Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 6. 2020,
13.30

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Natisni članek

rop Cankova banka

Sreda, 10. 6. 2020, 13.30

3 leta, 10 mesecev

Po ropu na Cankovi: "Moj mož je postal junak" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

33

Zelo sem šokirana, je za Planet TV povedala Klavdija Horvat, žena Bojana Baranje, ki je včeraj ujel roparja na Cankovi. S policije pa so medtem izrazili obžalovanje, da je včerajšnji rop izvedel njihov uslužbenec z več kot 25-letnimi izkušnjami. Po njihovih pojasnilih je imel policist psihične težave. Kot so še poudarili, njegovo dejanje ostro obsojajo.

Ropar
Novice Banko v Cankovi je oropal policist, ujel ga je Rom #video

V torek je oborožen moški, za katerega se je pozneje izkazalo, da je policist, oropal banko na Cankovi. Po ropu je zbežal, za njim pa se je zapodil Bojan Baranja. Njegova žena Klavdija Horvat je za Planet TV dejala, da je na njenega moža zelo ponosna vsa družina. Povedala je še, da je operacija njegove poškodbe uspela.

Med prerivanjem prišlo do pretepa

Sicer pa je danes potekala novinarska konferenca, na kateri je podrobnosti včerajšnjega dogodka predstavil Damir Ivančić, direktor Policijske uprave Murska Sobota. Kot je povedal, je na podlagi doslej zbranih obvestil ugotovljeno, da je zamaskiran oborožen moški vstopil v prostore bančne ustanove in od zaposlenih zahteval gotovino, ki mu jo je uslužbenka tudi izročila. Po dejanju je moški s kraja ropa pobegnil. Med dejanjem ni bil nihče izmed zaposlenih v poslovalnici poškodovan.

Za roparjem − policistom so takoj stekli trije občani in ga pozvali, da se ustavi. Policist se je nato ustavil, obrnil in vanje nameril s pištolo, ki jo je držal v roki. Nato je z begom nadaljeval, sledila pa sta mu dva izmed treh občanov. Zadnjih 150 metrov se jima je v zasledovanju pridružil še en občan. Pozneje se je izkazalo, da gre za Bojana Baranjo. 

Policist je oropal poslovalnico na Cankovi. | Foto: Google maps Policist je oropal poslovalnico na Cankovi. Foto: Google maps

Ko je Baranja policista dohitel, ga je želel prijeti, zato je med njima prišlo do pretepa. Policist je za trenutek obležal, Baranja pa se je v tem času oddaljil za približno 150 metrov. Nekaj trenutkov zatem je policist, po zdaj znanih podatkih, naredil samomor s pištolo, ki jo je držal. V nadaljevanju je bilo ugotovljeno, da gre za službeno pištolo pokojnega policista. Okoliščine v povezavi s streljanjem in številom izstreljenih nabojev pristojni še ugotavljajo.

Med poskusom prijetja in obvladovanja policista se je poškodoval tudi Baranja. Pri dogodku je utrpel lažje telesne poškodbe, do katerih je prišlo pri pretepu s policistom. Baranja je bil na kraju zdravniško oskrbljen in prepeljan v murskosoboško bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju.

slovenska policija
Novice Sredi Ljubljane skrivnostno izginila 11-letna deklica. Kaj se ji je zgodilo, še danes ne ve nihče.

Na policiji obžalujejo včerajšnji dogodek

Kot je na novinarski konferenci še izpostavil direktor PU Murska Sobota Ivančić, v policiji obžalujejo včerajšnji rop, v katerem je bil vpleten policist. Kot je poudaril, gre za nesprejemljivo ravnanje, ki ga v policiji ostro obsojajo. "Do odklonskih pojavov imamo ničelno toleranco, ki se v policiji, sicer med velikim številom zaposlenih, dogajajo v posamičnih primerih, zato imamo vzpostavljen sistem zagotavljanja notranje varnosti in izvajanje ukrepov v tej zvezi," je dejal.

Pokojni policist je bil zaposlen na eni od policijskih enot na območju PU Murska Sobota. Gre pa za policista z več kot 25-letnimi izkušnjami. Kot je še povedal Ivančić, je bil zoper policista od leta 2018 zaradi obravnave domnevnih odklonskih ravnanj (psihičnih težav, op. p.), ki so bila posledica njegovega osebnega stanja in prezadolženosti, uveden notranje varnostni postopek. 

Damir Ivančić, direktor Policijske uprave Murska Sobota. | Foto: PU Murska Sobota Damir Ivančić, direktor Policijske uprave Murska Sobota. Foto: PU Murska Sobota

"V tem času je bil dvakrat napoten na preventivni zdravstveni pregled. Z njim so bila opravljena varnostna svetovanja, katerih namen je bil zmanjšanje notranje varnostnih tveganj, in nudena psihosocialna pomoč. V 2019 je bil podan predlog za oceno zmožnosti za opravljanje nalog policije in bil je napoten na zdravljenje. Sredi marca 2020 je zdravstvena komisija odločila, da je zmožen za opravljanje nalog policije," je pojasnil direktor.

V nadaljevanju je še razložil, da notranje varnostni postopek v policiji uvedejo enote, ki so pristojne za notranjo varnost na podlagi prejetega podatka ali informacije, da je uslužbenec policije storil odklonsko ravnanje. "Z ukrepi, ki jih izvajamo po določilih Pravilnika o notranji varnosti v policiji, zberemo vsa dejstva in preverimo okoliščine, ali policistovo ravnanje predstavlja tveganje za krnitev integritete, krnitev ugleda policije in ali bi lahko ogrožalo notranjo varnost policije. Namen izvajanja notranje varnostnih postopkov je pravočasno zaznavanje odklonskih ravnanj in preprečevanje hujših posledic," je pojasnil.

Anže Logar
Novice Policiji ponujamo prevod Logarjevega dopisa v Bruselj

Ko v notranje varnostnem postopku ugotovijo, da so že nastale posledice, in potrdijo, da obstajajo razlogi za sum, da policistovo odklonsko ravnanje vsebuje tudi elemente uradno pregonljivega kaznivega dejanja, takrat zadevo v tem delu na podlagi 158.a člena Zakona o kazenskem postopku odstopijo v nadaljnje reševanje Oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri SDT RS, ki je stvarno in krajevno pristojno za obravnavo uradnih oseb, zaposlenih v policiji.

Notranje varnostni postopek v policiji potem nadaljujejo do ugotovitev predkazenskega postopka posebnega oddelka SDT ali do ugotovljenih morebitnih kršitev pogodbenih obveznosti. Zaključijo ga lahko s poročilom, s predlaganim delovnopravnim ukrepom ali z ugotovitvijo, da odklonskost ni potrjena oziroma da so se z varnostnim svetovanjem ponovno vzpostavile okoliščine, ki v nadaljevanju več ne predstavljajo odklonskega ravnanja.

Župan: Storilec ga je dvakrat ali trikrat s pištolo udaril po glavi

Včerajšnji rop je za Planet 18 opisal tudi župan Cankove Danilo Kacijan. Kot je povedal, se je za roparjem pognala skupina ljudi, ropar je streljal, vsi so se ustavili, razen pripadnika romske skupnosti, ki mu je še vedno sledil.

"Za njim je tekel približno od 500 do tisoč metrov, do neposredne bližine igrišča, pri tem je prišlo tudi do streljanja in obračunavanja med občanom in storilcem," je povedal župan. Storilec je občana, ki je tekel za njim, dvakrat ali trikrat s pištolo udaril po glavi, občan pa je nato prenehal s tekom za njim.

madeleine mccann
Novice Po 17 letih vse bližje: policija dobila več sto namigov v primeru Madeleine McCann
Ne spreglejte