Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 9. 2018,
17.33

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

6

Natisni članek

arbitraža Slovenija Hrvaška Evropska unija

Torek, 18. 9. 2018, 17.33

5 let, 7 mesecev

Arbitraža: Vse tri strani vztrajajo pri svojih stališčih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

6

Borut Pahor v Bukarešti | Foto STA

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je v ponedeljek ob robu Pobude treh morij v Bukarešti s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović neformalno govoril o arbitraži. Kot je danes povedal Pahor, ne glede na objavo mnenja pravne službe komisije vse tri strani vztrajajo pri svojih stališčih.

Ob večerji so imeli Pahor, Juncker in Grabar-Kitarovićeva daljši pogovor o nadaljnjih korakih glede uveljavitve arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, je povedal slovenski predsednik, kot so sporočili iz njegovega urada. Pahor je poudaril, da je dialog edina pot, ki zagotavlja uveljavitev arbitražne razsodbe po mirni poti.

Andrej Lazar
Novice Nova afera slabe banke: kdo je služil z zemljišči za tuje naložbe? #video

Vsi trije vztrajajo pri svojih stališčih

Pahor je na podlagi pogovora ocenil, da vse tri strani vztrajajo pri svojih stališčih, ne glede na objavo mnenja pravne službe Evropske komisije, ki potrjuje večino slovenskih stališč glede uveljavljanja arbitražne odločbe. Tako Hrvaška še naprej predlaga nov dvostranski sporazum, Slovenija pa vztraja pri uveljavitvi meje, ki je bila določena z arbitražno razsodbo.

Prav tako predsednik republike ne pričakuje, da bo komisija hitro in čez noč spreminjala stališča glede slovenske tožbe proti Hrvaški. Ne verjame niti, da "si bo Hrvaška jutri zaradi objave tega stališča premislila glede arbitraže".

Je pa po njegovem mnenju nedavna objava mnenja pravne službe Evropske komisije pustila neko sled, ne samo pri komisiji, slovenski in hrvaški javnosti, ampak tudi v mednarodni javnosti.

Cofound.it
Novice Konec za slovenskega kriptovelikana, brez sumljivega dogajanja ni šlo

"Sodbo arbitražnega sodišča je treba v celoti upoštevati"

"Mislim, da je okrepila stališče Slovenije in našega vztrajanja, da je treba odločitev sodišča spoštovati," je poudaril. Objava daje tudi nek nov vzvod slovenskim prizadevanjem za ohranitev "zelo številnih zaveznikov, ki vztrajajo pri tem, da je treba sodbo arbitražnega sodišča v celoti upoštevati", je dejal Pahor.

Neimenovani vir iz urada hrvaške predsednice je danes potrdil srečanje Grabar-kitarovićeve in Pahorja v Bukarešti. "Glede na to, da nimata izvršnih pooblastil glede tega vprašanja, podpirata prizadevanja obeh vlad, da bi z dialogom uredili omenjeno odprto vprašanje", je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Goran Dragić in Gašper Vidmar
Sportal Kapetan je odgovor dobil še pred prho

Timmermans: Arbitražna razsodba podlaga za rešitev spora o meji

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je danes v Bruslju dejal, da sta s predsednikom komisije Jean-Claudom Junckerjem slovenski in hrvaški vladi na voljo pri iskanju rešitve, saj verjameta, da v EU ne bi smelo biti sporov o meji. "Razsodba je seveda podlaga za to rešitev," je poudaril.

Evropska komisija - predsednik Juncker in jaz - smo že dolgo v stiku z vladama obeh držav, je poudaril Timmermans in dodal, da se osebno še mora bolje spoznati z novo slovensko vlado, česar se res veseli.

Komisija po njegovih besedah išče rešitev na podlagi arbitražne razsodbe. Videli smo dialog med državama, volilni proces je nekoliko upočasnil ta dialog, je dodal.

"A naj bom zelo jasen. Z Junckerjem sva obema vladama na voljo pri iskanju rešitve, ker verjameva, da v EU ne bi smelo biti spora o meji. Razsodba je seveda podlaga za to rešitev," je odgovoril na vprašanje, zakaj Junckerjeva komisija pri tem vprašanju ni sledila mnenju lastne pravne službe.

Sarah Jessica Parker
Trendi Pet ur stanja v vrsti za čevlje Sarah Jessice Parker #foto
Cristian Poglajen
Sportal Argentinec slovenskih korenin: Pomembno je, da se ohranja slovenski jezik
Ne spreglejte