Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
18. 11. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

5

Natisni članek

tradicionalni slovenski zajtrk zajtrk šola vrtec otroci zdravje prehrana

Petek, 18. 11. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

Tradicionalni slovenski zajtrk

Kakšno hrano jedo slovenski otroci v šolah in vrtcih?

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

5

otroci, prehrana, šola, vrtec | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Danes v šolah in vrtcih po vsej Sloveniji strežejo tradicionalni slovenski zajtrk, ki je sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Več mam smo vprašali za mnenje o tem, kako se tam tudi ob drugih dneh prehranjujejo njihovi otroci.

Tradicionalni slovenski zajtrk v šolah in vrtcih je zdaj že vsakoletni običaj. Odvija se vsak tretji petek v novembru z namenom podpore slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanja zavedanja in pomena domače samooskrbe.

Zajtrk je sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Živila morajo biti pridelana oziroma vsaj predelana v Sloveniji.

Mame zelo zadovoljne s prehrano v vrtcu

V okviru tradicionalnega zajtrka smo tri mame, katerih otroci obiskujejo vrtec, povprašali o jedilniku njihovih malčkov. Vse so izjemno zadovoljne s prehrano, ideja o tradicionalnem zajtrku jim je zelo všeč.

"Meni se zdi tradicionalni slovenski zajtrk super, pa tudi izvedba z vsem spremljevalnim programom v vrtcu mi je všeč," pravi Špela in dodaja, da imajo otroci predstavitve o čebelah, čebelarjih, kako se peče kruh in dela maslo.

Urška, mama dveh deklic, se strinja in dodaja, da si želi, da bi takšna pobuda veljala večkrat na leto. "Ne vem, zakaj se enkrat na leto tako medijsko izpostavlja. Otroci bi morali vsak dan jesti lokalno, sveže, slovensko." Njeni dekleti sta navdušeni nad hrano v vrtcu, pravi. "Imajo res raznoliko in se trudijo po najboljših močeh."

Vrtci znajo zadovoljiti tudi zahtevnejše mame, kot je Mira. "Sama spadam med bolj 'zoprne' starše, ki ves čas stremijo k temu, da otrok je zdravo. Učim ga o vitaminih in mineralih." Nad ponudbo sinovega vrtca je navdušena, jedo uravnoteženo, raznovrstno hrano, ki je všeč tudi sinu.

Kakšno hrano pa v šoli ali vrtcu jedo vaši otroci? | Foto: Thinkstock Kakšno hrano pa v šoli ali vrtcu jedo vaši otroci? Foto: Thinkstock

Šolam gre malo slabše

Mame otrok, ki obiskujejo šole, so malo manj navdušene nad jedilnikom. "Včasih je malce čudna izbira, recimo čevapčiči, ražnjiči, pica burek," pravi Barbara, a dodaja, da je njena hčerka zadovoljna. "Zdi se ji dokaj v redu izbira, sicer pa jo učim, da je treba vse stvari vsaj poskusiti."

Današnji zajtrk se ji ne zdi nič posebnega, saj takšno hrano redno jedo doma.

Milena, mama treh otrok, je s hrano v šoli zelo zadovoljna, na splošno se jim trudi privzgojiti dobre navade glede prehranjevanja. "Glede zajtrka mi je uspelo, saj vsi trije vsak dan zajtrkujejo. Glede tega, kaj je 'zdravo' in kaj ne, pa se naša mnenja malo krešejo. Sploh pubertetnik mi zelo nasprotuje, a mati se ne dajo in vztrajajo, tudi z zgledom (smeh). Enkrat se bodo zagotovo spomnili mojih besed."

Nad hrano v šoli se ne pritožujejo, pravi in v šali dodaja: "Očitno res nimam razvajenih otrok." Tradicionalni zajtrk se ji zdi odlična izbira, sploh med. "Iz lastnih izkušenj vem, da hitro vpliva na energijo, zato pogosto tudi doma za zajtrk priporočam med."

Mamam se zdi dan tradicionalnega slovenskega zajtrka dobra ideja. | Foto: Thinkstock Mamam se zdi dan tradicionalnega slovenskega zajtrka dobra ideja. Foto: Thinkstock

Napol pripravljena hrana vprašljivega okusa

Nini pa se hrana v šoli njenega otroka zdi enolična in skromna. "Tudi ne zadostuje zahtevam zdrave prehrane: mrzla mini pica za zajtrk? Ali pa ribe iz konzerve za zajtrk?"

Hrana na jedilniku se ji zato zdi zelo slaba, nad njo se njeni dekleti dnevno pritožujeta. Iz istega razloga se ji zdi hinavsko promovirati slovenski zajtrk z lokalno pridelano hrano, "saj morajo šole kupovati živila po javnih naročilih in se odločati za najcenejšega dobavitelja. Takšen način naročanja živil ne pripomore k temu, da je hrana raznolika, predvsem pa zdrava in okusna."

Podobnega mnenja je tudi Tina. Tudi njeni hčerki večkrat tarnata nad hrano, ki je po njunem mnenju precej neokusna, včasih napol pripravljena. "Zavedam se, da sta na splošno precej kritični glede hrane, vendar po njunih pričevanjih so včasih obroki res na meji dobrega okusa – od tega, da hrana ni kuhana do konca ali je celo razkuhana. Kritike padejo predvsem na kosila, ne toliko na malice."

Tina meni, da bi se morali v šoli bolj prilagajati otrokovim željam. "Seveda z upoštevanjem zdravih smernic v prehranjevanju otrok," dodaja.

Tradicionalni zajtrk se ji zdi super ideja, ki jo z veseljem sprejmeta tudi hčerki. "Vsekakor bi podprla še več takšnih pobud. Tudi sama bi z veseljem danes v službi pojedla takšen zajtrk."

 

Save

Save

Ne spreglejte