SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor s Swobodo o reševanju finančne krize v Evropi

4

termometer

Predsednik SD Borut Pahor je gostil vodjo poslanske skupine socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu Hannesa Swobodo.

Swoboda, ki po prestolnicah EU mobilizira podporo socialnih demokratov za politiko, ki povezuje fiskalno stabilnost in spodbujanje rasti, meni, da je v Evropi že viden preobrat k socialni demokraciji.

"V prihodnje lahko pričakujemo vrnitev evropske zmerne levice in socialne demokracije" Pahor je po koncu srečanja s Swobodo menil, da je pomanjkanje dobrega vodstva na evropski zmerni levici eden od razlogov, da ta doživlja manjše uspehe, kot bi si jih želela. Po njegovih besedah lahko v prihodnje pričakujemo vrnitev evropske zmerne levice in socialne demokracije, ki pa mora biti prilagojena izzivom 21. stoletja. Pri tem je Pahor omenil predvsem vprašanje reševanja finančne krize, tako da nekateri ne bodo nosili prevelikih bremen.

Za davek na finančne transakcije Swoboda je medtem poudaril, da potrebuje Evropa politiko, ki bi povezovala fiskalno stabilnost in konsolidacijo ter politiko gospodarske rasti. Pri tem je poudaril, da se zavzemajo za davek na finančne transakcije, s katerim bi dobili denar za investicije, ki bi spodbujale rast.

Sarkozy lahko zmaga le z glasovi skrajne desnice Poudaril pa je, da potrebujejo za te predloge široko podporo socialnih demokratov po Evropi. Pri tem je omenil nedeljski prvi krog predsedniških volitev v Franciji, v katerem je zmagal socialist Francois Hollande, in dejal, da bi dosedanji predsednik Nicolas Sarkozy v drugem krogu lahko zmagal le z glasovi vodje Nacionalne fronte Marine Le Pen, kar pa bi ga lahko potisnilo še bolj v desno.

Takšna politika pa je po njegovem mnenju zelo restriktivna, državljane, ki hočejo več pravičnosti in poštenosti, pa razočara. Zato je pred drugim krogom predsedniških volitev optimist, obenem pa meni, da se tudi v primeru poraza Francoisa Hollandea na predsedniških volitvah gibanje socialnih demokratov ne bo ustavilo, ampak okrepilo, kar se bo pokazalo tudi na junijskih parlamentarnih volitvah v Franciji.

"Upam, da bo Hollande tisti, ki se bo pogovarjal z Merklovo" Po njegovih besedah bo to prineslo spremembe v partnerstvu z nemško kanclerko Angelo Merkel. "Upam, da bo Hollande tisti, ki se bo pogovarjal z Merklovo, a tudi, če bo Sarkozy, bo ta Sarkozy veliko šibkejši," je poudaril Swoboda.

Swoboda: V Evropi so v zadnjem letu razpadle že tri vlade, ki so se zanašale na podporo desničarskih strank Obenem je poudaril, da so v Evropi v zadnjem letu razpadle že tri vlade, ki so se zanašale na podporo desničarskih strank. Prva je bila po njegovih besedah vlada na Danskem, kjer so po parlamentarnih volitvah septembra lani vlado sestavile levosredinske stranke, druga pa je bila vlada na Slovaškem, kjer je leva usmerjena stranka Smer Roberta Fica dobila absolutno večino v parlamentu. Tudi na Nizozemskem sedaj grozi razpad vlade, kjer je po njegovem mnenju tudi možnost, da v novo vlado pridejo socialisti.

"Delu je treba dati čast in oblast" Ob koncu obiska je gosta sprejel tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Po besedah evropskega poslanca iz Avstrije je šlo za vljudnostni obisk pri županu. Pogovarjala pa sta se o splošnih političnih vprašanjih, razmerah v Evropi, zlasti kar zadeva ekonomske in fiskalne politike. Strinjala sta se, da ne potrebujemo le fiskalnih omejitev, ampak tudi aktivno politiko za ustvarjanje delovnih mest, je Swoboda še poudaril v izjavi za javnost.

Janković je opozoril, da se tudi v Sloveniji zanemarja prihodkovna plat proračuna in da je treba poskrbeti za nova delovna mesta, v družbi pa ustvariti ravnovesje med delom in kapitalom. Z njim je soglašal tudi Swoboda, ki je poudaril, da brez uspešnega socialnega dialoga med vlado, delodajalci in delojemalci ni možno uspešno vodenje države. Delu je treba dati čast in oblast, je še poudaril Janković.

Jankovića veseli, da s Swobodo govorita "isti jezik" Jankovića veseli, da s Swobodo praktično govorita "isti jezik". Govorita o prihodkovni strani proračuna vsake države, pri čemer je župan dejal še, da brez novih delovnih mest ni nobenega razvoja. Med drugim je tudi izpostavil, da je treba najti novo razvojno paradigmo Evrope.

Pozitivna Slovenija kot nova stranka sicer še ni povezana v nobeno evropsko politično skupino. Prvi mož levice v Evropskem parlamentu je ugotovil, da imata Stranka evropskih socialistov (PES) in PS veliko skupnega, zato je Jankovića povabil na sestanek, ki bo maja v Bruslju. Na njem bodo preučili tudi možnosti za pridružitev tej pomembni evropski politični skupini, so še sporočili iz PS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin