SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob spremembi namembnosti kmetijskih zemljišč brez odškodnin?

3

termometer

Poslanci SDS, DL, DeSUS in NSi so v parlamentarno proceduro vložili predlog novele zakona o kmetijskih zemljiščih.

Poglavitna rešitev predlagane novele je v odpravi odškodnin zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča, ki jo mora plačati investitor v postopku izdaje dovoljenja za gradnjo.

"S tem je znatno otežen razvoj gospodarstva" Po oceni predlagateljev predloga novele zakona so z uvedbo odškodnin v praksi nastopile škodljive posledice, ko so vlagatelji na gradbenih parcelah znotraj zaokroženih naselij, obrtnih in podjetniških con ter drugod, kjer je z veljavnimi prostorskimi akti dovoljena gradnja, podvrženi novi dajatvi državi.

"S tem je znatno otežen razvoj gospodarstva, reševanje stanovanjskih problemov, širitev kmetij in ostali projekti novogradenj," piše v predlogu novele zakona, ki so jo v DZ prejeli danes, podpisali pa so jo vsi poslanci iz vrst SDS, DL, DeSUS in NSi. Omenjeni poslanci predlagajo, da parlament predlog novele obravnaval po skrajšanem postopku.

Temeljni razlog za predlagane spremembe zakona o kmetijskih zemljiščih so po pojasnilih predlagateljev, da negativne posledice uvedbe odškodnin nekajkrat presegajo morebitne koristi na področju kmetijske zemljiške politike.

Državni proračun bo ob osem milijonov evrov Po oceni predlagateljev bo zaradi ukinitve odškodnin zaradi spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč državni proračun na letni ravni ob približno osem milijonov evrov, pri čemer bo ta izpad zaradi sedanjega prehodnega obdobja v letih 2011-2013 med tri in pet milijonov evrov letno. Poslanske skupine SDS, DL, DeSUS in NSi bodo omenjeni predlog zakona predstavile na četrtkovi novinarski konferenci. Med predlagatelji ni pete koalicijske stranke SLS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin