Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2011,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

občina ekonomija

Četrtek, 7. 7. 2011, 17.35

8 let

Občine lani za dobro petino bolj zadolžene kot leta 2009

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada se je seznanila s poročilom o stanju zadolženosti občin in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občin na dan 31. decembra 2010.

Iz njega je razvidno, da se je zadolženost občin v lanskem letu v primerjavi z letom 2009 povečala za 21,9 odstotka in je znašala 556 milijonov evrov.

Večji obseg in število zadolženih občin Ni pa se povečal samo obseg celotne zadolženosti, pač pa tudi število občin, ki so zadolžene, tako da ob koncu lanskega leta samo 26 občin ni imelo nobene zadolžitve. Znotraj celotne zadolženosti večinski del predstavljajo dolgoročni krediti za izvrševanje proračuna za investicije, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Kljub povečanemu obsegu zadolževanja stanje ni kritično, saj povprečna zadolženost občin, ki so se lani zadolžile, znaša 5,43 odstotka njihovih prihodkov, medtem ko je zakonska meja osem odstotkov.

Večina dolga občin odpade na tri statistične regije, in sicer Osrednjeslovensko, Podravsko in Savinjsko. Najmanjšo zadolženost izkazujeta Zasavska in Goriška regija.

Nova spletna aplikacija za spremljanje zadolženosti občin Ministrstvo za finance si v okviru svojih zakonskih pristojnosti prizadeva za vsestransko, ažurno in strokovno sodelovanje in komuniciranje z lokalnimi skupnostmi, temu pa bo služila tudi nova spletna aplikacija za spremljanje zadolževanja občin in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občin. Njena izdelava je v zaključni fazi.

Po uvedbi te aplikacije bo ministrstvo lahko bolj kakovostno in hitreje izračunavalo možen obseg zadolžitve posamezne občine in spremljalo morebitno preseganje zakonske omejitve možnega zadolževanja občin.

Vlada sprejela konsolidirano premoženjsko bilanco Vlada je sprejela tudi konsolidirano premoženjsko bilanco države in občin na dan 31. decembra lani. Konsolidirano premoženjsko bilanco države in občin izdelajo na podlagi podatkov iz bilanc stanja in poslovnih knjig.

Vlada vsaki dve leti ob zaključnem računu državnega proračuna predloži državnemu zboru tudi konsolidirano premoženjsko bilanco države in občin. Zadnjič jo je predložila za stanje na dan 31. decembra 2009, so še sporočili z urada za komuniciranje.

Ne spreglejte