Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
14.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

invalidi diskriminacija

Petek, 17. 5. 2013, 14.28

7 let, 12 mesecev

Po končanem študiju se invalidi soočijo s še večjo diskriminacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Večina problemov na področju diskriminacije, s katerimi se srečujejo študenti invalidi, opozarja na sistemske težave.

Ne gre le za posamične kršitve, ampak množične prakse fakultet in delodajalcev, je na okrogli mizi o dostopnosti študija za invalide povedal zagovornik načela enakosti pri ministrstvu za delo Boštjan Vernik Šetinc.

"Zakonodaja je premalo jasna" Zagovornik načela enakosti, katerega osnovna naloga je pomoč žrtvam diskriminacije, je poudaril, da je zakonodaja premalo jasna, poleg tega pa se ne izvršuje dovolj odločno. Opozoril je, da bi bilo treba sprejeti določen predpis, ki bi povečal jasnost, kaj je treba narediti za določene potrebe invalidov, kako drugače jih je treba obravnavati in kako jim je treba prilagoditi postopek. To bi moral urediti en podzakonski predpis, ki ga sicer že dolgo čakajo.

"Zatika se pri uresničevanju zapisanega" V slovenskem prostoru je veliko dobrih zakonov in marsikaj zapisanega, vendar se zatika pri uresničevanju zapisanega, je dejal Vernik Šetinc. Pri preprečevanju diskriminacije je velik razkorak med prepovedanim in med prakso, ki teh standardov ne spoštuje. Priložnost za zmanjšanje tega razkoraka je pri načrtovanju pametnih politik, je še dodal zagovornik načela enakosti.

"Najmanj pozornosti je namenjene gluhim študentom v študijskem procesu" Jelena Štrbac Nemec iz Študentske organizacije Slovenije je predstavila izsledke raziskave evro študent glede dostopnosti študija in posameznih kapacitet študentom invalidom. Ti so pokazali, da je za različne oblike invalidnosti drugače poskrbljeno. Največ pozornosti je namenjene gibalno oviranim, najmanj pa potrebam gluhih študentov v študijskem procesu. Sicer se po mnenju Štrbac Nemčeve premalo preverja, kako so fakultete prilagojene na študente s posebnimi potrebami.

Državne štipendije in dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami O finančni dostopnosti študija ljudem s posebnimi potrebami je Helena Govekar iz Centra za socialno delo Šiška povedala, da lahko pridobijo državne štipendije in dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami. Poleg tega je poudarila, da lahko posameznik ali družina pridobi tudi sredstva donatorjev, ki darujejo posameznim centrom za socialno delo. Sicer pa se lahko študenti invalidi, ki se v študijskem procesu srečajo s posameznimi ovirami, obrnejo na njih, da bi jim pomagali razreševati določene probleme v povezavi s študijem.

Gluhi študenti si morajo sami plačati tolmača, slepi naletijo na nerazumevajoče profesorje ... Na okrogli mizi so sodelovale tudi študentke s posebnimi potrebami, ki so se srečale z določenimi težavami v okviru svojega študija. Med drugim so izpostavile, da si morajo gluhi študenti sami plačati tolmača, slepi naletijo na zelo neprilagojene programe njihovim potrebam in nerazumevajoče profesorje, gibalno ovirani pa se še vedno soočajo z neprimerno infrastrukturo fakultet.

Po končanem študiju še večja diskriminacija Ob tem so vse poudarile, da je bila pri njihovi študijski poti pomembna samoiniciativnost, vztrajnost in iznajdljivost. Po končanem študiju pa se invalidi po njihovih besedah soočijo še z večjo diskriminacijo pri iskanju zaposlitev in niso obravnavani kot ostali iskalci zaposlitve. Večinoma jih tako zaposlijo invalidske organizacije oziroma se zaposlijo preko javnih del.

Ne spreglejte