Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 11. 2011,
8.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Maribor parkiranje

Nedelja, 13. 11. 2011, 8.09

7 let, 12 mesecev

Parkirna kultura v Mariboru še vedno prenizka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mariborski redarji ugotavljajo, da je parkirna kultura v mestu nižja, kot to velja za okoliške občine, v katerih so prav tako prisotni.

Vodja medobčinskega redarstva Danijel Železnjak ocenjuje, da je ta tudi sicer še vedno prenizka in dodaja, da bi bistveno več lahko naredili s programi v šolah vožnje, kjer temu področju namenjajo premalo časa.

V prvih desetih mesecih skoraj 21.000 prekrškov V mariborskem redarstvu opažajo, da trendi parkirnih prekrškov ostajajo bolj ali manj nespremenjeni, čeprav statistični podatki zaradi kadrovskih okrepitev in razširjenega obsega nadzora na še nekatere sosednje občine niso povsem primerljivi. V letošnjih prvih desetih mesecih je bilo ugotovljenih skoraj 21.000 prekrškov, v enakem obdobju lani pa malenkost več. Del vozil so redarji s pajki prisiljeni tudi odstraniti, takih primerov je bilo lani okoli 15 odstotkov, kar pomeni okoli 4000 odredb za odstranitev vozila.

Poleg Maribora redarji pokrivajo še 17 občin Mariborsko medobčinsko redarstvo trenutno nadzor mirujočega prometa opravlja s 16 redarji, ki poleg Mestne občine Maribor pokrivajo še 17 občin na področju upravnih enot Maribora, Pesnice, Lenarta in Ruš.

"Celo tam, kjer je omogočeno brezplačno kratkotrajno parkiranje, iščejo parkomate" Redarji sicer ugotavljajo, da so kršitelji zelo različni. "Na eni strani so to tisti, ki zavestno kršijo predpise, na drugi pa je še vedno tudi veliko takih, ki predpisov s področja parkiranja ne poznajo. Ljudje ne spremljajo prometne signalizacije, tako na primer nekateri celo tam, kjer jim je omogočeno brezplačno kratkotrajno parkiranje, iščejo parkomate in vseeno plačajo parkirnino, spet drugi pa ne plačajo parkirnine, kjer bi jo morali, saj so prepričani, da jim ni treba," je dejal Železnjak.

Kaznovani poravnajo le okoli 50 do 60 odstotkov vseh izrečenih glob Kar se tiče uspešnosti izterjave plačil kazni, Železnjak pravi, da je plačilna disciplina v zadnjem obdobju precej slaba, kar pripisuje tudi aktualni gospodarski krizi, deloma pa tudi študentski populaciji, ki ji zaradi pomanjkanja prihodkov kazni največkrat sploh ne morejo izterjati. V povprečju tako v Mariboru kaznovani poravnajo le okoli 50 do 60 odstotkov vseh izrečenih glob. V prvih desetih mesecih lanskega leta je tako skupna vrednost ugotovljenih prekrškov znašala 1,175 milijona evrov, od tega je bilo za okoli 150.000 evrov postopkov ustavljenih. Ob tem je potrebno upoštevati še polovični popust ob takojšnjem plačilu, tako da so v letu 2010 skupaj na račun kazni prejeli okoli 450.000 evrov, ki gredo v mestni in druge občinske proračune. Tudi letos pričakujejo približno iste številke.

Kot pa je povedal eden od mestnih redarjev Robert Merc, so se vendarle nekoliko spremenili tudi vozniki, ki tudi sami začenjajo razumeti, da je v mestih parkirna stiska in premalo parkirnih prostorov. Kršitelji se po njegovih besedah svojih prekrškov večinoma zavedajo, a jih še vedno skušajo opravičiti na zelo različne načine. "Pridejo pa tudi primeri težjih karakterjev kršitelja, ki jih skušajo redarji pomiriti sami, zakon pa jim pri tem omogoča tudi dodatno sankcioniranje groženj. Vendar so takšni primeri precej redki, morda se to vsakemu redarju zgodi dvakrat ali trikrat mesečno," je še dodal Merc.

Ne spreglejte