SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob 70. obletnici osvoboditve taborišča Ljubelj pozivi k ohranjanju spomina in miru

3

termometer

Na današnji slovesnosti ob 70. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem se je več sto zbranih spomnilo grozot druge svetovne vojne.

"Nočemo, da bi se to gorje pozabilo, nočemo, da bi se to gorje ponovilo," je o pomenu ohranjanja spomina izpostavil predsednik republike Borut Pahor.

"Mir sicer ni vse, toda brez miru je vse drugo skoraj nič" Kot je povedal v slavnostnem nagovoru, je imelo človeštvo ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne priložnost in odgovornost, da se spomni žrtev in trpljenja. Toda osvežitev zgodovinskega spomina na čas, ko je bil svet vržen z moralnih tečajev, ni pripomogla k temu, da bi se končale vojne, ki danes potekajo po svetu.

Vojne ostajajo stvarnost sodobnega sveta in nikoli ne moremo vedeti, kdaj se utegne lokalni konflikt razvneti v nov svetovni spopad. Kot je opozoril Pahor: "To tveganje dela srečno in mirno prihodnost naših otrok nepredvidljivo. Mir sicer ni vse, toda brez miru je vse drugo skoraj nič. Zato tudi od tod, s tega svetega mesta, kličemo sebi in vsemu svetu: mir, mir, mir!"

Zbrani so si lahko ogledali razstavo Taborišče Ljubelj jug, na kateri so predstavljene fotografije, arhivski material in tehnični eksponati iz taborišča. "To je tisto, kar želimo brez komentarja in brez usmeritve zapustiti generaciji, ki prihaja za nami, da si na podlagi zgodovinskih dejstev svoje mnenje ustvari sama," je poudaril tržiški župan Borut Sajovic.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin