Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2018,
13.48

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

vlada otroški dodatek

Sreda, 31. 1. 2018, 13.48

6 let, 2 meseca

Otroški dodatek ne bo pogojen z otrokovim obiskovanjem šole #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Predlog novele zakona o starševskem varstvu ne vsebuje več člena, po katerem starši, katerih otroci iz neupravičenih razlogov ne obiskujejo osnovne šole, ne bi dobili otroškega dodatka. Odbor DZ za delo je danes namreč izglasoval dopolnili koalicije in Levice, da se ta člen črta.

Video: Planet TV

Odbor je dopolnjeni predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih soglasno potrdil za obravnavo na plenarnem zasedanju DZ, v razpravi pa so največ pozornosti namenili prav omenjenemu členu, ki so ga potem črtali.

Če otrok iz neupravičenih razlogov ne obiskuje osnovne šole, eden od staršev po predlogu vlade ne bi bil upravičen do otroškega dodatka. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kot pripravljavcu novele so namreč menili, da je treba vedno gledati na največjo korist otroka, ki je vsekakor tudi to, da otrok obiskuje osnovno šolo.

Denar porabljajo za različne stvari

Otroci in šport | Foto: V razpravi je Saša Tabaković iz SMC opozoril, da starši otroški dodatek uporabljajo za različne namene, nekateri res za otroka, nekateri pa za plačilo položnic ali za cigarete. Če otrok ne hodi v šolo, mu je tako odvzeta možnost, da bi v življenju napredoval in bil uspešen, je poudaril.

Po mnenju Mihe Kordiša iz Levice pa se je treba najprej vprašati, zakaj otroci v določeni skupnosti ne hodijo v šolo. Zahtevnih družbenih vprašanj po njegovih besedah ni mogoče reševati z odvzemom otroškega dodatka.

Veliko pozornosti so v razpravi namenili tudi predlagani novosti, ki od leta 2020 določa izplačilo pomoči ob rojstvu otroka v obliki dobroimetja, ne več v obliki denarnega zneska v višini 280 evrov. Dobroimetje bo mogoče po besedah državne sekretarke na ministrstvu Martine Vuk porabiti na primer za otroško opremo, različne potrebščine za otroke in otroško hrano.

Iva Dimic iz NSi je menila, da bi morala pomoč tudi po letu 2020 ostati v obliki denarnega zneska. Za izbiro ponudnikov vsebine dobroimetja bo treba pripraviti javni razpis, "razpisi pa vedno dajejo prednost določenemu ponudniku", je dejala. Z njo se je strinjal tudi Marijan Pojbič iz SDS.

Drugače se bo lahko koristil očetovski dopust

Predlog novele, ki ga je predstavila državna sekretarka Vukova, prinaša še nekatere druge novosti. Med drugim uvaja nov način koriščenja očetovskega dopusta. Poleg tega uvajajo 30 dni starševskega dopusta za posvojitelje ali osebe, ki ji je otrok zaupan v vzgojo in varstvo z namenom posvojitve.

Prav tako predlog določa starost otroka, za katerega so starši upravičeni do povečanega zneska otroškega dodatka za 20 odstotkov, in sicer za otroka do štirih let. S takšnim ukrepom naj bi spodbudili starše k vključitvi otrok, starejših od štirih let, v vrtec.

Ne spreglejte