Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 4. 2018,
7.39

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

velika noč motoristi Mirna Peč blagoslov

Ponedeljek, 2. 4. 2018, 7.39

6 let

Obiskom in izletom bo naklonjeno tudi lepo vreme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Mirna Peč | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Na velikonočni ponedeljek se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Po običaju verniki tega dne obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob prazniku Jezusovega vstajenja. Obiskom in aktivnostim na prostem bo naklonjeno tudi vreme, saj se obeta suh in topel dan.

Kristjani verujejo v Jezusovo vstajenje, ki se ga spominjajo na veliko noč, tudi na osnovi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal in jim z znamenji dokazal svojo istovetnost. Med njimi sta tudi dva učenca, ki sta ga na poti v Emavs prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila tudi drugim, kar opisuje Sveto pismo. Velikonočni ponedeljek je podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan.

Po ljudskem običaju je ta dan namenjen obiskom. Dela prost dan številni izkoristijo tudi za izlete. Obiskom in aktivnostim na prostem naj bi bilo danes naklonjeno tudi vreme, saj se po napovedih vremenoslovcev obeta suh in topel dan.

Po cerkvah bodo tudi danes potekala bogoslužja, v več slovenskih krajih pa je navada, da na ta dan v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo tudi posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov, ponekod pa jih tudi skrivajo in iščejo.

Papež Frančišek bo opoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu molil z verniki in s tem zaključil letošnje praznovanje velike noči.

V Mirni Peči blagoslov motorjev in motoristov

V Mirni Peči na Dolenjskem pripravljajo 20. tradicionalno vseslovensko srečanje motoristov z blagoslovom motorjev. Na srečanju, ki se ga je v preteklih letih udeležilo tudi več kot 8000 motoristov, jih letos pričakujejo vsaj 7000.

Po besedah predstavnika prirediteljev in predsednika Zveze motoklubov Slovenije Leopolda Pungerčarja bodo osrednji del srečanja z blagoslovom motorjev začeli s pozdravnimi govori in kulturno-zabavnim sporedom po praznični maši ob 11. uri. Slavnostni govornik bo predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Na prireditvi, ki bo potekala na velikem parkirišču pred mirnopeško cerkvijo, pa se bodo podobno kot v zadnjih letih spomnili pokojnega mirnopeškega rojaka Lojzeta Slaka in začrtali novo motoristično sezono.

Kot je poudaril Pungerčar, namen mirnopeškega srečanja ni samo sestajanje motoristov, temveč želijo z njim javnost in motoriste na začetku motoristične sezone opozoriti na prometno varnost, ki je - kljub temu, da se z vsakim letom krepi - še vedno nezadostna.

Parkiranje motorjev bo možno tudi v središču Mirne Peči, za preostali promet pa bo ta med prireditvijo zaprt.

Ne spreglejte