SiolNET. Novice Slovenija
4,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prek sporočil SMS grozili guvernerju Jazbecu in njegovim otrokom

4,62

termometer

Boštjan Jazbec
Foto: Bor Slana

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, ki je bil v ponedeljek dokončno potrjen za člana enotnega odbora za reševanje bank, je prek sporočil SMS na službeni telefon prejel več groženj. Neznanec grozi tudi njegovim otrokom. Kot so sporočili iz banke, je Jazbec o grožnjah obvestil policijo, ki jo bo tudi zaprosil za zaščito.

Jazbec je grožnje prijavil v ponedeljek zvečer na Policijski upravi Ljubljana. Na službeni mobilni telefon je namreč prek sporočil SMS prejel več groženj, zadnjo danes ponoči, o kateri je policijo dodatno obvestil, so pojasnili v Banki Slovenije.

Neznani pošiljatelj med drugim grozi Jazbečevim otrokom. Zaradi teh okoliščin bo guverner zaprosil za policijsko zaščito, do katere je upravičen po uredbi o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija.

Že grozili z linčanjem

Grožnje je označil za nedopustne. "Od izvedbe sanacije bank v letih 2013 in 2014 sem deležen medijskega linča, pozive k linču so mediji nekritično objavljali v pismih bralcev. V enem od njih je avtor, član ene od civilnih iniciativ imetnikov izbrisanih delnic oziroma podrejenih obveznic bank, posameznikom, ki smo sodelovali pri sanaciji, zagrozil, da nas bo v primeru, če pristojni organi ne bodo izpeljali postopkov proti nam, ljudstvo pri naslednjem uporu linčalo," je po navedbah banke dejal Jazbec.

Znova je izrazil prepričanje, da je bila bančna sanacija leta 2013 potrebna. Znova je izrazil prepričanje, da je bila bančna sanacija leta 2013 potrebna. Foto: STA

Dodal je, da je bil verbalnih napadov v zadnjih letih deležen tudi od mimoidočih na cesti. "O storilcih nočem ugibati, si pa upam trditi, da sem trn v peti zlasti vsem, ki so s sanacijo izgubili denar," je dejal.

Bančna sanacija je bila potrebna

Ob tem je znova izrazil prepričanje, da je bila bančna sanacija leta 2013 potrebna zaradi nepravočasnega in napačnega odziva vlad v letih od 2008 do 2012, zlasti ker niso upoštevale pozivov k nujnim dokapitalizacijam največjih državnih bank.

Jazbec sicer predčasno odhaja s položaja guvernerja Banke Slovenije. Za člana enotnega odbora za reševanje bank v okviru bančne unije ga je v ponedeljek potrdil še Svet EU. Kdaj bo na tem mestu nasledil Joanne Kellerman, bo znano v prihodnjih dneh.

Njegov guvernerski mandat je zaznamovala omenjena obsežna sanacija bank, zaradi katere je bil deležen številnih kritik, postala pa je tudi predmet kriminalistične preiskave. Na odhod so verjetno vplivala tudi nesoglasja v svetu Banke Slovenije, o katerih so pisali mediji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin