SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Vzorčni primeri dobre prakse do Romov in med njimi naj prevladajo

1

termometer

V Sloveniji imamo različne prakse obnašanja Romov v določenih okoljih in teh okolij do navzočnosti Romov.

To ima svojo tradicijo, stremeti pa moramo, da bi vzorčni primeri, kot je Murska Sobota, prevladali, je na osrednji prireditvi ob 8. aprilu, dnevu Romov, v Murski Soboti povedal predsednik republike Borut Pahor.

Pahor si zato prizadeva, da bi predstavniki Romov iz drugih delov države v rešitvah, ki so se v Prekmurju dobro prijele, videli navdih tudi za rešitve romske problematike v svojih okoljih.

Pahor: V vsakem primeru so Romi v Sloveniji vendarle obravnavni zelo enakovredno "V vsakem primeru so Romi v Sloveniji, to si upam trditi kot nekdanji evropski poslanec, ki se je soočal s tem problemom in izzivom vključenosti v širšo družbo - ne glede na vse težave in ovire tudi za večinsko prebivalstvo - v pravnem in človeškem smislu vendarle obravnavni zelo enakovredno, vendar pa nikoli ne smemo biti zadovoljni z doseženim," je pojasnil predsednik republike.

Čeprav v vsakdanjem življenju ni vse tako, kot bi moralo biti, kar pa ne velja samo za Rome, pač pa zlasti v časih krize za vse nas, moramo po Pahorjevih besedah stremeti, da navkljub krizi težimo k humanizaciji življenja. Ljudi jezi to, da obremenitve, ki jih prinaša reševanje krize, po njihovem mnenju niso pravično porazdeljene, je dejal.

"Zlasti to čutijo manjšine, ne samo nacionalne ali etnične, ampak vse, zato je pomembno, da se je sprožil nek družbeni nagon o preživetju, kjer se spreminja zelo pomembna psihologija, saj ne sprašujemo več toliko, kaj lahko drugi storijo za nas, pač pa vse bolj, kaj lahko mi oziroma jaz storim za druge," je poudaril Pahor. Ta družbeni nagon po preživetju pa po njegovem prepričanju v času krize nosi neko novo energijo, ki se mu zdi prvi pravi znanilec možnosti, da se iz krize tudi povlečemo.

Štihec: Lahko smo vzor drugim delom Slovenije Po besedah soboškega župana Antona Štihca so v občini dokazali, da so Romi enakopravni prebivalci, saj so imeli med prvimi svoj vrtec, prvi občinskega svetnika, prvo samostojno krajevno skupnost in gasilsko društvo. "Tako smo lahko vzor drugim delom Slovenije, kako lahko sobivajo Romi in matični narod," je še dodal Štihec.

Osrednjo kulturno prireditev ob letošnjem dnevu Romov sta pripravili Zveza Romov Slovenije in društvo Romani Union, v kulturnem programu pa sta nastopili glasbeni zasedbi Damar in Rom-pom ter plesna skupina Beletrina.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin