Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2011,
9.33

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

stavka

Sreda, 13. 7. 2011, 9.33

7 let, 12 mesecev

Odgovori delavcem Konstrukturja predvidoma konec tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaposleni v mariborskem gradbenem podjetju Konstruktor VGR so se na današnji prvi dan stavke zbrali pred sedežem podjetja v Mariboru.

Direktor Marko Plečko jim je pojasnil, da so trenutne razmere zelo težke, a še vseeno obstajajo možnosti za rešitev. V četrtek se bo sestal z lastniki, delavci pa končne odgovore pričakujejo najkasneje v petek.

Stavka se bo po besedah sindikalnega predstavnika Mladena Kutnjaka nadaljevala do izpolnitve zahtev. "Upamo, da bo do konca tedna kaj novega in da bodo v vodstvu dali kakšne konkretne informacije. Teh zaenkrat še niso dali," je pojasnil.

Blokirani računi Družba Konstruktor VGR ima že nekaj časa blokirane račune. Delavcem dolguje majsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, konec tega tedna pa bo treba izplačati še plačo za junij. V prvi vrsti pa bi delavci radi izvedeli, kakšna je usoda podjetja. "V kolikor ni izhoda, naj gre podjetje čimprej v stečaj," je povedal Kutnjak.

Delavci imajo na izbiro, ali bodo stavkali pred sedežem podjetja v Mariboru ali pa na gradbišču. Med današnjim zborom pred sedežem podjetja so izražali ogorčenje nad vodenjem podjetja v zadnjih letih, saj naj bi vodstvo načrtno izčrpavalo družbo in se okoriščalo na njihov račun. "Že 35 let delam tu. Saj so že bile krize, a takšnih umazanij, kot so se dogajale v zadnjem času, še nisem doživel," je povedal eden od stavkajočih.

Vodstvo rešitve vido v hitri dokapitalizaciji Vodstvo podjetja priznava, da so razmere ta trenutek težke, rešitev pa vidi v hitri dokapitalizaciji, saj novih poslov zaenkrat ni na vidiku.

Predlog prisilne poravnave na sodišču "Prisilne poravnave smo se lotili v zadnjem trenutku. Ocenjujem, da je bilo to nujno potrebno, saj z blokiranimi računi ne moremo poslovati," je v današnji izjavi za medije pojasnil Plečko in povedal, da bodo zagotovo pripravili popoln predlog prisilne poravnave in ga pravočasno oddali na sodišče.

Se podjetje lahko reši?

"Zavedam se, da je situacija težka, a še vedno so rešitve," je dodal in pojasnil, da je dobil določena zagotovila tako s strani lastnikov kot bank. "Naredili smo konstrukcijo, ki bi bila sprejemljiva, da se podjetje reši. Še vedno verjamem, da je mogoče podjetje ponovno spraviti v pogon," je zatrdil.

Po njegovih besedah banke v zvezi z dokapitalizacijo čakajo na prvo potezo lastnikov. "Takoj ko bo lastniški korak storjen, bo banka spet pripravljena prisluhniti in pomagati," je pojasnil Plečko, ki je na položaju pred kratkim zamenjal dolgoletnega direktorja Marjana Pinterja.

Okoli 20 milijonov evrov dogov do dobaviteljev Konstruktor trenutno zaposluje 270 delavcev, ki delajo na okoli dvajsetih gradbiščih. Njihov ta trenutek največji projekt je gradnja 30 milijonov vrednega trgovskega centra Mercator v Mariboru, kjer je investitor KBM Leasing. Po besedah Plečka ima podjetje za okoli 20 milijonov evrov dolgov do dobaviteljev.

Ne spreglejte