Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2015,
20.57

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

odbor za zdravstvo UKC Ljubljana otroška srčna kirurgija

Četrtek, 15. 10. 2015, 20.57

3 leta, 10 mesecev

Odbor za zdravstvo pričakuje vizijo novega programa otroške srčne kirurgije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odbor DZ za zdravstvo je po skoraj štirih urah razprave na temo otroške srčne kirurgije ministrstvu za zdravje naložil, da pripravi vizijo, kakšen bo program otroške srčne kirurgije v prihodnje.

Odbor za zdravstvo je dal ministrstvu tri mesece časa. Vodstvo zavoda pa mora vizijo po nalogu ministrstva pripraviti v roku dveh mesecev.

Iskanje krivca Večji del seje je minil med razpravami o tem, kdo izmed nekdanjih odgovornih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bi moral nositi odgovornost za vse nepravilnosti, ki so se med letoma 2007 in 2014 dogajale v tem programu, ter kaj je in kaj bi morala storiti mednarodna komisija za strokovni nadzor.

"Diskreditirati komisijo in se ne strinjati s tem, da je bilo nekaj narobe, je sprenevedanje. Če ne bi bilo nekaj narobe, nadzora sploh ne bi bilo. Isto zgodbo smo imeli že pri nevrološki kliniki," je proti koncu seje opozoril poslanec SMC in podpredsednik odbora za zdravstvo Branko Zorman.

"Nadzor ni bil po standardih" Nekdanja strokovna direktorica UKC Ljubljana Brigita Drnovšek Olup je namreč v razpravi menila, da nadzora niso izvedli po standardih, saj k razčiščevanju niso bili povabljeni vsi vključeni v poročilu. Tako komisija k zagovoru ni povabila ne nje ne izraelskega kirurga Davida Mishalyja niti nekdanjega generalnega direktorja Simona Vrhunca.

Poročilo po njenih besedah krivično navaja, da takratno vodstvo UKC Ljubljana ni storilo ničesar, da bi se program izboljšal. Nanizala je, kaj vse sta z Vrhuncem kot vodilna v tistem obdobju naredila, več očitkov pa je navrgla tudi na račun članov mednarodne strokovne komisije.

"Dogajale so se grozne stvari" Predsednik odbora za zdravstvo Tomaž Gantar (DeSUS) je opomnil, da ne morejo polemizirati o ugotovitvah nadzora. "Tu so pa le ugotovitve, ki so neizprosne in nesprejemljive za ustanovo in posameznike. Prepričevati drug drugega, ali je komisija ravnala prav, je nedopustno, dogajale so se grozne stvari," je dejal.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar je poslance obvestila, da je ministrstvo konec septembra tožilstvu predalo poročilo, in sicer zaradi suma storitve več kaznivih dejanj.

Med drugim bo tožilstvo preverilo sume kaznivih dejanj malomarnega zdravljenja oziroma opustitve zdravljenja, opustitve zdravniške pomoči, nevestnega dela v službi, ponarejanja listin, izdaje in uporabe lažnega zdravniškega spričevala, zlorabe uradnega položaja ali pravic ali oškodovanja javnih sredstev ali nevestnega dela v službi.

Ne spreglejte