Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2011,
16.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Pahor

Četrtek, 2. 6. 2011, 16.12

7 let, 12 mesecev

Pahor: Vsa hrana na slovenskih policah je varna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premier Borut Pahor je dejal, da na podlagi vseh informacij, ki so na voljo, lahko zagotovi državljanom, da je hrana na slovenskih trgovinskih policah varna.

Pristojna ministra za kmetijstvo in za zdravje sta sicer dolžna predsednika vlade nemudoma obvestiti v primeru pojava kakršne koli informacije, ki bi bila relevantna za zdravje ljudi. "V tem primeru bomo tudi primerno in hitro ukrepali," je še zagotovil Pahor. Židan: Inšpektorji so ves čas na terenu Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je pojasnil, da smo v Sloveniji začeli ukrepati zelo hitro in da službe delujejo učinkovito. "Ne samo da preverjajo formalizme, od kod prihaja k nam zelenjava, ves čas so inšpektorji tudi na terenu in vzorčijo," je dejal minister. Vsi dosedanji rezultati po njegovih besedah kažejo, da je zelenjava, ki se prodaja v Sloveniji, za potrošnika varna.

Ker pa se je v tem času zgodilo veliko dogodkov in se načrtuje še kar nekaj akcij, bosta ministrstvi za kmetijstvo in za zdravje v petek skupaj predstavili dosedanje in prihodnje aktivnosti, pokazali pa bodo tudi, kako naj potrošnik varuje sam sebe. Židan je sicer še dejal, da je Evropska komisija sklicala izredno zasedanje kmetijskih ministrov, ki bo potekalo 17. junija.

Že 18 žrtev Svetovna zdravstvena organizacija je medtem sporočila, da je sev bakterije E.coli, ki je v Evropi oziroma še posebej v severni Nemčiji povzročil izbruh nevarnih okužb, nov in ga niso pri bolnikih še nikoli prej izolirali. Zaradi okužbe je po najnovejših podatkih doslej umrlo že 18 ljudi.

Židan: Potrošniki do neke mere bojkotirajo španske proizvode Sprva se je za vir okužbe ljudi z omenjeno bakterijo okrivilo španske kumare, kar pa so nato raziskave ovrgle. Španija bo zaradi povzročene visoke gospodarske škode zahtevala odškodnino. Židan je pri tem opozoril, da nobena evropska država ne izvaja prepovedi uvoza zelenjave iz Španije, tam od pridelave zelenjave neposredno in posredno živi pol milijona ljudi, razen za tista dva proizvajalca, za katere so v Nemčiji sprva posumili, da sta vir okuženih vrtnin, a ju je Španija že zaprla. Vendar pa do neke mere bojkot izvajajo evropski potrošniki, ki enostavno ne želijo kupovati španskih proizvodov.

Ne spreglejte