Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2015,
19.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 17. 7. 2015, 19.54

8 let

Najšibkejšim odpisali dolgove, od 1. januarja cenejša šolska prehrana (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci so brez glasu proti sprejeli zakon o odpisu dolgov ljudem v socialni stiski. Enako soglasni so bili tudi pri razširitvi števila otrok, ki bodo imeli v celoti subvencionirano šolsko prehrano.

Zakon za izvedbo odpisa dolgov ljudem v socialni stiski je podlaga za odpis dolgov pri tistih podjetjih, ki bodo pristopila k sporazumu o izvedbi odpusta dolgov. Posameznikom od odpisa ne bo treba plačati dohodnine, upniki pa ne bodo imeli dodatnih obveznosti zaradi odpisa.

Kdo bo lahko prosil za odpis dolgov? Za odpis dolga bodo lahko zaprosili dolžniki, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih dohodkovnih razredov.

Odpisovali bodo dolgove, ki so konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto. "Gre za bolj ali manj neizterljive dolgove," meni ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Po podatkih ministrstva naj bi zakon dosegel okoli 100 tisoč ljudi.

Opozicija napoveduje težave Že v predstavitvi stališč poslanskih skupin so podporo predlogu zakona napovedali v vseh strankah, le v SDS svojega stališča niso predstavili.

Kljub podpori so v opozicijskih strankah opozorili na nekaj težav z zakonom, med drugim mu v ZaAB in NSi očitajo, da ni dodelan, v ZL pa bi želeli, da bi zakon vključil več upravičencev.

Kdo bo za malico otrok plačeval manj? S spremembo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev bo šolsko kosilo od 1. januarja v celoti subvencionirano za otroke iz prvega dohodkovnega razreda, za tiste iz drugega bo subvencionirano 70-odstotno in za tiste iz tretjega 40-odstotno.

V prvem dohodkovnem razredu so družine, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo znaša do 181 evrov. V drugem so družine z dohodkom od 181 do 301 evrov na osebo, v tretjem pa tiste z dohodkom od 301 do 362 evrov na osebo.

Radodarna opozicija Zakonski predlog ZL in ZaAB – vložili sta ga junija – je bil še radodarnejši, a je ostal brez podpore koalicije. Po njem bi se cenzus zvišal z 18 odstotkov neto povprečne plače na 36 odstotkov.

S tem bi bili do popolnega subvencioniranega kosila poleg tistih iz prvega dohodkovnega razreda pri otroškem dodatku upravičeni tudi vsi iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda.

Poleg tega so ZL, ZaAB in NSi na sejo DZ prišle z dopolnilom, da naj bi višji cenzus začel veljati z začetkom novega šolskega leta, torej 1. septembra. Koalicijska večina že na odboru za delo take rešitve ni podprla, je pa umaknila svoje dopolnilo, ki je predvidevalo uveljavitev spremembe šele s 1. marcem.

Ne spreglejte