahko sklepamo, da ste manipulirali s številom ventilatorjev zato, da ste ustvarili privid izrednih razmer. Ustvarili ste si alibi za nakup večje količine ventilatorjev, pod velikim časovnim pritiskom," je poudaril Paulič.

Minister je glede navedenih številk in očitkov o neutemeljenih nakupih pojasnil, da to niso njegovi podatki, ampak da gre za podatke, ki so jih dobili od ministrstva za zdravje in da so se na podlagi tega tudi odločali za nadaljnje nabave.

Glede Počivalškovih navedb, da sam ni podpisal nobene pogodbe in da so jih podpisovali na zavodu za blagovne rezerve, pa je Paulič dejal, da formalno to sicer drži, a da gre za politično odgovornost in da zavod za blagovne rezerve spada pod okrilje gospodarskega ministrstva, prav tako pa je ministrstvo za vsak posel podalo izrecno soglasje.

Poslanec SD Franc Trček pa je spomnil, da je Počivalšek že tretji mandat na čelu istega ministrstva. "Boj za epidemijo ni izgovor za te vaše rabote. Boj za epidemijo smo v osnovi začasno zmagali državljanke in državljani," je poudaril. Dejal je, da ne ve, kaj je to drugega kot vojno dobičkarstvo, če marže pri nabavi opreme presežejo 100 odstotkov.

Do tega, da ni bilo neposrednih nabav, je bil kritičen tudi Miha Kordiš (Levica). Neposredne nabave bi po njegovih navedbah pomenile, da ni provizije in da tako "prijateljski dobavitelji" ne morejo zaslužiti. Gre za organiziran kriminal, ki ga je neposredno omogočal politično zadolženi operativec vlade, minister Počivalšek, je dejal. Ob tem je navedel, da je Hrvaška ceneje dobila opremo neposredno iz Kitajske.

Minister je zatrdil, da nikoli ni izjavil, da zavod ne more izvajati neposrednih finančnih transakcij na Kitajsko, in da tudi nikoli ni bil sprejet nikakršen sklep glede neposrednih nabav. "To je bila samo racionalna odločitev in edina smiselna odločitev, kot posledica razmer, ki so vladale na trgu zaščitne opreme," je pojasnil. To jim je po njegovih besedah zagotovilo, da so blago dobili in da niso denarja izgubili. "Za to nosim vso potrebno odgovornost jaz, tu nimam nobenega strahu," je dodal.

Očitki Počivalšku, da je marioneta in izvrševalec ukazov

Na očitke, da je marioneta in izvrševalec ukazov, pa je minister odgovoril, da je tudi zdaj to, kar je bil v prejšnjih dveh vladah. "Res je, da sem član ekipe, včasih sem bek, včasih sem levo krilo, playmaker, center, vedno pa sem del tima in to bom tudi naprej. In cilji mojega tima so tudi moji cilji in dogovori našega tima so tudi moji dogovori," je poudaril. Dejal pa je, da njihove očitke razume, ker da so sami navajeni na način, da "režira ena oseba, drugi pa igra".

Glede očitanega zamegljevanja preglednosti in pristojnosti tudi zaradi ustanavljanja skupin je minister navedel, da je vlada zaradi izjemnega obsega prispelih ponudb, zagotovitve hitrejšega preverjanja njihove ustreznosti ter varnostnega preverjanja ponudnikov imenovala medresorsko delovno skupino, ki je vzpostavila protokol za nabavo zaščitne opreme. Ker so bila skladišča ob razglasitvi epidemije prazna in je bil hiter dostop do opreme praktično nemogoč, pa je ministrstvo z namenom zagotovitve čim prejšnjih dobav opreme in pomoči zavodu imenovalo tudi projektno skupino za koordinacijo in izvedbo nabav.

Franc Rosec (SDS) pa je predlog interpelacije zoper Počivalška označil kot "nek izraz užaljenosti oziroma nekih zamer iz preteklosti" in da se zdi "kot neko branjenje prejšnje vlade oziroma tudi prejšnjega predsednika vlade". Vzrok za interpelacijo je po njegovem mnenju tudi odstop prejšnjega predsednika vlade Marjana Šarca, "ta neuspela avantura v predčasne volitve", ki je povzročil "nek strah teh nekih omrežij, ki, vemo, se skozi napajajo iz teh ali proračunskih postavk ali kakšnega drugega načina servisiranja države".

Tudi Iva Dimic (NSi) je prepričana, da Počivalšek ne bi bil minister v Šarčevi vladi, če ne bi bil dober minister za gospodarstvo. Po njenih besedah je jasno, da so užaljeni, ker je Počivalšek tudi minister v aktualni vladi in da je težava v tem, ker SMC ni odšel skupaj z njimi na predčasne volitve. Kot meni, je to dobro, ker si ne bi predstavljala, da bi imeli ob praznih skladiščih v začetku epidemije še kampanjo za volitve.

Branislav Rajić (SMC) meni, da minister ne beži od svoje odgovornosti. "Mislim, da bi Zdravko Počivalšek 'fasal' to interpelacijo v vsakem primeru, ker če je ne bi zdaj in če ne bi nabavil te opreme in če bi ljudje umirali, potem bi verjetno 'fasal' še hujše in še hitreje, ker je pomanjkanje opreme veliko bolj resen in tehten razlog," je dejal.

Aleš Hojs
Novice Notranji ministri največkrat tarče interpelacije
Ne spreglejte