Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2017,
17.39

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

3

Natisni članek

Miro Cerar Andrej Plenković Hrvaška

Petek, 15. 12. 2017, 17.39

6 let, 4 mesece

Cerar: Srečanje v Zagrebu je zadnja priložnost #arbitraža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

3

Cerar Plenković | Foto STA

Foto: STA

Premier Miro Cerar bo Zagreb obiskal v torek, 19. decembra, je po njunem srečanju po koncu vrha EU v Bruslju sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. Tema dvostranskih pogovorov bo arbitraža, saj Hrvaška ne priznava odločitve sodišča, ki je določilo mejo med državama. 

Slovenski premier Miro Cerar prihaja 19. decembra v Zagreb, da nadaljujeva pogovore o vprašanju meje na način, da se poskušajo utrditi vsi tisti elementi, glede katerih obstaja soglasje, je povedal predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković po sestanku v Bruslju. Strinjamo se o metodi, je dodal.

Plenković za nadaljevanje dialoga in zbliževanje stališč

Za nas je posebno pomembno, da v duhu dobrososedskih odnosov pokažemo prijateljem in partnerjem v EU, da sta državi zreli in odgovorni, je še povedal Plenković.

Na vprašanje, ali Cerarjev prihod v Zagreb pomeni, da se je Hrvaška pripravljena pogovarjati o implementaciji arbitražne razsodbe, je hrvaški premier odgovoril, da to danesni bil predmet pogovora, temveč so se pogovarjali o nadaljevanju dialoga, usmerjenega v zbliževanje stališč.

Plenković je znova izpostavil tudi hrvaško stališče, da so izhodišče za nadaljnje pogovore meje na dan 25. junija 1991.

Cerar: Obisk Zagreba zadnja priložnost pred iztekom roka

Na napovedano srečanje v Zagrebu se je na Twitterju odzval tudi Cerar. "Obisk Zagreba naslednji teden je zadnja priložnost pred iztekom roka, da s Hrvaško dosežemo izvršitev arbitražne razsodbe," je zapisal predsednik vlade. Rok za implementacijo razsodbe, ki ga je določil arbitražni tribunal, je namreč 29. december.

Cerar je po srečanju s Plenkovićem, ki je trajal približno dve uri, novinarjem povedal, da v pričakovanjih ostaja realist. Na vprašanje, ali sestanek pomeni, da je hrvaški premier zagotovil, da se bo pogovarjal o izvajanju arbitražne odločbe, je Cerar odgovoril, da ni pričakoval obljube, da se bodo uskladili o okviru izvršitve arbitražne odločbe, in da mu zadostuje zaveza, da bo to osrednja tema pogovora.

"Ne bi bilo produktivno napovedovati"

Na vprašanje, ali bi lahko bil izid zagrebškega sestanka morda dogovor o izvajanju arbitražne odločbe glede nekaterih točk meje na kopnem, je premier odgovoril, da so se pogovarjali o vseh vidikih arbitražne odločbe in da ne bi bilo produktivno napovedovati, kako bodo nadaljevali razpravo v Zagrebu, je pa pomembno, da bodo razpravljali o vsem in da je treba ostati realističen.

Srečanje v Bruslju je bilo že sedmo srečanje predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške v zadnjih treh mesecih, pri čemer slovensko stališče ostaja, da se je treba pogovarjati o izvajanju arbitražne odločbe. Če preboja prihodnji teden ne bo, postane Hrvaška po slovenskem tolmačenju po 29. decembru kršiteljica evropskega in mednarodnega prava.

Ne spreglejte