Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
18. 9. 2018,
13.09

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

4

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Gašper Vidmar EuroBasket 2017 Rado Trifunović Kitajska 2019

Torek, 18. 9. 2018, 13.09

5 let, 7 mesecev

GAŠPER VIDMAR PO PORAZU S TURČIJO (77:86)

Kapetan je odgovor dobil še pred prho

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

4

Goran Dragić in Gašper Vidmar | Goran Dragić je leta 2017 kapetanski trak predal Gašperju Vidmarju, ki ga je pripravljen nositi tudi v prihodnje. | Foto Vid Ponikvar

Goran Dragić je leta 2017 kapetanski trak predal Gašperju Vidmarju, ki ga je pripravljen nositi tudi v prihodnje.

Foto: Vid Ponikvar

Če se je pred enim letom javno spogledoval z reprezentančno upokojitvijo, pa novi kapetan Gašper Vidmar košarkarske reprezentance po neuspešnem lovu na vozovnico za svetovno prvenstvo 2019 selektorju sporoča, da je pripravljen pomagati tudi v prihodnje.

Slovenija Turčija
Sportal Randolph se poslavlja od reprezentance, ta misli že usmerja proti letu 2021

Goran Dragić vztraja pri reprezentančni upokojitvi, ki jo je po debelem desetletju v izbrani vrsti napovedal že leta 2016, udejanjil pa po naslovu evropskega prvaka 2017. S ponedeljkovim porazom proti Turčiji je reprezentančni dres slekel tudi Američan s slovenskim potnim listom Anthony Randolph. Kaj pa Gašper Vidmar, ki je že po naslovu evropskega prvaka namignil, da je čas za mlajše, a ga je nato novi selektor Rado Trifunović vendarle prepričal, naj se poda tudi v kvalifikacije za kitajsko svetovno prvenstvo 2019?

"Potreben bo pogovor s predstavniki zveze. Ne vem, ali bodo več priložnosti dobili mladi, ali potrebujejo mojo pomoč … Bomo videli, kaj bodo prinesli pogovori. A po tekmi s Turčijo, na kateri smo storili vse za zmago, v meni še gori želja, da bi pomagal," nam je še preznojen le nekaj minut po tekmi dejal 31-letni ljubljanski center. Odgovor je pravzaprav dobil že nekaj trenutkov zatem, še preden je stopil pod prho. Selektor Trifunović je namreč brez oklevanja zatrdil, da kljub pomlajevanju računa na Vidmarja kot kapetana.

"Borili smo se, toda …"

"Vsa čast mojim soigralcem. Borili so se od prve do zadnje minute. Vedeli smo, da nas čaka težko delo. Za Turke je bila ta tekma zelo pomembna. Zmaga jim je prinesla zelo veliko. Poraz nas ne sme potreti. Glave gor in po zmage v naslednji cikel," pa je o porazu na tekmi s Turčijo (77:86) v ljubljanskih Stožicah, ki je Sloveniji zaprl vrata upanja na Kitajsko 2019, povedal Vidmar, ki je med Trifunovićevo dvanajsterico na parketu prebil največ časa.

Goran Dragić s pokalom
Sportal Sprovocirani Dragić o (ne)hvaležnosti in svojih milijonih

V dobrih 33 minutah je ob nenatančnem metu (v oči bode predvsem osem zgrešenih metov v desetih poskusih) dosegel osem točk ter zbral deset skokov. "S svojo igro ne morem biti zadovoljen. Preveč je bilo zgrešenih metov, predvsem "zicerjev". A pride takšen dan. Iz tega se je treba kaj naučiti," je z rameni skomignil 211 centimetrov visoki center, ki je po slabem letu znova zaigral v tandemu z Randolphom. Kot vse kaže, tudi zadnjič.

Gašper Vidmar ni bil zadovoljen s svojo predstavo na tekmi s Turčijo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Gašper Vidmar ni bil zadovoljen s svojo predstavo na tekmi s Turčijo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Prihodnost je svetla"

V ponedeljek so si, kar štiri tekme pred koncem kvalifikacij, nastop na SP na Kitajskem že zagotovile reprezentance Češke, Nemčije, Grčije in Litve. Zelo blizu so tudi Francozi in Španci. Po drugi strani pa so Slovenci kot aktualni evropski prvaki ostali praznih rok in naj bi zato nadaljevanje kvalifikacij izkoristili za preoblikovanje reprezentance za kvalifikacije za EuroBasket 2021.

"Škoda, da za reprezentanco ne morejo igrati vsi najboljši slovenski košarkarji. A selektorju gredo čestitke, da je kljub odpovedim sestavil dobro ekipo. Igrali smo povezano, predvsem pa smo bili borbeni. Prav zato verjamem, da se za prihodnost slovenske košarke ni treba bati. Še več, prihodnost je svetla. Več priložnosti bodo zdaj dobili mladi. Potrebujejo izkušnje. Vseeno pa je treba na vsaki tekmi stremeti k zmagi," dodaja Vidmar.

Pokal slovenska reprezentanca eurobasket 2017
Sportal Ne, niso bile le sanje

Kdo bo potoval na svetovno prvenstvo na Kitajsko?

V drugem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo je v slovenski skupini šest ekip. Naša izbrana vrsta je iz prvega dela prinesla dve zmagi in ima najslabše izhodišče. Na prvenstvo na Kitajsko (2019) bodo potovale tri najboljše reprezentance iz te skupine. V drugem delu bodo moštva odigrala po dvokrožnem sistemu (tekma v gosteh in doma) s tistimi nasprotniki, s katerimi se v prvem delu še niso srečala.

Tekme slovenske reprezentance v drugem delu kvalifikacij za SP na Kitajskem

14. september (Riga), Latvija – Slovenija 85:74
17. september (Ljubljana), Slovenija –Turčija 77:86
29. november, Ukrajina – Slovenija
2. december, Slovenija – Latvija
22. februar, Turčija – Slovenija
25. februar, Slovenija – Ukrajina

Lestvica
1. Španija 8 tekem – 15 točk
2. Turčija 8 – 14
3. Latvija 8 – 13
4. Črna gora 8 – 12
5. Ukrajina 8 – 12
6. Slovenija 8 10

Anthony Randolph
Sportal Randolph: Slovenija, hvala za vse in srečno!
Ne spreglejte