SiolNET. Novice Slovenija
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odbor DZ dal zeleno luč za brezplačna šolska kosila, a šele s septembrom 2027

0,18

termometer

Šolsko kosilo | Predvidena so brezplačna kosila za vse osnovnošolce, a na predlog vlade šele s septembrom 2027.  | Foto: Bor Slana
Predvidena so brezplačna kosila za vse osnovnošolce, a na predlog vlade šele s septembrom 2027. Foto: Bor Slana

Odbor za izobraževanje je dal zeleno luč zakonskima predlogoma o šolski prehrani, ki ju je v DZ s podpisi volivcev vložil Inštitut 8. marec. Predvidena so brezplačna kosila za vse osnovnošolce, a na predlog vlade šele s septembrom 2027. Bi pa jeseni 2024 začelo veljati razširjeno subvencioniranje kosil in bi brezplačno kosilo prejelo več otrok.

Po predlogu Inštituta 8. marec bi se novelo zakona o šolski prehrani in spremembo zakona o osnovni šoli, s katerima bi uvedli brezplačna kosila za vse osnovnošolce, začelo uporabljati 1. januarja 2024, a je odbor DZ za izobraževanje, znanost in mladino na današnji seji sprejel vladno dopolnilo, po katerem bi se spremembe začele uporabljati septembra 2027.

Vlada je namreč opozorila, da veliko šol prostorsko in kadrovsko ni pripravljenih na takšno povečanje števila kosil, kar se bo po uveljavitvi sprememb zagotovo zgodilo, zato želijo z zamikom začetka uporabe zakona šolam dati možnost, da se ustrezno pripravijo.

Je pa odbor za to, da bi ublažil stiske otrok iz socialno šibkejših družin še pred septembrom 2027, na predlog koalicije v zakon vnesel določilo, s katerim je razširil subvencioniranje kosil. Tako naj bi bili od septembra 2024 do brezplačnega kosila upravičeni vsi otroci, ki živijo v gospodinjstvih, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo sega do vključno četrtega dohodkovnega razreda po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Otroci, katerih starši so v petem dohodkovnem razredu glede na povprečni mesečni dohodek na osebo, bi imeli pravico do 50-odstotne subvencije. Po besedah Tatjane Greif (Levica) želijo s tem ublažiti stiske tistih, ki se trenutno nahajajo na meji, ko bi jim pripadala subvencija.

Mojca Lukan iz Inštituta 8. marec je sicer poslance pozvala, naj se razširjeno subvencioniranje kosil uveljavi že jeseni 2023, a so v koaliciji opozorili, da tako velikih sprememb ni mogoče uvajati čez noč. Tudi proračunska sredstva so omejena, je opozorila Vera Granfol (Svoboda).

V SDS bi brezplačna kosila omogočili tudi dijakom 

V SDS so predlagali, da bi brezplačna kosila omogočili tudi dijakom, saj je, kot je dejala Alenka Helbl (SDS), zelo pomembno, da imajo tudi oni v šoli zagotovljen vsaj en topel obrok. A je bil člen, na katerega je bilo vloženo dopolnilo SDS o tem, s predhodnim dopolnilom vlade črtan, zato je postalo dopolnilo SDS brezpredmetno in odbor o njem ni glasoval.

Državni sekretar na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Boris Černilec je v današnji razpravi opozoril, da pri predlaganih spremembah obeh zakonov tehnično gledano ne gre za uvajanje brezplačnih kosil, ampak za uvajanje stoodstotnega državnega subvencioniranja. V ta namen je vlada predlagala ustrezna tehnična dopolnila, ki jih je odbor tudi potrdil. Predlagala je tudi dopolnilo, da bodo učenci brezplačno kosilo dobili le, če se bodo nanj prijavili, ter dopolnilo, da bodo morali starši kosilo plačati, če ne bo pravočasno odjavljeno in ne bo prevzeto. Odbor je potrdil obe dopolnili.

Pilotni projekt osrednje šolske kuhinje

Zakonski predlog Inštituta 8. marec je predvideval črtanje določbe, po kateri lahko šole nabavo, pripravo in razdeljevanje obrokov s pogodbo prenesejo na zunanjega izvajalca, a je bilo črtanje zavrnjeno.

Je pa odbor na predlog vlade v zakon vnesel dopolnilo, po katerem bo ministrstvo s pilotnim projektom preverilo možnost uvedbe t. i. osrednje šolske kuhinje. Ta bi, kot je pojasnil Černilec, pripravila večje število kosil za več šol v okolici. Javno naročanje hrane bi bilo centralizirano, pri tem pa bi se spodbujalo uporabo lokalno pridelane hrane in zagotovilo boljši izkoristek časa ter opreme. K takšnemu načinu zagotavljanja prehrane bi lahko pristopile šole, ki bi za to izkazale interes, je povedal.

Vse omenjene spremembe mora sicer na plenarni seji potrditi še DZ.

Odbor je dal danes tudi zeleno luč predlogu spremembe odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem. Ta določa, da vlada svoje predstavnike v upravni odbor univerze izbere na podlagi javnega poziva ministrstva, pristojnega za visoko šolstvo.

Novice Najšibkejšim odpisali dolgove, od 1. januarja cenejša šolska prehrana (video) Novice Več kot tri tisoč otrok prosi za šolsko malico Novice Usodna brezplačna šolska malica
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin