Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2023,
14.45

Osveženo pred

11 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Svetovni dan čebel Hiša kranjske čebele čebelarstvo čebele PR članek

Nedelja, 14. 5. 2023, 14.45

11 mesecev

Ob svetovnem dnevu čebel Čebelarska zveza Slovenije predstavila mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev

Oglasno sporočilo

Čebelarska zveza Slovenije je danes, dan pred obeleževanjem svetovnega dneva čebel, v Hiši kranjske čebele v Višnji Gori predstavila Mednarodno tekmovanje mladih čebelarjev 2023, ki bo med 3. in 7. julijem potekalo v občini Ivančna Gorica. Po razglasitvi 20. maja, ob svetovnem dnevu čebel, je organizacija mednarodnega tekmovanja, ki se ga udeležujejo predstavniki več kot 30 držav, novo veliko priznanje tako za Čebelarsko zvezo Slovenije kot tudi za Slovenijo. Predstavljeno je bilo tudi partnerstvo Čebelarske zveze z NLB, ki je izvedbo tekmovanja omogočila. Častna pokroviteljica tekmovanja je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak | Foto: Čebelarska zveza Slovenija Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak Foto: Čebelarska zveza Slovenija

Letošnje leto je za čebelarstvo na Slovenskem izjemno pomembno. Ne zgolj zaradi praznovanja 150. obletnice delovanja Čebelarske zveze Slovenije, temveč tudi zaradi organizacije mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev, ko bo ob pomoči NLB, potekalo med 3. in 7. julijem v občini Ivančna Gorica.

"Žal pa letos narava čebelam ni naklonjena. Čebele brez oskrbe čebelarjev v tem času ne bi preživele. Čebelarji skrbimo za čebele s krmljenjem s sladkornim sirupom, ki je v tem času njihova edina hrana. Vzdrževanje čebel je zelo drago. Čebele namreč v tem času dnevno pojedo do skoraj en kilogram sladkorja, ki se je v enem letu podražil za več kot 100 odstotkov. Čebelarji upamo, da se vreme ustali in da narava kaj ponudi tudi čebelam, za njihovo preživetje. Upajmo pa tudi, da kaj ostane za čebelarja in potrošnike. Letošnjega akacijevega in cvetličnega medu ne bo, na srečo imajo nekateri čebelarji še nekaj zaloge medu iz pretekle sezone," je povedal predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. "Danes je velik dan za Čebelarsko zvezo Slovenije in, verjamem, tudi za NLB. Podpis pogodbe ocenjujem kot prvi korak k dolgoročnemu sodelovanju z NLB, ki bo naša partnerica v številnih projektih, najpomembnejše pa je, da je NLB rešila svetovno tekmovanje mladih čebelarjev. Poleg tega je NLB glavna partnerica Čebelarske zveze Slovenije pri praznovanju njene 150. obletnice, ki bo 30. septembra v hramu kulture – Cankarjevem domu. ČZS in NLB bosta gradili sodelovanje na skupnih vrednotah in ciljih – trajnosti in skrbi za naravo in naši tradiciji. Danes smo v skladu z medsebojno pogodbo že predstavili hranilnik v obliki AŽ-panja iz povsem naravnega materiala s prav posebno panjsko končnico iz zbirke Gasparijevih del," je še dodal Noč.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak | Foto: Čebelarska zveza Slovenija Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak Foto: Čebelarska zveza Slovenija

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč sta ob sklenitvi partnerstva simbolno izmenjala panjski končnici, ki so ju poslikali učenci čebelarskega krožka na osnovni šoli v Višnji Gori.

"Izjemno ponosni smo, da danes tudi uradno postajamo partnerji Čebelarske zveze Slovenije, ki že 150 let ohranja tradicijo, skrbi za varovanje naravne ter kulturne dediščine in ne nazadnje prispeva k prehranski samooskrbi. Prepričan sem, da je današnji dan začetek dolgoletnega partnerstva, ki bo koristilo tako NLB kot tudi Čebelarski zvezi Slovenije in s tem tudi širši družbi, v kateri delujemo," je na današnjem dogodku izpostavil predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Dušan Strnad, župan občine Ivančna Gorica, je ponosno povedal, da v občini Ivančna Gorica že intenzivno potekajo priprave na organizacijo 12. mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev, ki ga občina organizira skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije. "Prisotnost na julijskem tekmovanju je potrdilo več kot 150 udeležencev iz 31 držav, iz vseh koncev sveta, med drugim iz ZDA, Avstralije, Kanade, Finske, Grčije, Indije, Jordanije, Nigerije, Ukrajine ..." Poleg tekmovanja občina gostiteljica pripravlja otvoritveno in zaključno slovesnost, nastanitve ter pester spremljevalni program in vsebine za mlade tekmovalce z vseh koncev sveta. "V organizacijo in izvedbo smo pritegnili številne sodelavce – Cistercijanski samostan Stična, Osnovno šolo Stična, Srednjo šolo Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, domače čebelarje, zaposlene z občinske uprave in tudi številne prostovoljce." Župan je poudaril še, da želijo organizatorji mladim čebelarjem ter njihovim mentorjem predstaviti Slovenijo, našo čebelarsko tradicijo, Hišo kranjske čebele, ki predstavlja rojstni dan naše in po vsem svetu znane kranjske sivke. Njej je posvečena tudi himna 12. mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev v slovenskem in angleškem jeziku, "za katero upamo, da jo bomo julija pri nas prepevali prav vsi", je še dodal župan Strnad.

Goste je v Hiši kranjske čebele pozdravila direktorica Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica Maja Lampret, ki je predstavila Hišo kranjske čebele in Višnjo Goro kot rojstni dan kranjske sivke. Njeno sporočilo je: "Delujmo po zgledu čebel in skupaj poskrbimo za blagostanje tako čebeljih kot človeških skupnosti." Novinarsko konferenco je vodila Dragica Šteh, ki je tudi koordinatorka Mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev.

Uradna himna IMYB Slovenija 2023 (SLO):

Naročnik oglasnega sporočila je Čebelarska zveza Slovenije.

Ne spreglejte