Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 10. 2023,
10.23

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

upokojitev upokojenci starejši Nataša Pirc Musar

Nedelja, 1. 10. 2023, 10.23

7 mesecev, 1 teden

Pirc Musarjeva ob mednarodnem dnevu starejših: Aktivno staranje prinaša številne koristi celotni družbi in vsem generacijam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Nataša Pirc Musar | "Pozdravljam začetek sistemskega urejanja področja dolgotrajne oskrbe, vendar nas čaka še veliko dela, da bomo omogočili storitve dolgotrajne oskrbe vsem, ki jih potrebujejo," je navedla predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar. | Foto Reuters

"Pozdravljam začetek sistemskega urejanja področja dolgotrajne oskrbe, vendar nas čaka še veliko dela, da bomo omogočili storitve dolgotrajne oskrbe vsem, ki jih potrebujejo," je navedla predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Foto: Reuters

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob današnjem mednarodnem dnevu starejših navedla, da se z naraščanjem števila starejših v družbi odpirajo tako dobre kot slabe strani dolgožive družbe. Prepričana je, da aktivno staranje prinaša številne koristi celotni družbi in vsem generacijam.

Kot je v poslanici zapisala predsednica republike, je "izjemno pomembno, da spodbujamo medgeneracijsko strpnost, sodelovanje in spoštovanje, saj vse generacije delujejo in sobivajo na podlagi solidarnosti ter načel socialne države".

"Pozdravljam začetek sistemskega urejanja področja dolgotrajne oskrbe, vendar nas čaka še veliko dela, da bomo omogočili storitve dolgotrajne oskrbe vsem, ki jih potrebujejo," je navedla. Letošnje geslo Združenih narodov, ki izpostavlja krepitev varstva človekovih pravic sedanjih in prihodnjih generacij starejših, nas po njenih navedbah spominja na našo odgovornost do starejših državljank in državljanov.

"Naraščanje starizma ali staromrzništva po svetu zahteva ..."

"Zato je naša dolžnost, da krepimo ozaveščanje o človekovih pravicah in aktivno sodelujemo pri preprečevanju njihovih kršitev. Naraščanje starizma ali staromrzništva po svetu zahteva nenehno ozaveščanje o kršitvah pravic starejših, še posebej o pojavu nasilja tako v različnih ustanovah kot žal tudi za domačimi zidovi," je opozorila.

Kot je zatrdila, si prizadeva za dostojno življenje vseh prebivalk in prebivalcev, zato zagovarja vključitev tematike človekovih pravic in preprečevanja vseh oblik nasilja v učne programe in izobraževanje ljudi od vrtca naprej. "Podpiram tudi prostovoljce in nevladne organizacije, ki se posvečajo preprečevanju nasilja nad vsemi generacijami, in si želim več povezovanja vladnih resorjev z organizacijami, ki nudijo podporo starejšim osebam," je zapisala.

Pomen starejših in njihov prispevek v družbi

"Naj bo starost tako lepa, kot je lepa jesen, ki prinaša plodove našega dela. Spomnimo se, da imamo vsi starše in da bomo nekoč tudi sami postali starejši. Zato si prizadevajmo, da bo življenje dostojno za vse, ne glede na starost," je pozvala predsednica republike. Ob tem se je še zahvalila vsem "za predanost in solidarnost do starejših prebivalk in prebivalcev ter za prispevke k boljši prihodnosti vseh generacij".

Mednarodni dan starejših, ki ga obeležujemo danes, je leta 1990 razglasila Generalna skupščina ZN, njegov namen je izpostaviti pomen starejših in njihov prispevek v družbi.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Od čebel je odvisna vsaka tretja žlica naše hrane #foto
NPM
Novice Sprejem za diamantne maturantke in maturante
Nataša Pirc Musar
Novice Po stroških Tanje Fajon razkrivamo še podatke o potovanju Nataše Pirc Musar
Ne spreglejte