Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2024,
14.01

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

Natisni članek

SKB Ljubljana

Sreda, 13. 3. 2024, 14.01

1 mesec, 2 tedna

Okužbe se širijo: zaznali so jih tudi v bančni ustanovi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63
SKB | V upravi SKB redno opravljajo preventivne preglede pitne vode. | Foto P. P.

V upravi SKB redno opravljajo preventivne preglede pitne vode.

Foto: P. P.

Rezultati zadnjega pregleda v upravni stavbi SKB banke so pokazali, da je v vodovodnem sistemu prisotna legionela. V upravi SKB redno opravljajo preventivne preglede pitne vode, v prihodnjih dneh je predvidena tudi dezinfekcija vode, čemur sledi kontrolno vzorčenje, so sporočili. 

Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, se s pitjem onesnažene vode sicer ne moremo okužiti, saj gre popita tekočina v želodec, kjer legionelo uniči kisel želodčni sok. Izjemoma bi se s pitjem lahko okužili bolniki z močno oslabljenim imunskim sistemom. Vseeno ob odkritju legionele ljudem svetujejo pitje ustekleničene vode. 

Devet primerov okužb so potrdili v domovih za starejše 

To pa ni prvi primer okužb z legionelo v zadnjem času. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so namreč v zadnjem obdobju potrdili devet primerov okužb z bakterijo legionelo, in sicer pri oskrbovancih v več socialnovarstvenih zavodih na območju Ljubljane. O okužbah je bilo obveščeno tudi ministrstvo za solidarno prihodnost, kjer zagotavljajo, da so domovi varni, saj sta ob pojavu okužbe takoj ukrepala zdravstvena inšpekcija in NIJZ, uvedli pa so tudi sekundarne ukrepe za preprečevanje okužb.

Legionelozo povzroča bakterija legionela. Poznanih je več kot 50 vrst legionel, približno 20 vrst je povezanih z obolenji pri ljudeh. Bakterije iz naravnega okolja zaidejo v vodne sisteme, ki so denimo namenjeni za oskrbo s pitno vodo, hlajenje (hladilni stolpi), v bazene s kopalno vodo in bazene z industrijsko vodo, na spletni strani navajajo pri NIJZ.

Maljevac: V domovih z legionelo zagotavljajo, da se stanovalci počutijo dobro

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se je seznanil s stanjem v ljubljanskih socialnovarstvenih zavodih, v katerih so potrdili okužbo z legionelo. Minister ugotavlja, da so vodstva zavodov nemudoma ukrepala v skladu s protokoli, iz domov pa poročajo, da se stanovalci dobro počutijo in da njihovo zdravstveno stanje ni zaskrbljujoče.

Na ministrstvu za solidarno prihodnost so prejeli informacijo, da naj bi bila v nekaterih ljubljanskih socialnovarstvenih zavodih potrjena okužba z legionelo. Minister z ekipo je nemudoma stopil v stik z dotičnimi ustanovami ter preveril, ali so vodstva zavodov začela izvajati ustrezne postopke ter vanje vključila pristojne institucije, kakšno je zdravstveno stanje uporabnic in uporabnikov ter na kakšen način so zavodi poskrbeli za njihovo zaščito, so sporočili z ministrstva.

Minister se je s situacijo podrobno seznanil in ugotavlja, da so bili posamezni primeri okužbe z legionelo res potrjeni tudi v nekaterih socialnovarstvenih zavodih.

Ugotavlja tudi, da v vseh socialnovarstvenih zavodih, ki opravljajo celodnevno institucionalno varstvo v mreži javne službe, izvajajo sprejete programe preprečevanja in obvladovanja okužb, kot to določajo predpisi s področja zdravstvene dejavnosti. Del programov preprečevanja in obvladovanja okužb je tudi program preprečevanja legionele, ki ga socialnovarstveni zavodi tudi redno izvajajo, navaja ministrstvo.

Minister ugotavlja tudi, da so vodstva zavodov, v katerih so bili potrjeni posamični primeri okužbe z legionelo, nemudoma stopila v stik tudi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ta pa jih je podprl z dodatnimi priporočili in navodili glede potrebnega ukrepanja.

Ministra je zanimalo tudi stanje stanovalcev. "S socialnovarstvenimi zavodi, kjer je bila pri stanovalcih potrjena okužba, smo že v stiku tudi glede tega vprašanja. Domovi poročajo, da se stanovalci dobro počutijo in da njihovo zdravstveno stanje ni zaskrbljujoče," so na ministrstvu povzeli besede ministra. Ob tem dodajajo, da bodo razmere v socialnovarstvenih zavodih podrobno spremljalo tudi v prihodnje.

SKB
Novice Okužbe se širijo: zaznali so jih tudi v bančni ustanovi
legionarska bolezen legionela kolonije voda
Novice Na območju Ljubljane potrdili devet okužb z legionelozo
Ne spreglejte