Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2024,
10.02

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

Natisni članek

stečaj Zala Costella Moda Mi&Lan Joc Pečečnik

Sreda, 10. 1. 2024, 10.02

3 mesece, 2 tedna

Pečečnikovo podjetje gre v stečaj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

"Čeprav je tekstilno podjetje Moda Mi & Lan danes v bistveno boljšem stanju kot pred našim prevzemom, se nekdanji lastnik za ponoven odkup podjetja ni odločil. Podjetje gre v stečaj," je na novinarski konferenci sporočil lastnik podjetja Joc Pečečnik. "Zgodba je za nas končana, čeprav smo v podjetje vložili dva milijona evrov. Podjetje žal nima pogojev in perspektive za obstoj," je dejal eden najbogatejših Slovencev. Ob delo bo tako več kot 130 zaposlenih. So pa uspeli iz stečaja rešiti podjetje Costella, ki bo spomladi ponovno začelo s polnjenjem ustekleničene vode pod blagovno znamko Zala. Sindikalistka Zdenka Dobovec je povedala, da so bili zaposleni nad novico presenečeni oziroma šokirani, za petek pa je v vsakem primeru napovedana seja izvršnega odbora sindikata z vodstvom podjetja.

Podjetnik Joc Pečečnik oziroma njegovo podjetje Elektronček je lansko poletje postal večinski lastnik podjetja Moda Mi & Lan z Goričkega, ki se je soočalo s hudimi finančnimi težavami. A te so se stopnjevale tudi po Pečečnikovem prevzemu.

Zaposleni so bili presenečeni in šokirani

"Zaposleni so bili zelo zelo presenečeni oziroma šokirani," pa se je na dogajanje odzvala Zdenka Bobovec iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Kot je pojasnila, je direktor Marko Hozjan delavcem po praznikih zagotovil, da stečaja ne bo in da se bodo potrudili, da bodo redno izplačevali plače. V tej luči je današnja napoved lastnika zanje predstavljala še toliko večji šok, poroča STA.

O tem, kaj zdaj, je sindikalistka dejala, da je treba počakati na uvedbo stečajnega postopka in imenovanje stečajnega upravitelja, nato bo tudi znano, ali bodo delavci oz. del njih še delali in zaključili delo, vezano na že sklenjene pogodbe. Pomembno pa bo tudi, ali bodo izplačane plače za december ali bodo šle kot terjatve v stečajno maso, je navedla.

Za petek je v vsakem primeru napovedana seja izvršnega odbora sindikata z vodstvom podjetja.

Pečečnik: Lastnik nas je prosil, da podjetje rešimo 

"Lani spomladi so mediji poročali o stanju v podjetju Moda Mi & Lan. Takratni lastnik podjetja je preživel infarkt, bil je v zelo slabem stanju. V moji pisarni je skupaj z družino prosil za pomoč. Naš celoten aktiv se je odzval na čustva, saj smo podjetniki tudi ljudje. Takratni lastnik nas je prosil, da podjetje rešimo. Zatrdil je, da za to potrebujejo 300 do 400 tisoč evrov kredita ali vložka," je pojasnil Pečečnik. 

To nakazilo je Pečečnikovo podjetje Elektronček tudi izvedlo in s tem pokrilo zaostanke plačil do zaposlenih, prispevke, regres in plačila dobaviteljem. "Bili smo prepričani, da bomo z lastnikom našli pot, ki mu bo omogočila preživetje, nam pa vračilo brezobrestnega kredita," je dodal Pečečnik. Pripravljeni so bili tudi na dodatne vložke, vendar le v primeru, da bi lastnik pristopil s poslovnim načrtom, ki je finančno ustrezen. 

Podjetje so dobili v bistveno slabšem stanju

Kmalu so, kot navaja Pečečnik, ugotovili, da je podjetje v bistveno slabšem položaju, kot so ga jim predstavili, zato so ga morali prevzeti. Zaposlili so direktorja ter vsak mesec v podjetje vlagali 150 tisoč evrov in več za vzdrževanje likvidnosti. "Res smo želeli rešiti podjetje. Pripeljali smo najboljše domače in tuje modne strokovnjake, iskali potencial na številnih tujih trgih in ustvarili novo kolekcijo Mura. Pri tem nam je pomagala tudi modna poznavalka Lorella Flego," je dejal Pečečnik.

Joc Pečečnik | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA Novo Murino kolekcijo so želeli prodajati na prodajnih mestih Sportine. Ko so se do konca novembra z njimi uskladili o sodelovanju, je po Pečečnikovih besedah sledil hladen tuš. "Lastniki Sportine nam niso želeli jamčiti, da bodo blago in naročilo, ki bo sešito ekskluzivno za Sportino, tudi plačali. Čeprav smo jim ponudili rok plačila 365 dni," je zagotovil.

Ne najdejo novih kadrov

Kupca, ki je želel podpisati petletno pogodbo za izdelavo suknjičev, so našli v ZDA. A težava je bila, da Moda Mi & Lan zaradi pomanjkanja ustreznega kadra ni bila sposobna izpolnjevati pogodbe. Poleg tega se bo v prihodnjih dveh letih upokojilo več kot petdeset odstotkov zaposlenih, novih kadrov pa ne najdejo, je še pojasnil Pečečnik. Zatrdil je, da so kader intenzivno iskali po vsem razpoložljivem terenu, a spoznali, da šiviljskega kadra enostavno ni več. Zanimanja za delo pri njih ni niti na Madžarskem in Hrvaškem.

Nekdanjemu lastniku podjetja Moda Mi & Lan Milanu Mörecu so po Pečečnikovih besedah ponudili odkup podjetja za en evro. "Čeprav je podjetje danes v bistveno boljšem stanju kot pred prevzemom, se nekdanji lastnik za nakup ni odločil. To dejstvo pove vse," je sklenil Pečečnik.

Moda Mi&Lan
Novice V Pečečnikovem podjetju pred prazniki izplačali novembrske plače

Voda Costella se bo preimenovala v Zalo

Pečečnik je v nadaljevanju novinarske konference sporočil tudi bolj veselo novico. "Elektronček Group je poleti 2022 kupil podjetje Costella iz stečaja v Švici. Nakup je zaključen in podjetje je zopet aktivno. Po napornem letu in veliko vloženega truda, da bi kljub visoki ceni električne energije ohranili zaposlene in obdržali koncesijo, nam je to na koncu uspelo. Podjetje Costella bo kmalu spet zaposlovalo," je napovedal.

Joc Pečečnik | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA S strateškim partnerjem so podpisali desetletno pogodbo. Voda Costella bo letos postala Zala, ki ima največji tržni delež v Sloveniji. Blagovno znamko Zala je namreč Pivovarna Laško Union (Heineken) pred časom prodala hrvaški skupini Stanić oziroma njenemu podjetju Nika Bev, saj bodo objekt in črpališče v ljubljanskem Tivoliju zaprli.

"Spremembo blagovne znamke smo že uredili in pridobili odločbo pristojnega ministrstva. Trenutno prenavljamo in dokupujemo proizvodne linije, voda Zala bo na trgu spomladi," še napoveduje Pečečnik.

Joc Pečečnik
Novice Pečečnik: Od takrat naprej je šlo vse narobe
Joc Pečečnik, Klub slovenskih podjetnikov
Novice V Pečečnikovem podjetju zaposleni prejeli le 180 evrov plače
Joc Pečečnik
Novice Boljši časi za podjetje Moda Mi & Lan? V zgodbo se je vmešal Joc Pečečnik.
Ne spreglejte