Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 5. 2020,
6.36

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

9

Natisni članek

frizerski salon lokal gostilna restavracija cerkev COVID-19

Ponedeljek, 4. 5. 2020, 6.36

3 leta, 11 mesecev

Življenje v prestolnici se počasi vrača v stare tire #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

9

Po več tednih zaprtja v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so danes vrata znova odprli tudi frizerski in kozmetični saloni. Že prvi dan so večinoma polno zasedeni, vsaj do sredine maja pa bo pri večini od njih težko najti še kak prost termin.

Na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov morajo biti mize razporejene tako, da je med posameznimi strankami najmanj meter in pol razdalje. Obiskovalci lokalov morajo takrat, ko uporabijo sanitarije oziroma vstopijo v drug zaprti prostor, uporabiti masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela, poroča STA.

Fotogalerija
1 / 10

Zaprtih ostaja okoli polovica gostinskih lokalov

Gostinci opozarjajo, da je precej previdnostnih ukrepov težko oz. nemogoče izvajati. Zato je po ocenah sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS ostala zaprtih okoli polovica lokalov, je STA povedal predsednik sekcije Blaž Cvar. 

Za gostince je najbolj neizvedljivo zagotavljanje ukrepa, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, hkrati pa morajo med ostalimi gosti zagotavljati razdaljo 1,5 metra. Kot je poudaril Cvar, gostinci ne morejo identificirati posameznih gostov in zagotavljati, da za isto mizo sedijo zgolj člani istega gospodinjstva. Opozoril je tudi, da bi denimo delavci iz istega podjetja, ki se pripeljejo v istem avtomobilu, nato na terasi morali sedeli 1,5 metra narazen.

Ob tem kot zgled ponujajo ureditev v Avstriji, kjer lokale v celoti odpirajo 15. maja. Ukrepi v Avstriji določajo, da lahko pri isti mizi sedijo štirje odrasli in dodatno še otroci, med skupinami gostov pa mora biti najmanj en meter razdalje, navaja STA.

frizer
Novice Termini salonov se hitro polnijo #video

Vrata spet odprli tudi frizerski in kozmetični saloni

Svoja vrata so danes zjutraj lahko spet odprle tudi trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, kar pa še ne velja za tiste v trgovskih središčih. Če ima prodajalna v trgovskem središču lasten vhod od zunaj, je lahko odprta. Trgovine, ki omogočajo pomerjanje oblačil, morajo zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi.

Od danes so spet dovoljene tudi frizerske, kozmetične in masažne storitve. Stranke naj se naročajo po telefonu in naj storitve opravljajo ob točno določenem terminu, saj čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno, poroča STA.

Do sredine meseca so termini zasedeni

Večina frizerskih in kozmetičnih salonov je imela že kmalu po najavi rahljanja ukrepov zapolnjene termine vsaj za kak teden, stranke pa tudi danes kličejo v salone in preverjajo, kako je z naročili in odpiralnimi časi. Frizerka Daša iz Celja je pojasnila, da ima naročil polno za dva tedna, za naprej naročil še ni odprla. Ker ima majhen salon oz. samo eno stranko na stolu, nima težav z vzdrževanjem razdalje. Nekoliko jo moti maska, na strankah pa ta ni tako moteča, se jo je mogoče odstraniti. Več časa vzame vsakokratno razkuževanje opreme in stola za strankami, posledično striženje ene same stranke traja dlje časa, navaja STA.

Novice Najmlajši hrvaški bolnik po 113 dneh premagal covid-19

Daša sicer poudarja, da je letos upad prometa velik, saj so ukinjeni večji dogodki, npr. valete, na Celjskem je denimo že mimo tudi sezona maturantskih plesov. V juniju ima spet naročene prve stranke za poroke, do zdaj jih ni bilo, ker tudi poroke niso bile možne.

Polno dela imajo tudi v kozmetičnih salonih. Daša, lastnica kozmetičnega salona v ljubljanskih Črnučah, pravi, da je imela termine za 14 dni rezervirane že dve uri po najavi, da bodo lahko spet obratovali, trenutno pa ima termine zasedene vse do junija.

Danes spet mogoči športni treningi, a zgolj v nekontaknih disciplinah

Sproščene so tudi storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev, če je stik s potrošnikom minimalen. Vse navedene storitve je dovoljeno ponujati in prodajati le ob strogem upoštevanju navodil NIJZ, na način, da se prepreči možnost okužbe ali je možnost minimalna.

Z današnjim dnem so se sprostile tudi nekatere omejitve na področju športa. Vrhunski športniki lahko od danes naprej trenirajo, a zgolj v nekontaktnih disciplinah, kot so v sklopu rahljanja ukrepov v boju z novim koronavirusom dejali predstavniki slovenske vlade. Glede podrobnosti izvedbe sproščanja treningov po različnih športih mora vlada sicer še odločiti, kar bi se lahko zgodilo še danes.

blagovne rezerve
Novice O razveljavitvi pogodb z Geneplanetom bo odločalo ministrstvo za zdravje

Splošne knjižnice se bodo za uporabnike odpirale postopoma

Splošne knjižnice danes prav tako spet odpirajo vrata za uporabnike. Kot je za STA povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen, bo odpiranje potekalo v treh fazah. Danes tako vrata za uporabnike večinoma odpirajo osrednje knjižnice, krajevne knjižnice pa bodo na vrsto prišle v drugi fazi. Ob tem je Horženova poudarila, da je vsaka knjižnica načrt odpiranja pripravila v skladu s svojimi zmožnostmi ter navodili občinskih uprav, saj so knjižnice zavodi lokalnih skupnosti.

V Združenju splošnih knjižnic so pripravili usmeritve, ki jih je nadgradil in dopolnil NIJZ. Posredovali so jih vodstvom knjižnic, da jih smiselno uporabijo v skladu s specifikami posameznih knjižnice. V knjižnicah, ki so danes spet odprle svoja vrata, sta za zdaj po besedah Vesne Horžen možna le vračilo in izposoja vnaprej naročenega gradiva pri pultu. Uporabniki trenutno še ne morejo sami izbirati gradiva med policami. Kdor ne ve, kaj bi bral, lahko izbiro knjig zaupa knjižničarju.

Ker se bodo knjižnice odpirale v skladu s svojimi specifikami, naj uporabniki spremljajo spletne strani svojih knjižnic, kjer bodo objavljeni tudi novi odpiralni časi. | Foto: Getty Images Ker se bodo knjižnice odpirale v skladu s svojimi specifikami, naj uporabniki spremljajo spletne strani svojih knjižnic, kjer bodo objavljeni tudi novi odpiralni časi. Foto: Getty Images

Takoj ko bo možno, bodo za uporabnike spet odprli tudi manjše enote. Tudi pri krajevnih knjižnicah je vnovično odpiranje odvisno od njihove velikosti in od razpoložljivega kadra, je poudarila Horženova. Tretja faza pa bo po njenih besedah ponovna vzpostavitev različnih dejavnosti v knjižnicah, poroča STA.

Ker se bodo knjižnice odpirale v skladu s svojimi specifikami, Horženova uporabnike opozarja, naj spremljajo spletne strani svojih knjižnic, kjer bodo objavljeni tudi novi odpiralni časi. V skladu z navodili NIJZ je tudi v knjižnicah tako za zaposlene kot tudi za uporabnike obvezna uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok, vstopajo pa lahko le zdrave osebe brez znakov okužbe dihal. Vrnjeno gradivo morajo v knjižnicah za teden dni pustiti v karanteni, šele po tem pa je spet na voljo drugim bralcem.

Parkiranje z današnjim dnem ponovno plačljivo

V mestnih občinah danes spet pobirajo parkirnine na javnih občinskih površinah. Kot so sporočili iz združenja mestnih občin, so se za potezo odločili zaradi prezasedenosti in dolgotrajnega parkiranja v mestnih središčih, kar bi lahko imelo negativne posledice na poslovanje ponudnikov, ki lahko z današnjim dnem ponovno poslujejo.

V prestolnici, kamor vsakodnevno potuje največ ljudi, so danes vse javne parkirne površine spet plačljive, so pa na Mestni občini Ljubljana izpostavili, da bodo maja še naprej zagotavljali brezplačno parkiranje na območju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana za tamkajšnje zaposlene.

Ljubljana
Novice Ljubljana se prebuja #video

Cerkve in džamija danes spet odpirajo vrata za vernike

Svoja vrata za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih pa danes spet odpirajo cerkve. Po navodilih, ki so jih dali škofje Katoliške cerkve v Sloveniji, bo moral vsak vernik v cerkvi nositi zaščitno masko, pred vstopom pa si bo treba razkužiti roke. Verniki bodo lahko sveto obhajilo prejeli le na roko brez drugih izjem. Razdalja med med njimi mora v klopeh ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta mora biti prazna, pri čemer omejitve ne veljajo za člane istega gospodinjstva.

Župnik Martin Golob iz Srednje vasi v Bohinju je za STA povedal, da bodo bogoslužja od ponedeljka potekala tako, da bodo za vernike, ki morajo nositi zaščitno masko, zagotovili dovolj razkužil, pazili bodo in ohranjali predpisano razdaljo. V Bohinju imajo po njegovih besedah tako veliko cerkev, da bi lahko bilo v njej po omenjenih pravilih naenkrat približno 50 ljudi. "To pomeni na vsako klop po dva vernika, vmes pa ena klop prazna," je pojasnil. Zanj to pomeni, da bo ob nedeljah moral maševati najmanj trikrat.

Svoja vrata za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih danes spet odpirajo cerkve.  | Foto: Ana Kovač Svoja vrata za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih danes spet odpirajo cerkve.  Foto: Ana Kovač

Nekje pa so se odločili, da cerkev z današnjim dnem še ne bodo odprli. V župniji Stopiče pri Novem mestu so na primer izračunali, da bi lahko župnijska cerkev ob spoštovanju omejitev sprejela le 30 vernikov, kar pa je veliko manj, kot jih obišče nedeljsko mašo. Zato so se odločili, da bodo maše, dokler ukrepi ne bodo dodatno razrahljani, še naprej potekale izključno prek spleta, piše STA.

Prav tako postopno izvajanje verskih obredov danes začenjajo v Islamski skupnosti v Sloveniji. V Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in drugih verskih objektih skupnosti bodo opravljali opoldansko molitev skupaj z branjem Korana, večerno molitev in nočno molitev ter petkovo molitev, ki bo potekala dvakrat, če bo treba. Vstop v verske objekte bodo dovolili samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal. Verouk bo še naprej potekal na daljavo, so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji.

Ne spreglejte