Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 10. 2014,
12.57

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

lokalne volitve Nova Gorica

Četrtek, 2. 10. 2014, 12.57

3 leta, 10 mesecev

Pet vprašanj: kaj lahko Novi Gorici prinesejo županske volitve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nova Gorica je mestna občina s skoraj 20 tisoč prebivalci. Za župana oz. županjo občine se na letošnjih lokalnih volitvah poteguje devet kandidatov in kandidatk.

Nova Gorica, mesto na Primorskem, je znana po tem, da se za županski stolček na volitvah navadno poteguje več kandidatov. Tudi letos je tako, na volitvah kandidirajo Matej Arčon (skupina volivcev), Egon Dolenc (SMC), Anton Harej (NSi), Darinka Kozinc (Zveza za Primorsko), Luka Manojlović (skupina volivcev), Andrej Miška (SD), Miran Müllner (skupina volivcev), Damjana Pavlica (SDS) in Gregor Veličkov (skupina volivcev).

Vsi kandidati so pred volitvami podpisali predvolilni sporazum, ki pravi, da je univerza prioriteta in zato ne more biti predmet strankarskih razhajanj. Strinjajo se torej, da je znanje pomembno.

Kaj pa je še prioriteta? Kandidatkama in kandidatom smo zastavili pet vprašanj, odgovore v celoti si lahko preberete v priloženih povezavah.

Matej Arčon, skupina volivcev "V izhodišče programa postavljam dodatne napore za zagon gospodarstva, ki je ključno za razvoj vseh drugih področij družbenega življenja. Razvoj gospodarstva bomo spodbujali tudi z investicijami. Največja je 50 milijonov evrov vredna gradnja centralne čistilne naprave."

Anton Harej, Nova Slovenija "Mlado in ambiciozno mesto, s svojo univerzo, nekaterimi uspešnimi podjetji in z zanimivimi turističnimi točkami, ki pa so slabo izkoriščene. Ni primerno urejenih niti območij niti prostorov za takojšno poslovno ali obrtno dejavnost, čistilne naprave šele gradijo, nimamo protipoplavnih strategij, univerza nam uhaja, ker nismo zagotovili ustreznega prostora zanjo."

Luka Manojlović, skupina volivcev "V upravljanje občine želimo vnesti svežino in preglednost ter jasno začrtati prednostne naloge. Med prvimi bosta ohranitev Univerze v Novi Gorici in podpora njenemu razvoju. Prihodnost Goriške je v naravoslovju in tehniki. Uvedli bomo tudi neposredno odločanja o delu proračuna, kar bo prispevalo k pravičnejši razdelitvi denarja med mesto in podeželje ter občanom omogočilo več besede pri izbiri projektov v njihovem okolju."

Andrej Miška, Socialni demokrati "Težave samega mesta Nova Gorica so predvsem v pomanjkanju poslovnih con, nestimulativnem poslovnem okolju ter neurejenih in premajhnih parkirnih površinah v določenih delih mesta, v okolici mesta pa je na žalost največja težava neurejena in nedokončana infrastruktura: vodovod, kanalizacija, širokopasovni internet in mnoge cestne povezave."

Miran Müllner, skupina volivcev "Gospodarstvo je opešano, brezposelnost 12-odstotna. Ne glede na primerjave s preostalo Slovenijo je to za občino prevelika številka. Nova Gorica ni uspešna pri doseganju ključnih ciljev na gospodarskem, socialnem in okoljskem področju."

Damjana Pavlica, SDS "Razmere so težke v smislu brezposelnosti mladih, še vedno tudi ni jasne vizije, kaj naj bi bila Nova Gorica kot potencialno urbano regionalno središče. Kar zadeva proračunska sredstva, menimo, da jih ima občina glede na dodatnih šest milijonov evrov denarja od igralniške koncesije dovolj, le uporabljena niso dovolj racionalno."

Ne spreglejte