Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2013,
10.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

anketa Janez Janša Janez Janša SD

Četrtek, 31. 1. 2013, 10.50

8 let

Po Večerovi anketi Janševi vladi dobra dvojka, na vrhu strankarske lestvice SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V povprečju so sodelujoči v januarski anketi Večera, ki so delo vlade ocenjevali z ocenami od ena do pet, vladi v redovalnico zapisali dobro dvojko.

Na samem vrhu strankarske lestvice ni nobenih sprememb, SD vodi, SDS pa ostaja na drugem mestu. Največ vprašanih meni, da bi se iz politične krize najlažje izvlekli, če bi premier Janez Janša odstopil.

Ocena vlade je maja lani znašala 2,59, sedaj pa le še 2,2. V drugi polovici leta je najbolj porasel delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo z nezadostno: v primerjavi z majem se je skoraj podvojil in sedaj znaša 42,2 odstotka. Večina tistih, ki delo Janševe vlade ocenjujejo s slabimi ocenami (ena in dve), sestavljajo mladi, dijaki, študentje, anketirani iz Podravja in Primorske, tisti, ki ne bi šli na volitve, ter vsi tisti, ki mislijo, da bi premier Janša moral takoj odstopiti.

Pri vprašanju, kateri od vseh možnih izhodov iz sedanje vladne krize bi bil najboljši, se je največ anketirancev ozrlo na predsednika vlade: slabih 36 odstotkov meni, da bi kočljive politične razmere, v katerih smo se znašli z razpadom koalicije, najlažje rešil Janša s svojim odstopom. Drugo, veliko manjšo skupino, ki zajema 14 odstotkov vprašanih, sestavljajo tisti, ki vidijo rešitev v predčasnih volitvah.

Enak delež vprašanih meni, da bi stranke morale poiskati novega mandatarja. V četrto, nekoliko manjšo skupino (13,1 odstotka), se uvrščajo tisti, ki mislijo, da naj premier Janša vztraja na oblasti tudi v primeru, ko ne bo imel za sabo parlamentarne večine. Šest odstotkov anketiranih vidi najboljši izhod iz sedanje vladne krize v ministrih: vsi, ki so napovedali svoj odstop, bi morali po njihovem mnenju odstopiti takoj, ne pa šele februarja ali marca.

Skoraj enak delež vprašanih (5,6 odstotka) meni, naj ministri odstopajo postopoma, v skladu s svojimi napovedmi. Dobrih pet odstotkov pa vidi najboljšo rešitev sedanjih političnih razmer v prihodu evropske trojke. Vse druge opcije, po katerih "so vsi gotovi" ali pa ni treba nič storiti, niso zbrale niti odstotka podpore. Neopredeljenih je pri tem vprašanju zelo malo, le slabi štirje odstotki vprašanih.

Kljub političnemu viharju, ki je malo premešal karte tudi na strankarski lestvici, je takih, ki ne vedo, katero stranko bi volili, ali pa ne bi šli volit, 49,9 odstotka. Še vedno vodi SD (16 odstotkov), na drugem mestu pa ostaja SDS (14,1 odstotka). Obe stranki sta dosegli rahlo rast podpore, PS, ki je doslej zasedala tretje mesto, je tokrat padla na peto mesto (3,4 odstotka). Zato pa se je na tretje mesto povzpela SLS, ki dosega petodstotno podporo.

Na četrtem mestu strankarske lestvice je DL (3,5 odstotka), na šestem mestu NSi (3,1 odstotka), na zadnjem, sedmem mestu pa DeSUS z 1,9 odstotka podpore.

Večerovo anketo javnega mnenja je izvajalo podjetje RM Plus od 26. do 28. januarja. Anketirali so 700 naključno izbranih oseb, starih 18 ali več let. Vzorec temelji na aktualnem telefonskem imeniku in je obtežen tako, da je po spolu, starosti, izobrazbi in regiji reprezentativen.

Ne spreglejte