Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 6. 2011,
13.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša referendum Borut Pahor

Četrtek, 2. 6. 2011, 13.17

7 let, 12 mesecev

Pahor ne namerava ostati na oblasti za vsako ceno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premier Borut Pahor pravi, da bo v primeru padca pokojninske reforme na referendumu poskušal storiti vse, da zmanjša škodljive posledice zavrnitve.

Če bo ocenil, da slabih posledic ne more "omejiti do mere, ki bi dopuščale, da bi lahko slovenska politika naprej regulirala našo usodo, ampak se bo iz meseca v mesec bolj kazalo, da bodo postali gospodarji usode drugi tako kot v nekaterih drugih državah, potem njegov interes ni ostati na oblasti za vsako ceno". "Očitno menijo, da imajo odgovore" Takrat bo, kot je napovedal, pošteno povedal ljudem, da je prišlo do pomembnega premika in bo njihovo odločitev tudi spoštoval. Ob tem dodaja, da bodo takrat morali prevzeti odgovornost tisti, ki so prispevali k temu, da se je to zgodilo. "Kajti očitno menijo, da imajo odgovore na vprašanja, ki so zastavljena, na katera smo mi odgovorili, pa se oni z njimi ne strinjajo," je dejal. "Pravilno sem zastavil prioritete reševanja problemov" Sicer pa premier ocenjuje, da je vlada razmeroma dobro opravila z izzivi v prvih dveh letih in pol. Meni, da je nalogo dobro opravila tudi zato, ker je kot premier pravilno zastavil prioritete reševanja problemov. Prav tako meni, da približno ve, kaj se bo zgodilo v Sloveniji in v mednarodni skupnosti v prihodnjih nekaj letih.

"Sem najboljši voditelj za to, da speljem Slovenijo skozi čeri, ki prihajajo" Po njegovem mnenju je "najboljši voditelj za to, da speljem Slovence in Slovenijo skozi čeri, ki prihajajo. Če ne bi menil tako, bi se zaradi strahu ali pa zaradi spoznanja svoje nesposobnosti umaknil".

Se že dogovarja za novo službo? Na vprašanje, ali je res, da se v Bruslju dogovarja za službo pri visoki predstavnici Evropske komisije za zunanjo politiko, pa Pahor odgovarja, da mora človek zmeraj razmišljati o alternativah. Pojasnjuje, da gre za morebitno službo v zasebnem in ne javnem sektorju. Tako o tem razmišlja postransko, kolikor mu dopušča položaj, da ne bi prišlo do konflikta interesov. Sicer pa zatrjuje, "naj slovenski davkoplačevalci ne skrbijo, da bom pristal na njegovih plečih".

Janša: Glasoval sem trikrat proti Predsednik SDS Janez Janša, ki je glasoval predčasno, je po glasovanju na tolminski upravni enoti povedal, da je glasoval proti vsem trem zakonom in proti vladi, pokojninska reforma pa ne bi bila potrebna, če bi bilo še vedno toliko zaposlenih kot leta 2008. "Glasoval sem trikrat proti in proti trem slabim zakonom, pa tudi proti slabi vladi, ki nadaljujejo delo, ki Slovenijo vodi proti propadu," je dejal Janez Janša.

"Skrajni čas je, da se ta agonija konča" Janša meni, da je skrajni čas, da se ta agonija konča in da Slovenija ponovno zadiha. "Skrajni čas je, da dokažemo, da Slovenija zmore bistveno več," je še zatrdil predsednik SDS.

Pričakuje odstop vlade Po padcu vseh treh predlogov zakonov, med katerimi vsaj za enega vlada razglaša, da je ključen, Janša pričakuje, da bo vlada sama odstopila. SDS pa ne misli predlagati njenega odstopa. "Vsaka drugačna odločitev vlade bi namreč lahko pomenila norčevanje iz volivk in volivcev in to bi lahko imelo nepredvidljive posledice."

V času do 25. junija si premier Borut Pahor želi miru za sprejem odločitev. Janša pa meni, da je ta čas samo izgovor, saj bi moral kakršne koli spremembe sprejeti parlament, ki lahko pooblasti tudi vlado brez polnih pooblastil za takšna dejanja. To pa nima nikakršne zveze s politično odgovornostjo, ki bi jo morala sprejeti vlada po zavrnitvi na referendumu, je še zatrdil Janša.

Pozneje se je Janša s poslancema SDS Andrejem Vizjakom in Aleksandrom Zornom v Brežicah udeležil še javne tribune Na referendumu glasujmo trikrat proti, ki jo je priredila Posavska regijska koordinacija SDS. Po Janševih besedah je pred volivci glasovanje o treh slabih zakonih, ki jih je predlagala slaba vlada, po njegovi oceni pa bo izid nedeljskih referendumov poveden ne samo za predlagane zakone, ampak tudi za vlado.

"Alternativa za sedanjo vlado je boljša vlada" Alternativa za sedanjo vlado je boljša vlada, prej ko bodo prišli do nje, pa bo toliko bolje, je izpostavil. Pogled SDS je že usmerjen naprej in v tisto, kar bo potrebno storiti takrat, ko bo slovensko prizorišče počiščeno, je napovedal.

"Vlada naj nekomu drugemu omogoči, da stvari normalno pelje naprej" Osnovna politična kultura tudi zahteva, da vlada po dveh referendumih izgubljenih v preteklosti in tudi v primeru, da na isti dan zgubi še tri, odstopi ter nekomu drugemu omogoči, da stvari normalno pelje naprej. Predvsem pa da preda svoj mandat v roke volivkam in volivcem, ki naj odločijo, je še menil. Državljanke in državljani bodo v nedeljo imeli priložnost, da povedo svoje stališče glede predlogov opozicije, ki, tako Janša, vladnim predlogom nasprotuje, s tem pa bodo podali svoje mnenje tudi o vladi. "Rezultat bo tisti, ki bo presodil, v demokraciji pa se takšen rezultat spoštuje," je dejal.

Ne spreglejte