SiolNET. Novice Slovenija
3,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po Mediani SD Fajonove spet na stopničkah

3,50

termometer

Seja vlade. tanja fajon. |  Po javnomnenjski raziskavi Mediane za POP TV je SD Tanje Fajon s 7,3-odstotno podporo po več kot mesecu dni s tretjega mesta izrinila NSi Mateja Tonina, ki jo tokrat podpira 6,3 odstotka opredeljenih volivcev.  | Foto: Ana Kovač
Po javnomnenjski raziskavi Mediane za POP TV je SD Tanje Fajon s 7,3-odstotno podporo po več kot mesecu dni s tretjega mesta izrinila NSi Mateja Tonina, ki jo tokrat podpira 6,3 odstotka opredeljenih volivcev. Foto: Ana Kovač

Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je Mediana opravila za POP TV, ima najvišjo, 40,3-odstotno podporo Gibanje Svoboda Roberta Goloba. Največji padec je v primerjavi z raziskavo izpred meseca dni doživela SDS Janeza Janše. Podpira jo 23,4 odstotka opredeljenih volivcev. Na tretje mesto pa se je tik pred oktobrskim volilnim kongresom stranke zavihtela SD Tanje Fajon. Po več kot mesecu dni se je SD spet uvrstila med prvo trojico, od koder je izrinila NSi Mateja Tonina, ki je sicer na aprilskih volitvah dosegla boljši rezultat od SD. Podobno pa so ji večino časa višjo podporo namerile vse javnomnenjske raziskave. 

Kot je razvidno s spodnje grafike, je podpora stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba v primerjavi s prejšnjo anketo Mediane za POP TV izpred slabega meseca dni zrasla za 1,2 odstotne točke. Podpora je najbolj upadla stranki SDS Janeza Janše, z 29,1 na 23,4 odstotka.

SD Tanje Fajon je s 7,3-odstotno podporo s tretjega mesta izrinila NSi Mateja Tonina, ki jo podpira 6,3 odstotka opredeljenih volivcev. Zadnja med parlamentarnimi strankami je Levica Luke Mesca s 5,7-odstotno podporo. 

V primerjavi s prejšnjo javnomnenjsko raziskavo je podpora najbolj zrasla Gibanju Svoboda (1,2 odstotne točke) in SD (1,1 odstotne točke). Medtem so največji padec utrpele SDS (5,7 odstotne točke), Levica (0,9 odstotne točke) in NSi (0,5 odstotne točke). 

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.   

Agencija Mediana je anketo Vox populi izvajala med 19. in 22. septembrom, v njej je sodelovalo 729 prebivalcev Slovenije.

Na spodnji grafiki si lahko ogledate primerjavo zadnje ankete Mediane za POP TV in Ninamedie za Večer ter Dnevnik. 

Najočitnejša razlika v podpori volivcev se kaže pri stranki SDS, ki ji je Ninamedia namerila 29,9-odstotno podporo, medtem ko ji je Mediana namerila 23,4-odstotno podporo. Podobno razliko lahko opazimo pri stranki NSi, ki ji je Ninamedia namerila 11,3-odstotno podporo, Mediana pa 6,3-odstotno podporo. Na splošno je Ninamedia vsem parlamentarnim strankam namerila višjo podporo kot Mediana. 

Poleg tega se je zgodila menjava na tretjem mestu. Medtem ko je po anketi Ninamedie tretje mesto z 11,3-odstotno podporo zasedla NSi, je tokrat Mediana višjo podporo namerila stranki SD. Na peto mesto pa rezultati obeh anket uvrščajo Levico.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav

Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.
Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. Novice Golobova Svoboda z največjim padcem, Fajonova največ pridobila Anže Logar, Nataša Pirc Musar Novice Po Ninamedii Logar, po Mediani Pirc Musarjeva. Komu verjeti?  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin