Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
14.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

2

Natisni članek

Andrej Fištravec Policija globa

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 14.58

6 let, 6 mesecev

Mariborski župan Fištravec ovaden zaradi zlorabe položaja

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

2

Andrej Fištravec | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Kriminalisti so zoper dve uradni osebi na okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, zoper eno uradno osebo pa zaradi napeljevanja k temu kaznivemu dejanju.

Ovadeni so župan Maribora Andrej Fištravec in še dve zaposleni na mestni občini. Fištravca krivijo zlorabe uradnega položaja zaradi kazni, ki jo je občina prejela po obširnem razlitju olja iz kurilnice občinske zgradbe, v Večeru poroča Andreja Kutin Lednik

Čeprav je za dogodek objektivno odgovoren župan mestne občine, torej Andrej Fištravec, sta kazen po obrokih nato plačevali dve zaposleni v materialno-tehnični službi. Na občini ves čas trdijo, da sta se delavki plačevanja lotili samoiniciativno.

Plačilo globe prenesli na osebe, ki niso storile prekrška

Osumljeni so z namenom, da bi eni od uradnih oseb pridobili protipravno premoženjsko korist, zlorabili svoj uradni položaj tako, da so odgovornost za prekršek, za katerega je bila kaznovana odgovorna uradna oseba, samovoljno in neupravičeno prenesli na oškodovane osebe, da so te namesto odgovorne osebe plačale izrečeno globo, pojasnjuje policija.

Oškodovane  osebe so zaradi kaznivega dejanja, ki so ga storile ovadene uradne osebe, globo plačale, čeprav niso bile odgovorne za prekršek, uradna oseba pa si je s tem pridobila protipravno premoženjsko korist v višini izrečene globe.

Župan z vsebino ovadbe ni seznanjen

"Z vsebino ovadbe nisem seznanjen. Ponovno poudarjam, da je bilo ugotovljeno, da nisem naročil delavkama plačila kazni. Ko so se omenjeni očitki o plačilu globe s strani zaposlene osebe na MO Maribor pojavili, sem se seznanil z dejstvi in sicer, da je bilo na kolegiju direktorja 4.4.2016 s strani predstavnika Sekretariata za splošne zadeve predlagano, da stroške kazni zberejo zaposleni v Materialno – tehnični službi, kar je v zapisniku sestanka tudi jasno navedeno. To smatram kot gesto prevzemanja odgovornosti, vendar pa prevzem odgovornosti v tem primeru ni skladen s pravnimi predpisi. Namen takšne kazni je, da odgovorna oseba pravne osebe, v tem primeru jaz kot župan, iz lastnih sredstev plačam kazen, čeprav do razlitja kurilnega olja ni prišlo po moji krivdi," je ovadbo komentiral Fištravec.

Dodal je še, da ga "preseneča, da v tem primeru kriminalisti niso podali kazenske ovadbe zoper tiste, ki so z opustitvijo nadzora, torej malomarnim ravnanjem, ki ima za posledico ekološko škodo in hujše posledice za javna sredstva, katere končna cena še v tem trenutku ni znana. Morda pa po tem mojem opozorilu lahko pričakujemo tudi to, upam da za tiste, ki so za to dejansko odgovorni."


 

 

Ne spreglejte