Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2013,
20.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdravje varčevalni ukrepi

Sreda, 27. 3. 2013, 20.47

8 let

Planet TV: Kako bodo varčevalni ukrepi vplivali na zdravje ljudi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovensko zdravstvo se sooča z različnimi varčevalnimi ukrepi na vseh ravneh. Kako ti varčevalni ukrepi vplivajo na stanje v slovenskem zdravstvu in kako na zdravje ljudi?

Varčevanje da, a ne za vsako ceno. Dobiti več z tudi varčevanjem je mogoče, so prepričani v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. ''Z več preventive in vztrajanjem na tem, da se še naprej v zdravstvu uvajajo tudi visoke sodobne tehnologije,'' je dejal Zlatko Fras iz UKC Ljubljana.

Zaradi varčevalnih ukrepov v zdravstvu bi bili bolniki lahko prikrajšani za nova, boljša zdravila. Uporaba cenejših, manj kakovostnih zdravil, kot pravijo farmacevti, bi pomenila dodaten strošek. ''Do štirikrat dražjo ponovna hospitalizacijo, ponovne zaplete, kot pa samo zdravljenje z inovativnimi zdravili,'' je povedala Urša Lakner iz Sanofi-Aventis. Farmacevti tako pritiskajo na zdravstveno zavarovalnico, ki bo vztrajala pri varčevanju tudi pri zdravilih in tako prihranila pet milijonov evrov.

''Pa tudi če je pet milijonov, je to delovanje enega srednje velikega zdravstvenega doma,'' razmišlja generalni direktor ZZZS Samo Fakin. Tudi v slovenskem zdravniškem društvu pritrjujejo farmacevtom, zdravila bi morala biti najboljša, čeprav so dražja, rezati pa bi morali drugje.

''Prednostno dejansko zmanjševati stroške, ki se nanašajo na organizacijo dela in materiale,'' meni yPavel Poredoš iz Slovenskega zdravniškega društva.

V reševanje slabe finančne situacije v naši zdravstveni blagajni se aktivno vključuje tudi zdravniška zbornica, tokrat bodo najprej pometli pred svojim pragom. ''Pokazali bomo na vse, tudi na lastne nepravilnosti, ki se dogajajo, predvsem pa bomo pokazali kje nepravilno trošimo denar. Lotili se bomo tudi korupcije,'' še dodaja predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina.

Pri vsem tem pa je, kot opozarjajo vodilni v zdravstvu, pomembno, ali bo vlada želela zadevo v zdravstvu speljati na način, da kakovost ne bo padla. Naloga zdravstvenih delavcev je, kot pravijo, z denarjem, ki je na razpolago, ravnati čim bolj racionalno, na žalost tudi za ceno kakovosti.

Ne spreglejte