Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
5. 2. 2015,
11.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sneg

Četrtek, 5. 2. 2015, 11.28

6 let, 7 mesecev

Pet nujnih opravil, da vas ne bo popolnoma zametlo

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sneg mnogim prinaša radost in veselje, lahko pa je velika nadloga. Medtem ko težave na cesti odpravljajo cestne službe, morate za preventivno varnost na domu poskrbeti sami.

Velika količina snega, predvsem moker in težak sneg lomi veje, drevje, trga električne žice, škodo lahko povzroči tudi na vašem dvorišču ali strehi vašega doma. Če se bodo napovedi vremenoslovcev uresničile, lahko danes in jutri zapadejo velike količine snega in da ta ne bi povzročal škode ali nepotrebnih preglavic, se nanj pravočasno pripravite.

1. Pripravite lopate in metlo ter zalogo soli in peska To je najbolj nujna oprema, brez katere v zimskih razmerah ne gre. Vsekakor boste potrebovali tudi veliko potrpežljivosti in previdnosti.

2. Kidanja se lotite čim prej Dvorišča in poti, ki jih uporabljate, čistite sproti, saj boste s tem zmanjšali možnost padcev. Sneg očistite z lopato in metlo, s soljo in peskom pa preprečite nastanek ledu.

3. Očistite strehe stavb S čiščenjem streh preprečimo, da bi sneg, ki bi padel s strehe, poškodoval mimoidočega ali pod njo parkirano vozilo. Prav tako preprečimo, da bi se streha vdala pod težo snega.

Tega se lotite skrajno previdno. V primeru ravne in lahke strehe se tega lahko lotite sami, sicer pokličite strokovno pomoč.

4. Očistite veje, antene, drogove Sneg čistite tudi z vej drevja in grmičevja, televizijskih anten, drogov in drugih izpostavljenih elementov, ki se lahko pod težo snega polomijo.

Vseeno pa vozil nikar ne parkirajte pod drevesi, da jih sneg, ki bi padel z njih, ali celo polomljene veje ne uničijo.

5. Zaščitite vire vode in kanalizacije Če imate na prostem okoli hiše ali na vrtu vire vode, dostop do vode zaprite, da preprečite zamrznitev. Vire vode pa zaščitite.

Kaj če zmanjka električnega toka? V zimskih vremenskih pogojih pogosto pride do prekinitve električnega toka. Tehnične službe so sicer vedno v pripravljenosti in poskušajo težave čim prej odpraviti, a vseeno se lahko zgodi, da smo brez elektrike lahko tudi dlje časa. V lanskem žledolomu so bili po nekod tudi več dni brez elektrike.

Zaradi tega lahko pride do prekinitev oskrbe s tekočo vodo, moteno je ogrevanje, onemogočeno je kuhanje, razsvetljava, priprava tople vode. Na upravi za zaščito in reševanje zato svetujejo, da bodite v pripravljenosti. Razmislite o možnostih priprave hrane in načinih ogrevanja brez električnega toka, a pri tem poskrbite za požarno varnost. Priskrbite si tudi kakšne sveče, vžigalice, baterijske svetilke, rezervne baterije, radijski sprejemnik na baterije. Svetujejo tudi, da imate doma tudi nujno zalogo hrane, med drugim: - sol, sladkor, - olje, margarino, - moko, zdrob, - suhi kvas, - ustekleničeno vodo, čaj, kavo, - kondenzirano mleko, - prepečenec, - testenine, riž, kaše, - konzervirano zelenjavo, sadje in meso, - suho sadje in oreščke.

Prav tako poskrbite tudi za domačo lekarno: obveze, obliži, gaza, zdravila za blažitev bolečin in prebave, sredstva proti vročini.

Ne spreglejte