Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 3. 2018,
17.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

2

Natisni članek

volitve Rusija Borut Pahor Vladimir Putin

Torek, 20. 3. 2018, 17.00

6 let, 1 mesec

Pahor čestital Putinu ob ponovni izvolitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

2

Srečanje premierja Cerarja s predsednikom Pahorjem. | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predsednik republike Borut Pahor je ob ponovni izvolitvi čestital ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. V čestitki je izrazil upanje v okrepitev zaupanja in sodelovanja med Zahodom in Rusijo v korist svetovnega miru in varnosti ter vsestranskega razvoja, so danes sporočili iz urada predsednika republike.

"Iskreno si želim, da bi se okrepilo zaupanje in sodelovanje med zahodnim svetom in Rusko federacijo v korist svetovnega miru in varnosti ter vsestranskega razvoja. Kot vaš prijatelj si dovolim reči, da je to v veliki meri odvisno tudi od vaših modrih ravnanj," je med drugim v čestitki zapisal Pahor.

Putin je bil na nedeljskih volitvah pričakovano znova izvoljen za predsednika Rusije, in sicer s 76,7 odstotka glasov. 65-letni Putin, ki Rusijo kot predsednik ali premier vodi že skoraj dve desetletji, bo tako na čelu države ostal še najmanj šest let.

Trump in Putin spregovorila o srečanju

Ruskemu predsedniku so za ponovno izvolitev danes čestitali tudi ameriški predsednik Donald Trump, severnokorejski voditelj Kim Jong-un in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Kot so danes potrdili v Kremlju, je Trump Putinu čestital za osvojitev četrtega predsedniškega mandata med telefonskim pogovorom. Ob tem so dodali, da so bili pogovori med predsednikoma ZDA in Rusije "konstruktivni in stvarni ter osredotočeni na reševanje težav v rusko-ameriških odnosih".

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters Govorila sta tudi o morebitnem "srečanju na najvišji ravni". Oba predsednika sta tudi izpostavila pomen skupnih prizadevanj za omejitev oborožitvene tekme, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Kremlja.

Trump je kasneje v Washingtonu potrdil, da je pripravljen na srečanje s Putinom in dodal, da je bil telefonski pogovor povezan tudi z dejstvom, da se bosta "srečala v ne tako oddaljeni prihodnosti". Po pogovoru, ki ga je označil kot "zelo dober", je novinarjem v Beli hiši še povedal, da bosta na srečanju govorila o razmerah v Ukrajini, Siriji in Severni Koreji ter o "oboroževalni tekmi, ki uhaja izpod nadzora".

Kim poslal "prisrčne čestitke"

"Prisrčne čestitke" ob ponovni izvolitvi je Putinu danes poslal tudi severnokorejski voditelj Kim. Kot je ob tem še poudaril Kim, je Putinova ponovna izvolitev "izraz velike podpore in zaupanja", ki ga imajo Rusi v Putina. Severnokorejski voditelj je ob tem tudi izrazil prepričanje, da se bo "dolga zgodovina" prijateljskih odnosov med obema državama nadaljevala.

Juncker v čestitki opozoril na smrt bivšega ruskega agenta

Predsednik Evropske komisije Juncker pa je v čestitki ruskemu predsedniku slednjega pozval, naj pomaga v luči zaskrbljenosti zaradi zastrupitve bivšega ruskega dvojnega agenta v Veliki Britaniji ponovno vzpostaviti sodelovanje na področju varnosti.

"Vedno sem zagovarjal stališče, da so pozitivni odnosi med Evropsko unijo in Rusko federacijo ključnega pomena za varnost na naši celini. Naš skupni interes bi morala biti ponovna vzpostavitev vseevropskega varnostnega reda," je v čestitki zapisal Juncker. Izrazil je tudi upanje, da bo Putin svoj četrti predsedniški mandat izkoristil prav za sledenje temu cilju, sam pa bo vedno partner pri tem prizadevanjih.

Ne spreglejte