Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 7. 2021,
19.27

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

220

Natisni članek

referendum

Nedelja, 11. 7. 2021, 19.27

2 leti, 9 mesecev

Po referendumu: odzval se je premier Janša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

220

Andrej Vizjak | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Minister Andrej Vizjak je v izjavi za javnost povedal, da ne glede na rezultat, si bodo na ministrstvu prizadevali za varovanje okolja in voda. Prepričan je, da nihče drug, razen tistih, ki trepetajo ob poplavah, rezultata ne bo občutil.

Referendum o noveli zakona o vodah se je po besedah okoljskega ministra Andreja Vizjaka ugrabil in zlorabil za druge cilje, tudi politične. "Ljudje so odreagirali čustveno. Bodrilo in spodbujalo se jih je z nekimi pamfleti, ki nimajo veze s samim namenom zakona," je po približno petini preštetih glasov dejal minister. 

Ne glede na rezultat referenduma si bodo na ministrstvu za okolje in prostor po Vizjakovih besedah vedno prizadevali za ohranjanje okolja, narave in slovenskih voda. "Tudi namen in cilj tega zakona je bil takšen - kako dodatno zaščititi priobalni pas, omejiti gradnjo in nameniti več denarja za vzdrževanje vodotokov," je dejal.

Ljudje so po njegovih besedah "žal" glasovali, kakor so glasovali. "Bomo se potrdili na nek drug način zagotoviti ta denar, ampak žalostno je, da nista bila prepoznana osnovni cilj in namen zakona," je ponovil. Kot je dejal, je njegov naslednji korak jasen - še naprej si bo prizadeval, kako povečati denar za vzdrževanje vodotokov in kako preprečiti, da bi nam vode delale škodo, ko prestopijo svoje bregove.

Opozoril je še, da bodo zavrnitev omenjenega zakonskega predloga najbolj občutili ljudje, ki ob vsakih poplavah trepetajo za svojo varnost. Kot kaže, pa bodo trepetali še najprej, je povzel Vizjak.

Nika Kovač. | Foto: STA , Foto: STA ,

Kovačeva: Ljudje imajo dovolj

Kot je povedala Nika Kovač iz Inštituta 8. marec, verjame, da imajo ljudje dovolj in so se organizirali po svoje. "Mislim, da se je elitam zgodila ulica," je še dodala. 

V Gibanju za pitno vodo so prepričani, da so glasovi proti noveli zakona o vodah na današnjem referendumu temeljili na mnenju stroke in delu nevladnih organizacij. Glas proti je znak, da imajo ljudje dovolj oviranja demokratičnih pravic, izraža pa tudi nestrinjanje s trenutnimi politikami, še pravi Kovačeva.

"Pojavljajo se že očitki, da so bili glasovi čustveni. In pravim: gotovo so bili. A temeljili so na jasnem mnenju stroke, temeljili so na delu okoljevarstvenih organizacij, ki jih je oblast nenehno spregledovala, temeljili so na tem, da imajo ljudje dovolj oviranja demokratičnih pravic in temeljili so na tem, da so nam narava, skupnost in javno dobro enotne vrednote. To je upanje in največja zmaga od vsega," je v večerni izjavi v imenu Gibanja za pitno vodo v Ljubljani dejala Kovačeva.

V gibanju so se, kot je spomnila, zbrali različni ljudje. "Nekateri zagovarjajo vodo zaradi krščanskih vrednot, drugi, ker so strokovnjaki, in tretji, kot je Inštitut 8. marec, ker imamo poln kufer neoliberalnih politik, ki jemljejo ljudem in dajejo elitam. Kolikor je razlogov, toliko je glasov proti. Gotovo pa glas proti izraža tudi nestrinjanje s trenutnimi politikami," je ocenila.

"Brez drame," je zapisal predsednik vlade Janez Janša ter se zahvalil vsem, ki so na referendumu glasovali.  | Foto: STA , "Brez drame," je zapisal predsednik vlade Janez Janša ter se zahvalil vsem, ki so na referendumu glasovali. Foto: STA ,

Janša: Poznate kakšno levo vlado, ki je odstopila po izgubljenem referendumu

Na družabnem omrežju Twitter se je odzval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je zastavil vprašanje: "Poznate kako levo vlado, ki je odstopila po izgubljenem referendumu? Od večinskega sistema do družinskega zakonika? Zato brez drame.". Dodal je še, da "ne morete sedeti doma in pričakovati čudežev na voliščih," ter se zahvalil vsem, ki so glasovali. 

Kasneje pa je delil še to sporočilo: 

 

 

Pahor: Pogrešal sem bolj vključujočo razpravo

Predsednik republike Borut Pahor je na referendumu o noveli zakona o vodah glasoval proti zakonu. Kot je povedal v izjavi medijem po oddaji glasu, je odločitev sprejel na podlagi posvetov s svetovalci. Osnovni problem zakona po njegovih besedah je, da določbe dopuščajo prevelike razlike v razlagi. Pogrešal je tudi bolj vključujočo razpravo, poroča STA.

Na vprašanje, ali se mu zdi, da je referendum tudi preizkus zaupnice vladi, pa je dejal, da so nekateri danes imeli tudi ta motiv, a njega, kot je dejal, to ni vodilo pri današnjem glasovanju. "Torej nisem glasoval ne za vlado ne proti njej," je poudaril Pahor.

Šarec: To je bil tudi referendum proti vladi

"Nikoli nismo tajili, da je to tudi referendum proti vladi, kajti vlada je tista, ki predlaga zakone, ki jih potem sprejema večina v DZ. Nocoj je tudi signal tistim poslankam in poslancem, ki doslej niso verjeli, da ta vlada nima podpore ljudstva. Nocoj so dobili potrditev, da ljudstvo te vlade ne podpira, kajti glasovanje v zavetju DZ ti da drugačno sliko. Nocoj je spregovorilo ljudstvo in jasno je, kako ljudstvo razmišlja," je povedal predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Mesec: Državljani so pokazali, kakšno državo si želimo

Mesec je dobro uro po zaprtju volišč na podlagi delnih rezultatov ocenil, da se je Slovenija opredelila prebiscitarno proti novemu zakonu o vodah. "Mislim, da so s tem državljani pokazali, kakšno državo si želimo. Nočemo imeti države, kjer par politikov s strani vlade diktira politiko," je dejal.

Fajonova: Ljudje si želijo spremembe

Današnji referendum je pokazal, da si ljudje želijo spremembe, je delne rezultate referenduma o noveli zakona o vodah komentirala predsednica SD Tanja Fajon. Kot je dejala, je nezaupanje v vlado izjemno, premier Janez Janša pa bi moral odstopiti. Sicer bi morali v opoziciji razmišljati o konstruktivni nezaupnici, je dodala.

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Volišča so se zaprla

Po državi se je ob 19. uri zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih je skoraj 1,7 milijona volivcev lahko oddalo glas na referendumu o noveli zakona o vodah. Volilni organi bodo začeli šteti glasovnice, prvi delni neuradni izidi pa bodo znani po 20. uri.

Referendumsko vprašanje se je glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?" Volivci so svojo voljo izrazili tako, da so obkrožili za ali proti. 

Novice Novela je prepričljivo padla. Kaj sledi?

 

 

Ne spreglejte