Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 5. 2014,
13.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Borut Pahor

Četrtek, 1. 5. 2014, 13.35

7 let, 12 mesecev

Pahor: Vlada mora oceniti, ali lahko uspešno nadaljuje delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Rešitev trenutne politične negotovosti je v veliki meri odvisna od vlade, ki mora presoditi, ali v spremenjenih političnih okoliščinah lahko uspešno nadaljuje svoje delo ali ne."

Tako je ob odprtju nove letališke infrastrukture na letališču Bovec poudaril predsednik Borut Pahor. Za svojo odgovornost šteje prispevek k čimprejšnjemu razpisu volitev.

"Rešitev politične negotovosti je v veliki meri odvisna od vlade" Rešitev politične negotovosti je precej odvisna od vlade, zato smemo upravičeno pričakovati čimprejšnjo odločitev o nadaljevanju ali koncu njenega dela, je menil predsednik republike. Vlada mora pri tem po njegovem presoditi, ali v spremenjenih in precej zapletenih političnih okoliščinah lahko uspešno nadaljuje svoje delo ali ne.

"Voditi državo je smiselno samo v primeru, če obstaja utemeljena ocena, da sta vlada in potrebna politična večina v državnem zboru sposobni sprejemati ukrepe, praktične in strukturne, za izboljšanje gospodarskega in družbenega položaja države in ljudi, sicer pa ne," je poudaril.

"Predčasne volitve so manjša škoda kot podaljševanje negotovosti" Glede na vse okoliščine se zdi najbolj razumno in smiselno razpisati predčasne volitve, je dodal Pahor. Kot je priznal, bi to sicer zaradi omejenih pooblastil vlade začasno prekinilo aktivno ukrepanje na finančnem, gospodarskem in socialnem področju, "vendar je v celoti vzeto to manjša politična in siceršnja škoda kot podaljševanje negotovosti, nepredvidljivosti in skrajno omejenih možnosti za resnejše, potrebne, a skoraj praviloma nepopularne odločitve".

V okviru reševanja nastalih političnih razmer Pahor šteje za svojo neposredno odgovornost prispevek k čimprejšnjemu razpisu volitev. Pri tem bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bi čas do oblikovanja nove vlade minil v vzdušju strpnosti, potrebne politične potrpežljivosti in čim večjega medsebojnega razumevanja, je napovedal predsednik.

"Možnosti so, če je politična volja" Ob tem je Pahor spomnil, da smo tudi lani imeli prav tako zelo zahtevne politične okoliščine, pa se je v najtežjem obdobju zgodil prenos "oblasti z ene na drugo vlado do njunega medsebojnega sodelovanja in skupnega ukrepanja, kar je tedaj omogočilo državi skoraj nemoteno delovanje". "Možnosti, če je politična volja, so," je prepričan predsednik republike.

Kot predsednik države je pripravljen storiti vse v njegovi moči, da bi Slovenci gradili na tistem, kar nam je skupno, ter da bi se čim manj prepirali o tistem, kar nas razdvaja, je še zagotovil.

Ne spreglejte