SiolNET. Novice Slovenija
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po letih načrtovanja odprli oddelek za pedopsihiatrično obravnavo otrok

0,11

termometer

pedopsihiatrija pedopsihiater bolnišnica psihiatrija otroci | "Sedaj, ko je odprt, se ne sme nikoli več zgoditi, da bi se zaprl. To je odgovornost vlade, ministrstva za zdravje, vseh, ki bodo morali poskrbeti za denar in kadre," je dejala Vlasta Nussdorfer.. | Foto: STA
"Sedaj, ko je odprt, se ne sme nikoli več zgoditi, da bi se zaprl. To je odgovornost vlade, ministrstva za zdravje, vseh, ki bodo morali poskrbeti za denar in kadre," je dejala Vlasta Nussdorfer.. Foto: STA

Na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana so odprli enoto za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo, na zaprtem oddelku pa bodo zdravili mladostnike s psihotičnimi reakcijami. Glavni razlog, da enota doslej ni delovala, je pomanjkanje pedopsihiatrov, ki ga bodo reševali z dežuranjem specializantov. Ostalo osebje so zaposlili že lani.

Prve bolnike bodo sprejeli od 1. marca, na oddelku pa bo lahko nameščenih 10 mladostnikov. Oddelek je namenjen otrokom, najpogosteje se psihotične reakcije pojavljajo pri srednješolcih. Do sedaj so te mladostnike obravnavali na odraslem oddelku, vendar ločeno od odraslih.

Na leto bodo sprejeli okoli 120 bolnikov, med 200 in 300 pa jih bodo po besedah generalnega direktorja ljubljanske psihiatrične klinike Bojana Zalarja zavrnili. Ob tem je opozoril na nerazumevanje duševnih motenj. "Duševna motnja mora imeti trajanje, mora iti za metabolične procese, ne samo za trenutno stanje jeze," je dejal.

pedopsihiatrija pedopsihiater bolnišnica psihiatrija otroci | Foto: STA Foto: STA

Največja ovira je zaposlovanje pedopsihiatrov

Prostore so sicer pripravili že pred dobrim letom in pol, vložili so približno 840.000 evrov lastnih sredstev. Enoto bo vodila specialistka otroške in mladostniške psihiatrije Maja Drobnič Radobuljac, ki že sedaj vodi adolescentni oddelek. Zaposlili so pet zdravstvenih tehnikov, tri višje medicinske sestre.

Največjo oviro za delovanje psihiatrije za mladostnike pa predstavlja zaposlovanje pedopsihiatrov.

otrok Novice V Sloveniji otroke še vedno zapiramo na zaprte psihiatrične oddelke za odrasle

"To je majhen oddelek, vsega skupaj imamo zaposlene štiri pedopsihiatre, enega bomo verjetno še dobili. Ampak teh pet ne more opravljati dežurne službe, ker bi bili dežurni po osem dni na mesec. V primeru izpadov, kot sta bolniški in porodniški dopust, pa bi hitro prišlo do tega, da bi dežurali po več kot 10 ali 15 dni," je pojasnil Zalar.

pedopsihiatrija pedopsihiater bolnišnica psihiatrija otroci | Foto: STA Foto: STA Na treh javnih razpisih se ni prijavil nihče

Zdravnike specialiste otroške in mladostniške psihiatrije so sicer iskali s tremi javnimi razpisi, na katere se ni javil nihče. Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana je imela do sedaj zaposlene tri pedopsihiatre. "Potem se je zaposlila še ena pedopsihiatrinja, v zadnjem trenutku pa si je ena, ki je sprva nameravala le opravljati dežurstva, premislila in smo jo zaposlili," je pojasnil Zalar.

Kadrovsko stisko bodo reševali predvsem s specializanti. Trenutno izobražujejo 19 specializantov, osem jih kroži v Ljubljani. "Specializanti bodo dežurni, pedopsihiatri pa bodo v pripravljenosti. V nekaterih primerih, ko pedopsihiatri ne bodo mogli, bodo na drugi enoti dežurni psihiatri, ki bodo lahko svetovali," je dejal.

Novice Psihiatrizacija družbe ne vodi k mentalnemu zdravju, temveč povečanju duševnih motenj

Za nemoteno dežurno službo bi potrebovali 15 pedopsihiatrov

Pojasnil je, da gre v intenzivnih stanjih le za umiritev mladoletnega bolnika. "Ker so starejši psihiatri zelo vešči umirjanja odraslih oseb, pri otrocih so manjše doze, postopek pa je zelo podoben, je to tudi smiselno. V urgentnih stanjih ne bomo imeli diferenciacije, ampak zgolj umiritev, za kar so najbolj izurjeni ta hip ravno psihiatri," je dodal.

Za nemoteno dežurno službo pa bi potrebovali vsaj 15 pedopsihiatrov, vendar novih ne bodo zaposlovali. "Nekoliko očitkov je že sedaj, imamo več kadra kot bolnikov," je povedal in dodal, da bodo nove pedopsihiatre zaposlovali le, če bodo vpeljali še dodatne programe iz pedopsihiatrije. Druga možnost pa je legalizacija dežuranja drugih pedopsihiatrov iz Slovenije.

V nagovoru ob odprtju enote je Zalar opozoril tudi na možnost zaprtja, v prihodnosti oddelek po njegovi oceni čakajo predvsem težave z zagotavljanjem kadra.

pedopsihiatrija pedopsihiater bolnišnica psihiatrija otroci | Foto: STA Foto: STA

V Sloveniji imamo 30 pedopsihiatrov

V Sloveniji imamo trenutno okoli 30 pedopsihiatrov. "Psihiatrov po normativih Evrope primanjkuje približno polovico, pedopsihiatrov pa verjetno trikrat toliko," je ocenil Zalar. Meni, da če bi klinike same razpisovale specializacije, bi bil kader zagotovljen. Opažajo pa tudi odhajanje pedopsihiatrov po končanju specializacije v tujino, predvsem v skandinavske države.

Odprtja enote sta se udeležila tudi predsednik DZ Dejan Židan in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je med svojim mandatom pogosto opozarjala na nujnost odprtja ločenega oddelka za mlade. Nussdorferjeva je spomnila, da so otrokom, ki nimajo možnosti zdravljenja na ločenem varovanem oddelku in so v težkih duševnih stiskah, kršene človekove pravice.

Kot je povedala v nagovoru, je odprtje oddelka prišlo tik pred dvanajsto, torej tik pred njenim odhodom, saj bo v sredo predala poročilo o preteklem delu predsedniku DZ. V njih je kritična tudi do pomanjkanja ustrezne oskrbe za otroke in adolescentnike na psihiatričnem zdravljenju.

"Sedaj, ko je odprt, se ne sme nikoli več zgoditi, da bi se zaprl. To je odgovornost vlade, ministrstva za zdravje, vseh, ki bodo morali poskrbeti za denar in kadre," je dodala. Nedopustno se ji zdi, da bi morali mladi iti iz urejenega oddelka. Enota pa se ji zdi odlična priložnost tudi za specializante, ki bodo lahko delali z mladimi.

pedopsihiatrija pedopsihiater bolnišnica psihiatrija otroci | Foto: STA Foto: STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin