Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2014,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercator politika

Četrtek, 26. 6. 2014, 11.59

8 let

Odzivi na prodajo Mercatorja: Sindikate skrbi odpuščanje, kmete pa umik njihovih izdelkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prodajanje Mercatorja je bilo vseskozi vroč političen kostanj, zato so se na novico o prodaji "najboljšega soseda" Agrokorju najbogatejšega Hrvata Ivice Todorića odzvali tudi politiki.

Alenka Bratušek trdi, da ima zagotovila o ohranitvi delovnih mest "Mercatorja ni prodala naša vlada, ampak vlada Janeza Janše. Imamo vsa zagotovila, da bodo delovna mesta ohranjena," je novico o tem, da je Mercator dokončno prodan Agrokorju, komentirala premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek.

Janković: Cena je sramotno nizka Predsednik Pozitivne Slovenije in župan Ljubljane Zoran Janković pravi, da je danes tragičen dan, predvsem iz stališča, da tiste politične stranke, ki so bile v vladi, danes govorijo, kako Mercatorja ne bi smeli prodajati. "To je sramotno nizka cena. V primeru, da bo res plačana kupnina, bom naredil vse, da število zaposlenih ostane enako, prav tako število dobaviteljev" je dodal.

Državljanska lista pravi, da gre za pozitivno novico "V kolikor se bo posel prodaje Mercatorja v resnici zaključil s plačilom dogovorjene kupnine ter nato objavo prevzemne ponudbe po isti ceni tudi ostalim delničarjem, to ocenjujemo kot pozitivno novico, ki jasno kaže na to, da smo tudi v praksi stopili korak stran od nacionalno interesnih pravljic in se približali realni ekonomiji, ki zagotavlja rast in razvoj v državah zahodne Evrope," so zapisali v Državljanski listi.

Erjavec spomnil, da DeSUS že ves čas nasprotuje prodaji Mercatorja Predsednik DeSUS Karl Erjavec je tik pred zaključkom transakcije pri prodaji Mercatorja spomnil, da so v stranki prodaji te družbe ves čas nasprotovali. Nasprotovali pa so, ker se je pokazalo, da se posel vodi izjemno netransparentno in ima lahko zelo hude posledice za sistem, zaposlene in slovenske dobavitelje, je dejal v izjavi.

Židan: Prodaja Mercatorja je napaka Predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan pravi, da je prodaja Mercatorja napačna poteza in jo razumejo kot najhujšo obliko tajkunskega prevzema. Židan meni, da bi morala biti delovna mesta pred interesi državnih bank. "Včeraj se je zgodil Helios, danes Mercator, v bodoče želijo, da se proda Telekom, Aerodrom in še nekatera druga podjetja. To je brezglavi način," pravi Židan, ki trdi, da bodo, če bo SD v prihodnji vladi, načrte o prodaje preprečili.

SDS se zavzema za odgovorno poslovno politiko v gospodarstvu V SDS težko komentirajo podrobnosti prodaje Mercatorja hrvaškemu Agrokorju, ker ne poznajo konkretnih zavez iz pogodbe. "Upamo in pričakujemo pa, da se bo novi lastnik obnašal odgovorno, kar zajema skrb za zaposlene, skrb za dobavitelje in skrb za okolje," so v SDS zapisali v odzivu na prodajo največjega slovenskega trgovca hrvaškemu Agrokorju. Ob tem so v SDS dodali, da se tudi sicer ves čas zavzemajo za odgovorno poslovno politiko v gospodarstvu.

SLS: Histerčino nasprotovanje Bratuškove, Židana in Erjavca je predstava za javnost "Prodaja Mercatorja je vzorčen primer, kako se ne prodaja gospodarske družbe. Postopek bi morali že zdavnaj razveljaviti in ga začeli znova," pravijo v SLS in dodajajo: Bratuškova, Židan, pa tudi Erjavec, že nekaj časa zelo dobro vedo, da je bil postopek v zaključni fazi prodaje že nekaj mesecev. Zato so njihova javna in histerična nasprotovanja prodaji predstava za javnost v času pred volitvami".

NSi: Nasprotovanje prodaji Mercatorja povzrošilo za 280 milijonov evrov škode "Namesto cenenega populizma, ki ga ponujajo stranke levice, je potrebno odgovorno in preudarno nadaljevati s privatizacijo podjetij v državni lasti, vendar na način, ki ne bo škodljiv za zaposlene in poslovne partnerje, podjetjem pa bo zagotovil odgovorne lastnike in možnosti za nov preboj. Škoda, ki jo je vladajoča politika v vseh teh letih povzročila z nasprotovanjem prodaji Mercatorja, po zadnjih ocenah znaša kar 280 milijonov evrov," so sporočili iz NSi.

Tudi Verjamem proti prodaji Agrokorju V Verjamem tako menijo, da je prevzemna ponudba Mercatorja neustrezna in potencialno škodljiva. Pravijo, da ne nasprotujejo tujemu lastništvu slovenskih podjetij, vendar poudarjajo, da naših podjetij ne bi smeli prodajati pod ceno ter brez ustreznih varoval. Hkrati nasprotujejo vmešavanju politike v postopke prodaj.

Za Združeno levico prodaja Mercatorja katastrofa V Združeni levici opozarjajo na vlogo, ki da jo je pri prodaji Mercatorja imela vlada v odhajanju, saj so vse koalicijske partnerice skozi celoten mandat zagovarjale obsežno privatizacijo. Vlado Alenke Bratušek in posebej Dejana Židana iz SD pozivajo, naj uporabijo vse vzvode politične moči, razrešijo upravo ter nadzornike NLB "in na tak način preprečijo nadaljevanje katastrofe".

Solidarnost: Nevarnost množičnih odpuščanj Iz zunajparlamentarne stranke Solidarnost pa so sporočili, da vse od svojega nastanka opozarjajo na škodljive posledice prodaje Mercatorja. "Opozarjamo na nevarnost množičnih odpuščanj, v prodajnem sporazumu namreč ni nobene zaveze novega lastnika, da ne bo odpuščal. Obetajo se rezi v plače in odpovedovanje naročil slovenskim dobaviteljem.

Sindikat kmetov se zaradi prodaje Mercatorja boji katastrofe Sindikatu kmetov Slovenije se bojijo, da bo imela prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju katastrofalne posledice za slovenske kmete. "Izgubili bodo kmetje, delavci in predelovalna industrija, vsi bomo izgubili," je za STA poudaril predsednik sindikata Anton Medved. Najbolj jih skrbi, da bo Agrokor s polic umaknil njihove proizvode.

Sindikat delavcev trgovine skrbijo morebitna odpuščanja Kot je za 24ur.com dejal Lado Rožič iz Sindikata delavcev trgovine Slovenije, jih izjava Bratuškove, da bo zahtevala ohranitev delovnih mest, skrbi, saj sploh še ne ve, če bo izvoljena v parlament. "To so samo mrtve črke na papirju," dodaja. Rožič še pravi, da te zaveze do sedaj niso nikoli spoštovali, ne v primeru Tosame, Delo reviji, ne Heliosa. "Sem izredno, izredno zaskrbljen," je dejal. Skrbijo ga morebitna odpuščanja. Pravi, da se bodo ljudje znašli na zavodu, politiki pa bodo tiščali glavo v pesek.

Predsednica trgovinske zbornice Mariča Lah prodaje ne komentira.

ZSSS: Zavez o neodpuščanju delavcev ni V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so nad skoraj že zapečateno prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju ogorčeni. Opozarjajo na katastrofalne posledice prodaje za slovensko gospodarstvo in za zaposlene. V prodajnih pogodbah zavez o neodpuščanju delavcev ni, so zavrnili navedbe premierke Alenke Bratušek.

Bratuškovi očital, da je lažnivka Kritičen je bil sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič, ki je Bratuškovi očital, da je lažnivka. "Preverili smo vse prodajne pogodbe in v njih nikjer ni zavez o neodpuščanju delavcev," je poudaril in dodal, naj Bratuškova "svoje nedotakljive fante", kot sta prva moža NLB in NKBM Janko Medja in Aleš Hauc, še enkrat vpraša, kaj res piše v pogodbah.

Forum socialnega podjetništva nadaljuje z ustanavljanjem zadruge Slovenski forum socialnega podjetništva navkljub prodaji Mercatorja hrvaškemu Akrokorju nadaljuje z ustanavljanjem potrošniško-dobaviteljske zadruge Naša kooperativa. Kot so sporočili s foruma, nameravajo z zadrugo slovenskim potrošnikom omogočiti nakup kakovostne in cenovno dostopne hrane, pridelane in predelane v Sloveniji.

Neodvisni hrvaški sindikat pozdravlja združitev Agrokorja in Mercatorja Prevzem Mercatorja s strani hrvaškega koncerna Agrokor je dober za celotno regijo, ker se bo oblikoval močnejši regionalni trgovec, ki se bo lažje pomeril s konkurenco, je ocenil predsednik Neodvisnega hrvaškega sindikata (NHS) Krešimir Sever. Pričakuje tudi koristi za lokalne proizvajalce.

Hrvaška pričakuje pozitivne učinke združitve Hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak je ob Agrokorjevem prevzemu slovenskega Mercatorja danes izrazil "polno podporo" domačemu koncernu. Minister upa, da bodo sledili pozitivni učinki za hrvaško trgovino in industrijo. Pozitivne učinke posla na gospodarstvih Hrvaške in Slovenije pričakujejo tudi v Združenju hrvaških delodajalcev.

"Čestitam ob tem uspehu. Očitno je, da ni bilo lahko. Mislim, da to daje perspektivo ne samo tistim podjetjem, ki so v koncernu, temveč širše hrvaški industriji, da bi pokazala svojo konkurenčnost ter izkoristila distribucijsko verigo, ki je pogosto ključna pri tržnem deležu posameznega izdelka," je za hrvaški javni radio dejal Vrdoljak.

NLB: Prodaja Mercatorja pomemben mejnik za dezinvestiranje banke in razdolževanje gospodarstva Zaključek postopka prodaje 53-odstotnega lastniškega deleža v Mercatorju je po pojasnilih iz NLB pomemben mejnik v dezinvestiranju nestrateškega portfelja največje slovenske banke in obenem omogoča zmanjšanje prezadolženosti v slovenskem gospodarstvu. V banki poudarjajo, da se prodaja zaključuje na strokoven in pregleden način.

V banki v luči številnih pomislekov o tem poslu v slovenski javnosti še enkrat zagotavljajo, da transakcija poteka v skladu z mednarodnimi standardi najboljših poslovnih praks. Med koristmi, ki jih prodaja Agrokorju prinaša vsem deležnikom, v banki navajajo stabilno lastništvo največjega slovenskega trgovca, poslovne sinergije med obema podjetjema ter spoštovanje pogojev poslovanja z obstoječimi dobavitelji.

Ne spreglejte