SiolNET. Novice Slovenija
0,57

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Pismo o tožbi proti Hrvaški bodo prihodnji teden poslali v Bruselj

0,57

termometer

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža
Foto: Tina Deu

Odbor DZ za zunanjo politiko je soglasno podprl osnutek pisma z elementi tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe, ki ga namerava vlada poslati Evropski komisiji, je po zaprti seji odbora povedal premier Miro Cerar. Ob tem je napovedal, da bodo pismo v Bruselj poslali prihodnji teden.

"Zelo me veseli, da ohranjamo enotnost v tem pogledu," je v izjavi za medije povedal Miro Cerar. Razprava na odboru je bila po njegovih besedah zelo konstruktivna, skupaj s poslanci so natančno pregledali vsebino pisma in nastavek za morebitno tožbo proti Hrvaški.

"Pravno zelo dobro domišljeno pismo"

Vsebine pisma ni želel komentirati, saj gre za zaupno gradivo, je pa povedal, da so ga skupaj s pristojnim ministrstvom pripravljali ugledni visoko usposobljeni domači in tuji pravni strokovnjaki. "Gre za pismo, ki je tudi pravno zelo dobro domišljeno," je zatrdil.

Če komisija na pismo ne bo odgovorila ...

Miro Cerar Foto: Matej Leskovšek Cerar je napovedal, da bo vlada na seji prihodnji teden dokončno potrdila pismo in ga poslala Evropski komisiji. Kot je dodal, bodo na vladi hkrati sprejeli sklep, da bo slovenska vlada v primeru, če komisija v treh mesecih na pismo ne bo odgovorila oz. če ne bo odgovorila v smeri pritiska na Hrvaško za implementacijo arbitražne razsodbe, vložila ustrezna pravna sredstva pred Sodiščem EU v Luxembourgu.

Kot je pojasnil, bo vlada ta sklep sprejela, ker bo treba tožbo, če bo ta potrebna, vložiti v času, ko se bodo zelo približale volitve ali pa bodo volitve že mimo. "Zato bomo prihodnji teden na vladi sprejeli sklep, ki bo vlado v katerikoli sestavi in kadarkoli zavezal k temu, da to tožbo vloži," je povedal premier.

"Zdaj ko je vlada opolnomočena, deluje v polni sestavi in ima za to podporo pristojnega odbora DZ, je to smiselno narediti, da potem ne bo dvomov, da je ta tožba popolnoma legitimna," je še dejal Cerar.

Pismo temelji na štirih točkah

POP TV je ob sklicevanju na neuradne informacije sicer poročal, da slovensko pismo oz. tožba temelji na štirih točkah - da Hrvaška ne spoštuje mednarodnega prava, prava EU ter schengenske in skupne ribiške zakonodaje.

Hrvaška namreč ni izpolnila zaveze iz arbitražnega sporazuma, da bo spoštovala razsodbo arbitražnega sodišča, je pa postala članica EU. Ni spoštovala ne le končne razsodbe arbitražnega sodišča o meji, ampak tudi vmesne razsodbe sodišča, s katero je to zavrnilo hrvaške argumente za izstop iz arbitraže in nadaljevalo proces razsojanja.

Kot omenjeno, vsebina pisma ni znana, bo pa Slovenija v njem predstavila konkretne kršitve evropskega prava, ki se dogajajo zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe o meji med državama. Ko Evropska komisija prejme pismo, ima za odgovor tri mesece časa. Če bo komisija sprožila postopek zoper Hrvaško, bo prevzela zadeve v svoje roke, sicer pa bo Slovenija postopke nadaljevala sama.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • savka / 08.03.2018. ob 18:21 +1 0

  Naslednja vlada bo sestavila svojo pismo v roku 4rih let in tako v nedogled.adio Piranski zaliv.

  +1 0
 • pavel / 08.03.2018. ob 08:49 +1 0

  šele sedaj bodo o tem razpravljali---to bi morali že v bruslju,kaj čakate to bi moral že januarja naredit

  +1 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin