SiolNET. Novice Slovenija
3,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po sagi z Magno nov projekt za Gorazda Marinčka, ustanavlja novo stranko

3,38

termometer

Gorazd Marinček, E-Forum
Foto: STA

Na levi strani političnega pola je tik pred ustanovitvijo nova stranka. Gorazd Marinček je potrdil, da jo bodo ustanovili do sredine decembra, želijo pa biti temelj obnovljenega projekta predvolilne koalicije Združena levica, ki se je v državni zbor prebila na zadnjih volitvah. Obnoviti želijo njene ideale, ki so danes po njihovem mnenju izkrivljeni.

Gorazd Marinček iz Slovenskega E-foruma, ki je bil zadnje čase viden zlasti ob zagonu projekta Magna Steyr - dolgo časa je projektu nasprotoval, nato pa odstopil od pritožbe na okoljevarstveno soglasje -, bo del ekipe stranke, ki nastaja.

Merijo na neopredeljene

Kot je dejal, so na levi strani političnega pola, levico pa razumejo kot tisti del spektra, ki blaginjo ljudi in okolja postavlja pred kapitalske profite. Menijo še, da so v nasprotju z drugimi levimi strankami "z nogami na tleh in glavo pri ljudeh".

Njihova osnovna točka programa naj bi bila odprava revščine v prihodnjih petih letih. Ustanovni kongres stranke naj bi bil v decembru, nočejo pa krasti glasov volivcev drugim strankam, pač pa želijo aktivirati neopredeljene volivce.


Preberite še:

Nove stranke: kaj prinašajo v politični prostor, komu bodo kradle, kateri lahko uspe?

Dobovšek predsednik Dobre države, koga je pritegnil v novo stranko? #foto


Hanžek: Mene ni zraven

Matjaž Hanžek, nekdanji poslanec Združene levice, zanika, da bi se z Marinčkom pogovarjal za nov politični projekt. Matjaž Hanžek, nekdanji poslanec Združene levice, zanika, da bi se z Marinčkom pogovarjal za nov politični projekt. Foto: Ana Kovač Med vidnejšimi imeni, ki naj bi sodelovala v tej ekipi, se je omenjalo nepovezanega poslanca Matjaža Hanžka. Ta je bil v DZ izvoljen kot poslanec Združene levice in stranke Trs, ki ji je tedaj tudi predsedoval. Vendar je Hanžek v ponedeljek za STA zanikal, da naj bi sodeloval pri oblikovanju nove stranke. "Počasi imam že dovolj govoric, da delam kakšno stranko. Za zdaj se ukvarjam samo s Tešem 6. Tako bo vsaj še tri mesece, nato pa bom razmislil, kako naprej," je dejal.

Za zdaj tudi ne namerava postati član nobene stranke: "Že pred enim letom sem rekel, da bom šel iz strankarske politike, in pri tem za zdaj še vztrajam. Bom pa še videl, kako bo."

Se bo pridružil poslanec SD Veber?

Janko Veber ugibanj o prestopu iz SD v novo stranko za zdaj ni ne zavrnil ne potrdil. Janko Veber ugibanj o prestopu iz SD v novo stranko za zdaj ni ne zavrnil ne potrdil. Foto: Bor Slana K novemu političnemu projektu so vabljeni vsi, ki se v tem vidijo, je dejal Marinček. Med povabljenimi v ekipo utegne biti tudi poslanec in podpredsednik stranke SD Janko Veber, ki ugibanj o ustanavljanju svoje nove stranke pretekli teden ni ne zavrnil ne potrdil.

Sta pa Marinček in Veber, ki vodi tudi društvo Sloga, pretekli teden še z nekaj posamezniki v prostorih državnega sveta organizirala posvet o vrnitvi družbene lastnine.

Kadri s pogorišča Združene levice

Temelj nove stranke naj bi bila sicer ekipa, ki je izstopila iz Trsa v zadnji fazi. Njihov namen naj bi bil obnoviti ideale, s katerimi so šli v politiko. V koaliciji Združena levica so sicer poleg Trsa na volitvah sodelovale še tedanji Iniciativa za demokratični socializem (IDS) in Demokratična stranka dela (DSD) ter 4. skupina državljanov, skupaj so dobili šest poslanskih sedežev. Ta koalicija je po notranjih nesoglasjih razpadla, Trs in IDS pa sta se junija združila v stranko Levica. Hanžek je zatem izstopil iz poslanske skupine.

Ostal brez statusa nevladnika

Gorazd Marinček je bil, kot že napisano, eden najvztrajnejših nasprotnikov gradnje lakirnice podjetja Magna Steyr v Hočah pri Mariboru. Marinček je menil, da je investitor v okoljevarstvenem soglasju dal premalo zavez za varovanje okolja, Magna pa je nasprotno zatrjevala, da so ukrepi v skladu z mednarodnimi standardi, in napovedovala, da bo v primeru pritožbe na okoljevarstveno soglasje projekt selila na Madžarsko.  

Na koncu je Marinček odstopil od možnosti pritožbe. Kasneje je vložil tožbo na upravno sodišče zoper vodno in okoljevarstveno soglasje za Magnino lakirnico, ki sta ju izdali direkcija za vode in agencija za okolje. Sodišče je tožbi zavrnilo, Marinček pa se je pritožil. Pred kratkim je ministrstvo za okolje in prostor Slovenskemu E-forumu odvzelo status nevladne organizacije, ker društvo v zahtevanem roku ni predložilo poročila o delu v letu 2016. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin