Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
14.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Miha Mazzini avtorske pravice

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 14.22

6 let, 7 mesecev

Pisatelji so proti Roku Kvaterniku, ministrica Julijana Bizjak Mlakar pa še kar molči

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

11. februarja bo izredna skupščina kolektivne organizacije SAZOR, na kateri bodo odločali o predlogu Roka Kvaternika, da nadomestila iz naslova avtorskih pravic delijo založbe.

Miha Mazzini, kolumnist Siol.net, je v svoji današnji kolumni z naslovom Boj za sadove slovenske ustvarjalnosti opozoril na ozadje dogodkov pred prihajajočo izredno skupščino kolektivne organizacije SAZOR (Slovenska avtorska in založniška agencija za pravice reproduciranja). Svari, da želita založba Rokus Klett ter Rok Kvaternik, ki je založbo ustanovil in jo pozneje prodal nemškemu založniku, doseči, da bi denar iz naslova avtorskih nadomestil delile založbe glede na pogodbe, ki so jih avtorji podpisali z njimi. Mazzini Kvaterniku prav tako očitka osebno diskreditacijo in širjenje laži.

Čeprav smo Roka Kvaternika prosili za pojasnila o njegovem predlogu glede pravic slovenskih avtorjev, nam je po elektronski pošti odgovoril le: "Naš odvetnik bo v zvezi z lažnimi optožbami sprožil ustrezne postopke, vključno z zahtevo za objavo odgovora na isti strani(s fotografijo, itd.)." Po preostale odgovore nas je napotil na založniško družbo Rokus Klett.

Založba Rokus Klett Mazziniju očita malomarnost Tako kot Kvaternik so tudi v založbi Rokus Klett napovedali "odgovor na napad, ki ga izvršuje avtor kolumne". Mazziniju očitajo nevestno delo, češ da "nadzornemu odboru ni oddal niti poročila, kar je v poslovnem svetu higiena". Priložili so tudi dopis, ki so ga poslali članom SAZOR, kjer jih prosijo, da se osebno udeležijo skupščine.

V slovenskem centru PEN predlogu Kvaternika nasprotujejo S predlogom Kvaternika in založbe Rokus Klett se v slovenskem centru PEN ne strinjajo. "Pri tem bi šlo za prilastitev avtorskih pravic, ki jih avtorji s podpisom pogodbe o natisu literarnega ali strokovnega dela niso prenesli na založbe, saj gre pri (recimo) fotokopiranju za uporabo avtorjevega dela, ne pa dela založbe," opozarja predsednik slovenskega centra PEN Evald Flisar. Želi si, da bi se denar delil enakovredno, predvsem pa med avtorje, ki so prvi in najpomembnejši člen v knjižni verigi. "Smo pa proti temu, da si poslovodstvo določa previsok delež nabranih sredstev za nedokazane stroške. Na izredni skupščini se je treba o vseh teh stvareh podrobno pogovoriti," poudarja Flisar.

S prošnjo za komentar smo se obrnili tudi na Društvo slovenskih pisateljev in ministrstvo za kulturo. Odgovore še pričakujemo.

Ne spreglejte