SiolNET. Novice Slovenija
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

260 tisoč otrok je danes jedlo slovenski zajtrk #video

0,31

termometer

Tradicionalni slovenski zajtrk je danes v vrtcih in šolah znova združil več kot 260 tisoč otrok. Cilj, ki ga želijo doseči s tem projektom, že kaže prve rezultate. Zajtrkuje vse več ljudi, popijemo manj sladkih pijač in pojemo več sadja ter zelenjave.

Cilji tradicionalnega slovenskega zajtrka in dneva slovenske hrane so jasni. Znova so želeli obuditi kulturo zajtrka, ki ga preveč pogosto opuščamo, in dati poudarek lokalni ponudbi hrane.

Dnevno šole in vrtci pripravijo več kot 680 tisoč obrokov. V šoli prejme malico več kot 180 tisoč šolarjev, šolsko kosilo okoli 149 tisoč. Pri zadnjem se je že zgodil velik preboj, saj je še pred desetimi leti v šolah kosila približno tretjina otrok. Poudarek je torej na lokalno pridelani hrani in takšna živila pomenijo 40-odstotni delež obrokov v vrtcih in šolah, od tega je približno šest odstotkov ekoloških.

Ekipa Planet TV je obiskala vrtec v Murski Soboti, ki v projektu sodeluje že od vsega začetka. V sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka so se na mizah tudi tokrat znašli kruh, med in maslo, pili so lahko mleko in si ob koncu postregli še z jabolki ali keksi iz medu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 44
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin