Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 5. 2011,
21.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

osamosvojitev

Sobota, 7. 5. 2011, 21.41

8 let

Peterle: Po 20 letih nam manjka še notranja osamosvojitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lojze Peterle je v okviru volilnega kongresa Mlade Slovenije (MSi) - podmladka Nove Slovenije v Kranjski Gori ocenil, da Sloveniji še vedno manjka notranja osamosvojitev.

Osamosvojitev države je bila po mnenju evropskega poslanca in predsednika prve slovenske vlade Lojzeta Peterleta "največji izraz narodove zavesti in samozavesti". Takratne, sicer malce mitizirane enotnosti pa danes ni več čutiti, ocenjuje Peterle. Kot pravi, se ga vse bolj poraja občutek, da stare politične sile zamegljujejo zgodovinski spomin.

Če Demos ne bi zmagal in prevzel oblasti, ne bi bilo osamosvojitve, meni Peterle. Druge politične sile so želele le spremenjeno Jugoslavijo, Demos pa je začel s pripravami. Po dveh letih vladanja je Demosova vlada uspela vzpostaviti tudi gospodarsko rast.

"Še vedno imamo dogovorno ekonomijo"

Do nosilcev nekdanje oblasti v tistih letih niso bili revanšistični, zato je slovenska tranzicija nedokončana. "Še vedno imamo dogovorno ekonomijo," je trenutno stanje ocenil Peterle, ki pravi, da se "niso borili za današnjo Slovenijo". Sam sicer ne verjame v predčasne volitve, te bodo po njegovi oceni "jeseni prihodnje leto".

Peterle: Spremembe so potrebne "Do notranje osamosvojitve nam še precej manjka," je nadaljeval in mlade spomnil, da je med njimi dovolj potencialov, "ki bodo ustvarili drugačno Slovenijo, iz katere ljudje ne bodo odhajali". Po njegovem mnenju je pred mladimi izziv, ki je drugačen od tistega pred 20 leti. Spremembe so potrebne in čim dlje jih ne bo, tem večja bo njena cena, je še dodal.

Ideološki boj teče naprej, meni Peterle Na vprašanje, ali je narodna zavest možna brez narodne sprave, je Peterle odgovoril, da je pogoj za spravo resnica. Od nekdanjega totalitarizma so se v Sloveniji ohranile predvsem formule o preteklosti, zato ideološki boj teče naprej, je prepričan. "Veliko ljudi se je sicer spravilo na osebni ravni, kot narodu pa nam to ni uspelo."

MSi bo na dvodnevnem kongresu v Kranjski Gori odločal o prihodnjem vodstvu, sprejel pa naj bi tudi štiri resolucije. Danes je podmladek NSi sprejel resoluciji o narodni zavesti ter o Novi Sloveniji in volitvah v državni zbor, s slavnostno akademijo in zabavo pa bodo obeležili tudi desetletje svojega obstoja.

Ne spreglejte