Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 8. 2011,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Katarina Kresal Borut Pahor NPU

Petek, 19. 8. 2011, 16.06

8 let

Pahor bo zaupnico vladi vezal na potrditev novih ministrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik vlade Borut Pahor je dokončno potrdil navedbe, da bo v DZ poslal predlog petih novih ministrov, na njihovo izvolitev pa vezal zaupnico vladi.

Kot je v izjavi za javnost po žalni seji ob smrti Andreja Bajuka v državnem zboru še pojasnil, bo imena kandidatov za izpraznjena ministrska mesta predlagal v razumnem roku oz. kolikor hitro bo to mogoče. "Pomembno je, da vlada čim prej dobi zaupnico" Po Pahorjevem mnenju je pomembno, da slovenska vlada čim prej dobi zaupnico v državnem zboru, da bi se Slovenija dobro odrezala v pogojih morebitne nove recesije. Če bo zaupnico vlada dobila, Pahor pravi, da bo lahko s polnimi pljuči tudi opravljala svoje delo. "S tem bo razčiščeno vprašanje, ali ima slovenska vlada podporo," je dejal premier. Širši izbor morebitnih kandidatov je že narejen Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je pojasnil, da je širši izbor morebitnih kandidatov za pet novih ministrov že narejen, potekajo pa tudi pogovori s posameznimi kandidati. Pri imenovanju novih ministrov za SD po njegovih besedah ni pomembno, da vsi ministri pridejo iz njihovih vrst: "Iskali se bodo ljudje, ki so v tem trenutku glede na razmere pripravljeni prevzeti to funkcijo do volitev."

O novih ministrih bi lahko v DZ po njegovih besedah odločali že v drugi polovici septembra. Če ministri ne bodo potrjeni, pa je "na široko odprta avtocesta do predčasnih volitev". Te pa bi bile lahko po oceni Kumra konec leta, če seveda "nima kdo v rokah še kakšnega jokerja" in bo predlagal svojo vlado.

Kdo bo prevzel mesto predsednika DZ še ni znano Kumer še ni mogel potrditi informacije, da je poslanka SD Darja Lavtižar Bebler dokončno kandidatka za novo predsednico DZ. Intenzivna usklajevanja o tem bodo po njegovih besedah sicer stekla naslednji teden, ko se bodo v poslanske klopi vrnili poslanci. Najprej se nameravajo o kandidatu oziroma kandidatki uskladili s koalicijsko LDS, nato pa bodo skušali dobiti podporo tudi v drugih poslanskih skupinah. Kandidat oziroma kandidatka namreč za izvolitev potrebuje 46 glasov na tajnem glasovanju.

Čez dober mesec dni, natančneje 23. septembra, se iztečejo trije meseci, odkar je šolski minister Igor Lukšič po odstopu Gregorja Golobiča začasno prevzel vodenje ministrstva za visoko šolstvo. Poleg novega visokošolskega ministra pa bo Pahor moral predlagati še nove ministre za javno upravo, kulturo, gospodarstvo in za notranje zadeve.

Po odhodu Zares so se izpraznila še tri mesta Vodstveni stolčki na prvih treh omenjenih ministrstvih so se izpraznili po odhodu Zares iz koalicije in posledično odstopu treh ministric iz te stranke, prejšnji teden pa je svoj odstop zaradi ugotovljenih nepravilnostih pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad podala tudi notranja ministrica Katarina Kresal.

Poslanci so se seznanili z odstopom Kresalove Medtem pa so se poslanci na izredni seji že seznanili z odstopom Kresalove. S tem, ko se je DZ seznanil z odstopom, ji je funkcija ministrice tudi formalno prenehala, do izvolitve novega ministra pa opravlja tekoče posle. S tem je funkcija avtomatično prenehala tudi njenemu državnemu sekretarju Damjanu Lahu. Predsednik vlade Borut Pahor ima sedaj deset dni časa, da v DZ pošlje predlog kandidata za naslednika Kresalove na čelu notranjega ministrstva.

Kresalova se ne bo vrnila v DZ Sicer pa se Kresalova po odstopu z mesta notranje ministrice ne bo vrnila v DZ, zato Anton Anderlič ostaja poslanec. Zaposlila se bo v LDS. Ob odstopu z mesta ministrice za notranje zadeve pa je tudi napovedala, da bo šla po zaupnico na svet stranke LDS, ki bo predvidoma v sredo.

Ne spreglejte