SiolNET. Trendi Zdravje
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrtci in šole danes v znamenju tradicionalnega zajtrka

0,68

termometer

tradicionalni slovenski zajtrk, zajtrk, otroci
Foto: Borut Živulovič/ Bobo

V šolah, vrtcih in številnih podjetjih ter drugih institucijah so danes, ko Slovenija obeležuje dan slovenske hrane, na mizi jedi tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane obeležujemo vsak tretji petek v novembru. Letos poteka že šesto leto zapored in je v tem času prerasel v dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo petič.

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo slovenski kruh, mleko, maslo, med in jabolka, s čimer želijo pristojni širiti zavedanje o pomenu zdrave in lokalne hrane.

Tradicionalni slovenski zajtrk je sicer nastal iz medenega zajtrka, ki ga je pred točno desetimi leti prvič pripravila Čebelarska zveza Slovenije. Predsednik zveze Boštjan Noč verjame, da bo čez 10 let to postalo vseevropsko gibanje, tudi sicer se je zajtrk razširil že v več evropskih držav.

tradicionalni slovenski zajtrk, zajtrk, otroci Foto: Borut Živulovič/ Bobo

tradicionalni slovenski zajtrk, zajtrk, otroci Foto: Borut Živulovič/ Bobo

Preberite si še: Kakšno hrano jedo slovenski otroci v šolah in vrtcih?

Pristojne institucije želijo s to akcijo predvsem otroke spodbuditi k zdravi prehrani in uživanju lokalne hrane.

Letos prvič sodeluje tudi kulturno ministrstvo

Letos se projektu poleg ministrstev za kmetijstvo, izobraževanje in zdravje pridružuje tudi kulturno ministrstvo. Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša v tem vidi neko novo dimenzijo, saj je hrana povezana s kulturno dediščino.

tradicionalni slovenski zajtrk, zajtrk, otroci Foto: Borut Živulovič/ Bobo

Meni, da bi tako lahko razvijali tudi kulturni odnos do hrane, torej da s hrano ravnamo etično in da z odgovornim ravnanjem povzročamo tudi manj zavržene hrane. Strniša želi, da iz osnovne ideje o spodbujanju uporabe lokalne hrane in izobraževanja o pomenu kmetijstva projekt preraste v vseslovenskega in da bi postal tudi del turistične ponudbe.

tradicionalni slovenski zajtrk, zajtrk, otroci Foto: Borut Živulovič/ Bobo

Foto: Borut Živulovič/ Bobo

Kot vsako leto bodo tradicionalni slovenski zajtrk obeležili tudi premier Miro Cerar in ministri. Cerar je tako na primer zajtrkoval z otroki v ljubljanskem vrtcu Vrhovci, kmetijski minister Dejan Židan se je pridružil šolarjem v Murski Soboti, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pa se je udeležila "ljubljanskega kosila" na Osnovni šoli Vižmarje Brod. Tradicionalni slovenski zajtrk bo letos segel tudi v zamejstvo - obeležili so ga tudi gojenci Dijaškega doma v Trstu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin